Manifestari clinice in gonartroza

Gonartroza este o boală care poate fi asimptomatică mult timp. Debutul afecțiunii este unul lent, insidios, iar pacientul nu poate preciza momentul apariției primelor simptome de gonartroză.

Osteoartrita sau artroza este o artropatie cronică caracterizată prin perturbarea și pierderea potențială a cartilajului articular, împreună cu alte modificări articulare, inclusiv hipertrofia osoasă (formarea de osteofite). Osteoartrita genunchiului se numește gonartroză. Cum spuneam, simptomele nu apar brusc, durerea artrozică se dezvoltă treptat sau este declanșată de diverse activități ori de rigiditate la trezire și după inactivitate. Ocazional, apare și umflarea articulațiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Simptome în gonartroză

Iată care sunt manifestările clinice ale gonartrozei:

1. Durerea articulară

Durerea este cel mai important simptom al gonartrozei. Inițial, este de mică intensitate, dar ulterior devine persistentă, cu intensificări în anumite împrejurări (dacă persoana stă în poziția ghemuit, atunci când urcă sau coboară trepte ori dacă merge pe teren accidentat, denivelat).

Durerea este localizată în regiunea internă a genunchiului, spațiul subrotulian, spațiul popliteu sau poate iradia în gambă sau coapsă. Este o durere de tip mecanic, adică survine atunci când pacientul merge sau mișcă genunchiul și se calmează în repaus. Deși cam 30% dintre pacienții cu gonartroză au și dureri nocturne, în general, articulația doare în timpul zilei când persoana face mișcare sau imediat după ce a făcut mișcare.

2. Tumefacția (umflătura) genunchiului

Printre alte simptome de gonartroză se numără și tumefacția genunchiului, cauzată de revărsatul intraarticular. Inițial, este prezentă doar la efort și dispare în repaus. Poate asocia apariția chistului popliteu Baker (pe fața posterioară a genunchiului).

3. Redoarea (rigiditatea) articulară

Redoarea este dificultatea resimțită la începutul mișcărilor sau în procesul de „încălzire” a articulațiilor după un repaus prelungit. Rigiditatea articulară poate fi cel mai ușor de observat atunci când pacientul se trezește dimineața sau după ce a avut o perioadă mai lungă de inactivitate în timpul zilei. În astfel de momente, observă că articulația genunchiului este mai rigidă decât în mod normal, deci îi este mai greu să își miște genunchiul.

4. Reducerea sau pierderea mobilității

Reducerea și pierderea mobilității sunt, de asemeena, simptome de gonartroză. Bolnavul încearcă să nu-și solicite articulațiile pentru a nu provoca durerea, iar pe măsură ce artroza avansează, intervin și alte cauze ale reducerii mobilității: osteofitele, distrugerea cartilajului, deformările, atrofiile musculare, anchilozele.

Din cauza pierderii flexibilității în zona afectată, pacientul nu mai poate să își miște articulația genunchiului și observă că nu mai are toată gama de mișcări pe care le putea utiliza până atunci.

5. Impotența funcțională a articulației

Impotența funcțională, care poate fi de diferite grade, este caracterizată de limitarea flexiei-extensiei genunchiului.

6. Cracmentele articulare (zgomotele apărute în articulație la mobilizare)

Este posibil ca pacientul cu gonartroză să audă un zgomot sau să aibă o senzație ca de „măcinare”, atunci când își folosește articulația afectată. Din cauza distrugerii cartilajului, oasele din componența genunchiului ajung să se atingă direct unul de altul, iar de aici apar și aceste zgomote.

7. Senzație de instabilitate a genunchiului afectat

Această situație este determinată de pierderea controlului muscular asupra genunchiului, din cauza leziunilor ligamentare, pacientul având nevoie de sprijin pentru a se putea deplasa (baston, cârje).

8. Mers șchiopătat

În timp, pacientul cu gonartroză începe să aibă un mers șchiopătat din cauza bolii.

9. Sensibilitate

Este posibil ca persoana afectată de gonartroză să simtă că articulația este mai sensibilă atunci când aplică o presiune ușoară asupra acesteia.

10. Pot să apară osteofitele sau „ciocurile” osoase

Aceste proliferări anormale ale țesutului osos, care se simt ca niște noduli tari, se pot forma în preajma articulației afectate de boală.

Când să mergi la medic?

Dacă ai dureri articulare în zona genunchiului sau te confrunți cu rigiditatea articulară (genunchiul e înțepenit dimineața la trezire sau simți că îți miști genunchiul din ce în ce mai greu), iar aceste simptome nu dispar, fă-ți o programare cât mai repede la medicul de familie, care îți va da trimitere la specialist.

Caracteristicile gonartrozei pe care nu trebuie să le treci cu vederea

În concluzie, durerea este cel mai important dintre simptomele gonartrozei. E bine de reținut că durerea apare inițial la momentul în care începi să faci o mișcare, mai târziu apare în timpul mișcării și, în cele din urmă, durerea devine permanentă. Pacienții cu gonartroză se vor confrunta, totodată și cu pierderea funcției genunchiului, scăderea sau limitarea gamei de mișcări și deteriorarea acelei articulații, în activitățile pe care le fac zi de zi.

Recomandările Experților DOC

Alte posibile caracteristici ale gonartrozei sunt osteofitele (acele excrescențe osoase care se formează de-a lungul marginilor articulațiilor, pe oase), crepitație (termenul medical folosit pentru a descrie acel pocnet sau senzație de trosnire a genunchilor), sensibilitatea îmbinărilor articulației și o sensibilitate ridicată la frig sau la umezeală.

Ce faci dacă ai fost diagnisticat cu gonartroză?

E bine să știi că gonartroza nu se vindecă, este o boală degenerativă, deci care se înrăutățește cu timpul. Însă, tratamentele indicate de medic te vor ajuta să gestionezi boala și să ai o calitate a vieții cât mai bună, dacă le respecți. Concret, obiectivele tratamentului pentru gonartroză sunt reducerea durerii, menținerea flexibilității articulațiilor și optimizarea funcției articulare și generale. 

Tratamentele de primă linie includ măsuri fizice care implică reabilitare: dispozitive de suport, exerciții pentru forță, flexibilitate și rezistență, educarea pacientului despre evoluția bolii și despre ce modificări trebuie să facă în activitățile vieții de zi cu zi. Terapiile adjuvante includ tratamentul medicamentos și intervenția chirurgicală.

Printre cele mai importante măsuri fizice se numără pierderea în greutate, deoarece kilogramele în plus măresc presiunea pusă pe articulații. Dacă pacientul este supraponderal sau obez, medicul îi poate face un plan de slăbit, care presupune în general schimbări alimentare și introducerea unui program de activități fizice. De reținut că pierderea moderată în greutate la pacienții cu kilograme în plus reduce adesea durerea și poate să reducă inclusiv progresia gonartrozei.

De asemenea, automasajul, aplicarea unor comprese calde, acupunctura și stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) pot ajuta la reducerea durerii de genunchi în gonartroză. Laminectomia, osteotomia și înlocuirea totală a articulației trebuie luate în considerare dacă abordările nechirurgicale (schimbări în stilul de viață, administrarea unor medicamente antiinflamatoare, relaxante musculare și corticosteroizi) nu funcționează.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Osteoarthritis (OA) 
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0