Managementul dislipidemiei cu ajutorul medicatiei de reducere a lipidelor

Dislipidemia se refera la nivelurile foarte mari ale unui tip sau ale mai multor tipuri de lipide (grasimi) din sange. Sangele nostru contine trei tipuri principale de lipide: lipoproteine cu densitate mare (HDL), lipoproteine cu densitate mica (LDL) si trigliceride. Daca ai dislipidemie, asta inseamna, de regula, ca valorile colesterolului tau LDL sau cele ale trigliceridelor tale sunt prea mari. Totodata, dislipidemie inseamna si ca valorile colesterolului tau HDL sunt mult prea mici.

Tratamentul in dislipidemie

Riscul cardiovascular in cazul persoanelor cu valori crescute ale colesterolului LDL, cu dislipidemii, diabet zaharat si boala coronariana, se reduce prin numeroase mijloace, in special prin adaptarea stilului de viata: un regim alimentar specific, cat mai multa miscare si evitarea sedentarismului. Prin acestea se favorizeaza circulatia optima a sangelui si un nivel scazut de grasimi daunatoare ingerate, care pot dezechilibra functiile organismului in cazul acestor pacienti.

Atunci cand modificarile de alimentatie si stil de viata nu sunt suficiente pentru tratarea hiperlipidemiilor, medicii recurg la terapiile medicamentoase, in special cu statine (simvastatina, rosuvastatina, atorvastatina, etc.).

Medicatia hipolipemianta

Scopul acestor medicamente este de a reduce chimic nivelul crescut al colesterolului si trigliceridelor din sange. Cele mai utilizate, statinele, scad nivelul de LDL-colesterol sau colesterol „rau”.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Numite si Inhibitori de HMG-coA reductaza, statinele favorizeaza inhibitia unei enzime specifice, care intervine in sinteza colesterolului, realizata de ficat. Statinele au si riscuri, in special la nivel digestiv, renal si hepatic, prin cresterea nivelului de toxicitate.

Alte medicamente hipolipemiante utilizate de medici contin ezetimibe, rasini schimbatoare de ioni, acid nicotinic, fibrati sau derivati de acizi grasi polinesaturati Omega-3.

Cele mai frecvent intalnite optiuni de tratament

Daca ai facut aceste schimbari importante in stilul tau de viata (ai facut miscare si ai adoptat o dieta sanatoasa) si daca valorile colesterolului tau au ramas in continuare ridicate, medicul tau iti poate recomanda o medicatie care sa te ajute sa tii dislipidemia sub control.

Alegerea specifica a medicatiei sau a combinatiei de medicamente depinde de numerosi factori, printre care factorii tai individuali de risc, varsta ta, starea actuala de sanatate si posibilele efecte adverse.

Optiuni frecvent intalnite in tratamentul pentru dislipidemie sunt:

Statinele

Statinele blocheaza o substanta de care ficatul tau are nevoie pentru a produce colesterol. Acest lucru determina ficatul sa indeparteze colesterolul din sangele tau. Statinele, totodata, pot sa iti ajute corpul sa reabsoarba colesterolul din depozitele sau depunerile de pe peretii arterelor tale, avand potentialul de a "inversa" boala arteriala coronariana (termen folosit pentru cardiopatia ischemica). Optiunile de tratament includ: atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pitavastatina, pravastatina, rosuvastatina si simvastatina.

Rasini care actioneaza prin legarea acizilor biliari

Ficatul tau foloseste colesterolul pentru a produce acizii biliari, o substanta de care corpul are nevoie pentru digestie. Medicamentele precum colestiramina, colesevelamul si colestipolul scad colesterolul in mod indirect, prin legarea de acizii biliari. Acest aspect iti forteaza ficatul sa foloseasca excesul de colesterol pentru a produce mai multi acizi biliari, lucru care reduce nivelul de colesterol prezent in sangele tau.

Inhibitorii absorbtiei colesterolului

Intestinul tau subtire absoarbe colesterolul din alimentatia ta si il elibereaza in fluxul sanguin. Medicamentul ezetimib ajuta la reducerea colesterolului din sange, prin faptul ca limiteaza absorbtia colesterolului ce provine din dieta ta. Ezetimibul poate fi folosit in combinatie cu un medicament din clasa statinelor.

Medicamente injectabile

O noua clasa de medicamente poate sa ajute ficatul sa absoarba mai mult colesterol LDL (colesterolul "rau"), lucru care scade cantitatea de colesterol care circula in sangele tau. Alirocumab si evolocumab pot fi folosite in cazul persoanelor care au o afectiune genetica ce cauzeaza valori foarte ridicate ale colesterolului LDL sau in cazul pacientilor care au un istoric medical de boala coronariana care au o intoleranta la statine sau la alte medicamente pentru reducerea colesterolului.

Medicamente pentru tratarea trigliceridelor marite

Daca, in acelasi timp, ai si valori mari ale trigliceridelor, medicul tau iti poate prescrie medicamente precum:

Fibratii

Medicamentele cum sunt fenofibratul si gemfibrozilul scad valorile trigliceridelor, prin reducerea productiei de lipoproteine de densitate foarte mica (colesterolul VLDL) din ficatul tau si prin accelerarea eliminarii trigliceridelor din sangele tau. Colesterolul VLDL contine in cea mai mare parte trigliceride.

Niacina

Numita si vitamina B3, niacina scade nivelul trigliceridelor prin limitarea capacitatii ficatului tau de a produce colesterol LDL si colesterol VLDL. Insa niacina nu ofera alte beneficii aditionale in comparatie cu folosirea unor statine. Majoritatea medicilor recomanda acum niacina doar in cazul pacientilor care nu pot lua statine.

Suplimentele cu acizi grasi Omega-3

Aceste suplimente cu Omega-3 te pot ajuta sa iti reduci valorile trigliceridelor. Ele sunt disponibile fie pe baza de prescriptie medicala, fie fara prescriptie din partea medicului. Daca alegi sa iei astfel de suplimente, asigura-te ca inainte de toate ai aprobarea medicului tau. Suplimentele cu Omega-3 ar putea sa afecteze actiunea altor medicamente pe care le iei.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0