Mahmureala după Revelion? 9 remedii care te scapă de neplăceri

Este ușor să cazi în plasa petrecerii din noaptea dintre ani, când o băutură alcoolică se transformă în două, apoi în trei și dintr-o dată te trezești că faci exces. Problema este că acum este prima zi a anului și te lupți să îți revii după excesele din noaptea trecută, iar mahmureala nu îți dă pace.

O mahmureală se referă la un set de simptome care apar ca urmare a consumului excesiv de alcool. Simptomele tipice includ oboseală, slăbiciune, sete, dureri de cap, dureri musculare, greață, dureri de stomac, vertij, sensibilitate la lumină și sunet, anxietate, iritabilitate, transpirație și creșterea tensiunii arteriale. Mahmureala poate varia de la o persoană la alta.

Cea mai bună metodă să eviți mahmureala este să bei alcool în cantități moderate. Desigur, pentru cei care au trecut de această "etapă", există numeroase trucuri care îi vor asigura că nu trebuie să sufere prea mult timp. Iată mai jos câteva metode care te vor ajuta să ușurezi simptomele mahmurelii de după Revelion.

1. Hidratează-te (cu tipul de băutură potrivit)

RECOMANDARILE EPERTILOR DOC

Băuturile sportive sunt un mod simplu, dar eficient de a calma sau alina o mahmureală. Acest tip de băuturi ajută în cazul deficienței de glucoză, care îți "alimentează" mahmureala. Apa de cocos s-a dovedit și ea a fi de ajutor. Consumul de alcool, desigur, te face să urinezi mai mult, ceea ce îți determină corpul să elimine sărurile. Aceste băuturi sunt de ajutor după o astfel de noapte, pentru că te rehidratează și îți "umplu" rezervele cu electroliți, cei care vor stopa durerea de cap. De asemenea, există la farmacie anumite tablete care se dizolvă în apă și care te ajută să scapi de mahmureală. Cere sfatul farmacistului!

2. Consumă ghimbir

Ghimbirul este folosit de mult timp în medicina chineză ca o măsură împotriva grețurilor. Această gândire tradițională este bine întemeiată: Un studiu din 2016 a concluzionat că planta este "un tratament eficient și ieftin pentru greață". 

O ceașcă de ceai de ghimbir dimineața după o noapte grea ar putea fi o modalitate ieftină de a lovi doi iepuri dintr-o lovitură. Vei consuma o parte din acea apă atât de necesară și, de asemenea, vei primi o doză semnificativă de ghimbir care calmează stomacul.

3. Mănâncă fructe sau bea sucuri de fructe

Unele cercetări au arătat că fructoza din fructe ajută corpul să proceseze alcoolul. Alte cercetări sunt mai sceptice în această privință, dar cel puțin știi că fructele îți vor ajuta organismul și îi vor furniza vitamine esențiale pe care alcoolul te-a făcut să le elimini.

4. Fă-ți plinul de potasiu

Bananele ar putea fi secretul recuperării tale după o noapte cu excese, precum cea de Anul Nou. Un articol din presa străină, potrivit de ibtimes.com, citează un studiu care arată că dacă crești aportul de potasiu, acesta te va ajuta să îți recuperezi "funcția nervilor și a mușchilor". Avocado sau sucul de portocale te-ar putea ajuta în acest sens, dacă te lovește mahmureala a doua zi după petrecerea de Revelion.

5. Mâncare prăjită și sărată la micul dejun

Ai observat vreodată că atunci când corpul tău se simte cel mai slăbit, poftești la un mic dejun gras, prăjit și foarte sărat? Există unele alimente pe care altfel nu le-ai mânca niciodată și, totuși, te trezești că le poftești a doua zi după o petrecere bine meritată. Este foarte ușor de explicat din ce motiv funcționează astfel...

Ouăle conțin cantități mari de cisteină, o substanță care ajută la curățarea toxinelor rămase în ficat după ce ai băut prea mult. În plus, sarea înlocuiește sodiul pe care băutura l-a supt din tine. Iar mâncarea sărată dă un semnal organismului tău să se rehidrateze. Câteva opțiuni:

  • Două ouă cu pâine integrală prăjită și o garnitură de fructe sau pâine prăjită cu avocado (pentru potasiu)
  • Omletă cu o garnitură de legume
  • Pâine integrală prăjită cu unt de migdale, acoperită cu felii de banane
  • Covrig integral cu un ou, avocado și roșii
  • Smoothie cu o bază de apă de nucă de cocos (pentru un plus de electroliți) - adaugă fructe de pădure, pudră de proteine, verdețuri, colagen, semințe de chia și avocado.

6. Mănâncă ouă

Ouăle sunt bogate în aminoacizi, care ajută ficatul să scape de toxine. Ouăle au un conținut bogat de cisteină un alfa-aminoacid neesențial, care începe să lucreze asupra unei substanțe, acetaldehida, dușmanul numărul 1 al consumatorilor de alcool, scrie ibtimes.com.

7. Odihnește-te cu luminile stinse

Uneori, cel mai bun lucru pe care poți paria când suferi de mahmureală este să te oprești din ceea ce faci și să nu te mai miști. Și având și o sensibilitate la lumină, probabil că cel mai bine ar fi să stingi luminile în casă și să te odihnești. Relaxarea în compania unui film plăcut poate fi de ajutor și ea. Un pui de somn e de ajutor în aceeași măsură, chiar și dacă uiți de mahmureală măcar un minut în acest fel.

8. Ia medicamente

Când suferi din cauza neplăcerilor de după Revelion, cere sfatul farmacistului, deoarece el îți poate recomanda anumite tipuri de medicamente (aspirină sau ibuprofen) în timpul mahmurelii. Asigură-te că iei medicamentul pe care ți-l recomandă farmacistul cu puțină mâncare și cu o cantitate suficientă de apă, deoarece e posibil să îți deranjeze stomacul. Nu lua medicamente care conțin acetaminofen (paracetamol), deoarece acestea pot cauza probleme grave ale ficatului atunci când se amestecă cu alcoolul.

9. Apelează la carbohidrați

Chiar dacă mulți nutriționiști îi blamează, carbohidrații te pot ajuta și ei în diminețile cu mahmureală, pentru că îți refac rezervele de glucoză. Așa că poți încerca puțină pâine prăjită, niște clătite sau vafe simple de casă, pentru că acestea pot fi aliații tăi în caz de mahmureală.

Mituri comune despre mahmureală

Mit:

Anumite acțiuni, cum ar fi consumul de cafea sau un duș, pot preveni sau vindeca mahmureala.

Adevăr:

Singura modalitate de a evita complet o mahmureală este să nu bei deloc alcool sau să menți consumul de alcool la un nivel minim. 

Mit:

Ordinea băuturilor va influența o mahmureală - așa cum se surprinde în expresia "berea după vin, este un chin".

Adevăr:

În general, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât mahmureala va fi mai gravă. Acest lucru este valabil indiferent dacă o persoană bea bere, vin, băuturi spirtoase distilate sau o combinație a acestora.

Mit:

Consumul unei băuturi alcoolice dimineața, după o noapte de băutură, va ajuta la evitarea mahmurelii - o practică cunoscută colocvial sub numele de "cui pe cui se scoate".

Adevăr:

În timp ce acest lucru ar putea minimiza temporar unele simptome, ar putea contribui la prelungirea stării de rău și alte simptome ale mahmurelii.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“7 steps to cure your hangover” - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-steps-to-cure-your-hangover-and-ginkgo-biloba-whats-the-verdict 
“Hangovers” - https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0