Osteostrita- cum o tratam si gestionam corect?

Osteoartrita este o boala cronica, progresiva, ce afectează articulațiile sinoviale, în special articulațiile mari, care poartă greutatea (sold, genunchi). Osteoartrita este comună la pacienții vârstnici, dar poate apărea la pacienții mai tineri, fie printr-un mecanism genetic, fie mai frecvent, din cauza traumatismelor.

Reabilitarea pacienților cu osteoartrita poate fi asigurată sub diferite forme de tratament si gesturi de zi cu zi, printre care:

  • modificarea stilului de viata
  • fizioterapie
  • medicatie
  • injecții intraarticulare
  • interventie chirurgicala
Modificarea stilului de viață, în special exercitiile fizice regulate și reducerea greutății corporale reprezinta o componentă esențială a gestionarii osteoartritei.  Un program de terapie fizică ar trebui să sublinieze importanța întăririi tuturor mușchilor din jurul articulației afectate de osteoartrita.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

Mecanismele prin care exercițiile fizice reduc durerea și îmbunătățesc funcția în cazurile de coxartroza pot include: tonifierea musculaturii coapsei, reducerea progresiei bolii și îmbunătățirea propriocepției. 

In osteoartrita genunchiului, majoritatea cercetărilor se concentrează pe tonifierea  muschiului cvadriceps. De asemenea, sunt importante exercițiile de întindere, care maresc amplitudinea miscarii, pe toate planurile, in articulatia afectata de artroza. Înotul poate fi de ajutor, dar un rol deosebit il are hidrokinetoterapia.

Colegiul American de Reumatologie a emis următoarele linii directoare farmacologice pentru tratamentul osteoartritei soldului și genunchiului:

  • Artrocenteza cu injectare de corticosteroizi poate fi utilizata numai pentru osteoartrita genunchiul, dacă este prezentă inflamatia
  • Se pot administra până la 4 g / zi de paracetamol(acetaminofen) Acesta este tratamentul inițial preferat pentru pacienții cu osteoartrita.
  • Medicamentele antiinflamatorii topice sau capsaicina pot fi administrate numai pentru osteoartrita genunchiului
  • Se pot indica doze mici de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (adică doze analgezice) 
  • Administrarea de AINS in doză mare impreuna cu misoprostol dacă sunt prezenți factori de risc pentru sângerarea gastrointestinală superioară
  • Utilizarea analgezică narcotică poate fi indicată în cazurile de durere severă

Suplimentele alimentare precum glucozamina si condroitin sulfatul sunt utilizate frecvent, dar cercetarile clinice avansate privind eficacitatea lor, lipsesc deocamdata. Recomandarile medicilor se bazeaza insa pe observatii clinice, in urma interactiunii cu pacientii care au declarat ca se simt mai bine dupa curele cu aceste suplimente.

In afara terapiilor locale, bazate pe unguente cu venin de albbine, capsaicina si alte substante revulsivante, o dieta sanatoasa si naturala, purtarea genunchierelor pentru sustinerea structurii, ce amelioreaza simptomele, miscare controlata, nu exista terapii naturiste dovedite stiintific, care sa genereze efecte  de reversibilitate asupra structurilor cartilaginoase si osoase afectate de degenerare. Gestionarea adecvata se face in clinicile de specialitate, sub indrumarea specialistilor.
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0