Vacanta pentru pacientul cu lupus - recomandari

Lupusul este o boală autoimună, care nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control prin tratament medicamentos. Această boală este caracterizată de procesul inflamator declanșat în diferite părți ale corpului, care cauzează o serie de simptome precum durerile articulare, febră, ceață mintală și erupții cutanate de tip fluture.

Lupusul eritematos sistemic este o boală care afectează calitatea vieții pacientului, fiind extrem de imprevizibilă – acesta se manifestă episodic, prin puseuri de activitate a bolii și perioade de remisiune. Nu există însă niciun tipar al activității lupusului, de aceea pacientului îi poate fi greu să își planifice vacanța într-o perioadă de remisiune, întrucât oricând poate debuta un puseu.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Așadar, atunci când îți planifici o vacanță, trebuie să iei în calcul toate situațiile cu care te-ai putea confrunta atât în timpul călătoriei, cât și odată ce ajungi la destinație.

Recomandări pentru o vacanță fără probleme

Iată câteva recomandări care te vor ajuta să îți planifici în detaliu o vacanță reușită, în ciuda imprevizibilei boli de care suferi:

Plănuiește-ți vacanța împreună cu medicul care îți monitorizează boala

Înainte de a lua decizia de a călători, discută cu medicul care îți monitorizează afecțiunea despre cum să îți gestionezi eficient boala atunci când ești departe de casă. Medicul reumatolog se va asigura că îți iei toate măsurile de precauție potrivite pentru călătoria pe care urmează să o faci și te va avertiza dacă nu este momentul potrivit pentru a călători.

 

Menține-ți sănătatea

Înainte de toate, trebuie să-ți setezi în minte că trebuie să-ți menții sănătatea pe tot parcursul călătoriei, ca să te poți bucura de toate experiențele pe care le aduce aceasta. În timpul vacanței, încearcă să rămâi fidel obiceiurilor tale privind efectuarea de exerciții fizice și consumă alimente care te fac să te simți bine. Poate că îți va face cu ochiul acea înghețată, dar dacă ai fost atent la ce ai consumat la felul principal, atunci probabil că nu există niciun motiv pentru care să nu-ți permiți un răsfăț din când în când. 

Vaccinează-te dacă e nevoie

În cazul în care urmează să călătorești într-o țară care necesită vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, este important să te informezi cu atenție. Dacă ai un sistem imunitar suprimat din cauza bolii sau din cauza administrării de medicamente imunosupresoare, este important să știi că nu trebuie să te imunizezi cu vaccinuri care conţin organisme vii. Dacă nu ești sigur dacă îți poți face vaccinurile necesare în siguranță, este important să discuți despre asta cu medicul care îți monitorizează boala. 

După ce ți-ai rezervat vacanța, mergi la medicul de familie cu cel puțin opt săptămâni înainte de a pleca. Unele vaccinări trebuie făcute cu mult timp înainte pentru a permite organismului să dezvolte imunitate. Unele implică, de asemenea, doze multiple repartizate pe mai multe săptămâni.  

Alege înțelept mijlocul de transport folosit până la destinație

Alege înțelept modul de transport pe care îl vei folosi. Dacă alegi mersul cu mașina, ține cont de faptul că un traseu prea lung îți poate crea probleme. Totodată, nici zborul cu avionul nu e lipsit de riscuri. Însă atât timp cât ești pregătit cum trebuie, te vei descurca de minune. Dacă alegi mașina, ai avantajul de a putea opri oricând pentru a te întinde – mușchii și articulațiile pacientului cu lupus pot capătă rigiditate și pot cauza dureri după multe ore petrecute într-o poziție inconfortabilă. Pe de o parte, pernele de gât, păturile și scaunele rabatabile sunt de ajutor într-o asemenea situație.

Pe de altă parte, dacă alegi zborul cu avionul, poți avea de-a face cu umflarea picioarelor din cauza perioadei îndelungate de stat jos, dar și cu deshidratarea. Avantajul este, însă, că vei ajunge mai rapid la destinație și este mult mai puțin obositor decât mersul cu mașina.

Pentru a reduce riscurile, asigură-te că te ridici de pe scaun cel puțin o dată pe oră, pentru a merge pe culoar, pentru a-ți întinde brațele și picioarele și pentru a detensiona musculatura întregului corp. În timp ce stai pe scaun, îți poți masa brațele și picioarele pentru a le relaxa. Întrucât riscul de deshidratare este mai mare în avion, din cauza aerului foarte uscat, e recomandat să bei mai multă apă decât de obicei pe parcursul zborului.

Recomandările Experților DOC

Asigură-te că ai transport asigurat de la aeroport până la unitatea de cazare, dar și că distanțele de mers pe jos nu sunt foarte mari, mai ales dacă trebuie să le parcurgi în timpul zilei, când razele soarelui sunt puternice și trebuie să stai la umbră.

Pregătește totul în detaliu

Nu lăsa nimic pe ultima sută de metri și pregătește vacanta până în cele mai mici detalii, astfel încât să previi orice situație neplăcută. Mergi la medic și asigură-te că îți prescrie suficiente medicamente, care să îți ajungă până la întoarcerea acasă, discută cu el despre situațiile neprevăzute cu care te-ai putea confrunta și roagă-l să îți ofere soluții.

Ai grijă să ai la îndemână kit-ul de medicamente

Nu uita să îți pui în kit-ul de medicamente și antibiotice pe care medicul îți permite să le iei în situații speciale, săruri de rehidratare orală, antidiareice ori spray împotriva insectelor.

Când călătorești:

  • Ține-ți medicamentele în bagajul de mână cu o copie a rețetei.
  • Ai grijă să ai la tine și o rezervă de medicamente (chiar și medicamente fără prescripție medicală) în valiză sau în bagajele de cală (împreună cu o altă copie a rețetei) în cazul în care îți pierzi bagajul de mână.
  • Pune-ți medicamentele într-o pungă transparentă cu fermoar.
  • Unele medicamente trebuie păstrate la temperatura camerei (sub 25 °C) sau păstrate la frigider. Dacă călătorești într-o țară cu temperaturi foarte ridicate, discută cu medicul despre cum ar trebui să îți depozitezi medicamentele. 

Fă-ți o asigurare de călătorie

De asemenea, ar trebui să te informezi cu privire la spitalele care se află în zona în care îți petreci vacanta, dar și să îți faci o asigurare de sănătate de călătorie. Când închei o poliță de asigurare de călătorie, verifică ca aceasta să aibă incluse condiții preexistente, îngrijire medicală în țara sau țările pe care le vizitezi, tariful de întoarcere și orice cheltuieli plătite în avans, cum ar fi cazarea la hotel, în cazul în care trebuie să îți anulezi sau să îți călătoria din cauza îmbolnăvirii chiar înainte de plecare. 

Nu te suprasolicita

Întrucât oboseala este un simptom obișnuit cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu lupus, încearcă să nu faci activități solicitante, care să te sleiască și mai tare de putere. Este important să ai întotdeauna un plan B, astfel încât, în cazul în care ești foarte obosit, să poți înlocui activitățile suprasolicitante cu ceva mult mai relaxant. În acest fel, vei avea o mulțime de opțiuni atât pentru zilele în care te simți plin de energie, cât și pentru zilele când oboseala pune stăpânire pe tine. 

Discută cu partenerii de călătorie despre boala ta

Cei cu care pleci în vacanță ar trebui să fie informați cu privire la diagnosticul tău, dar și la implicațiile pe care le are acesta. În acest fel, vei evita situațiile neplăcute, tensiunile și conflictele. Înainte de a planifica orice activitate, este o idee bună să le reamintești tuturor că îți place să fii alături de ei, dar că probabil îți va fi greu să ții pasul cu ei din cauza bolii de care suferi. 

Folosește cremă de protecție solară

Folosește protecția solară în orice moment, chiar și atunci când crezi că nu vei avea nevoie de ea. Mulți pacienți diagnosticați cu lupus eritematos sistemic se confruntă cu fotosensibilitate. Aceasta poate provoca erupții cutanate, oboseală și alte simptome neplăcute în urma expunerii la radiațiile ultraviolete. 

Dacă în timpul călătoriei tale petreci mult timp în aer liber, aplică pe zonele expuse cremă de protecție solară, poartă o pălărie cu boruri mari și încearcă să stai cât mai mult la umbră. În cazul în care persoanele cu care călătorești intenționează să se relaxeze la piscină sau la plajă pentru o lungă perioadă de timp, încearcă să stai sub o umbrelă de soare, departe de luciul apei și nu în intervalul orar 10:00-16:00, atunci când razele soarelui sunt foarte puternice. 

Crema cu protecție solară pe care o folosești ar trebuie să aibă SPF 50 sau mai mare și să fie eficientă împotriva luminii UVA și UVB. Rămâi hidratat, odihnește-te din plin, fă pauze atunci când simți nevoia și nu uita să consumi cât mai multe preparate sănătoase. Poate că te vei crede invincibil în vacanță, dar, încearcă să îți asculți corpul și să ții cont de toate semnalele pe care acesta ți le dă. În felul acesta te vei putea bucura de vacanța pe care o petreci în compania celor dragi. Iar dacă cumva se întâmplă să nu te simți bine în timpul vacanței și nici să nu reușești să gestionați situația, mergi la medic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus UK - Going on Holiday with Lupus
https://lupusuk.org.uk/going-on-holiday-with-lupus/
Rheumatology Center of New Jersey - 5 Tips for Traveling with Lupus
https://www.rhcnj.com/blog/5-tips-for-traveling-with-lupus


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0