Simptomele generale ale lupusului eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boala cronica de tip inflamator care afecteaza mai multe organe si sisteme. Este o boala caracterizata de aparitia fenomenelor autoimune, adica organismul nostru isi pierde toleranta pentru el insusi si ataca tesuturi sanatoase, fapt ce nu se intampla in mod obisnuit.

 

In mod normal, sistemul imunitar previne infectiile ce pun sanatatea in pericol, luptandu-se cu bacteriile si virusurile care patrund in organism. O boala autoimuna, insa, determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase ale organismului, confundandu-le pe acestea cu agenti externi.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune mai frecventa la femeile tinere cu varste cuprinse intre 15 si 45 ani. Nu este cunoscuta cauza care determina boala, dar au fost decelati mai multi factori genetici (mosteniti) care pot determina o predispozitie pentru LES (n.r. lupus eritematos sistemic), sau factori infectiosi, factori hormonali, factori de mediu, factori nutritionali.

 

Nu este o boala contagioasa si nu poate fi prevenita; lupusul se manifesta prin pusee de activitate a bolii, atunci cand simptomatologia este acuta, combinate cu perioade de remisiune, cand simptomele se amelioreaza sau chiar dispar.

Pacientii cu lupus eritematos sistemic prezinta multiple afectari organice, dintre care amintim:

  • Constitutionale sau generale
  • Musculoscheletale (muschi si oase)
  • Cutanate (la nivelul pielii)
  • Renale
  • Neuropsihiatrice
  • Pulmonare
  • Gastrointestinale
  • Cardiace
  • Hematologice.

 

Manifestarile generale sau constitutionale constau in alterarea starii generale, insotita de febra (care de cele multe ori poate fi subfebra), astenie fizica, scadere in greutate, apatie, insomnie, dureri cronice, generalizate. Nu este neaparat necesar ca o persoana diagnosticata cu lupus eritematos sistemic sa prezinte toate afectarile de mai sus in acelasi timp, deoarece aceasta afectiune variaza ca si gravitate de la indolent si mergand pana la forme extrem de agresive cu degradare rapida.

Cele mai comune simptome in randul pacientilor care sufera de lupus eritematos sistemic sunt urmatoarele:

  • Oboseala accentuata
  • Dureri articulare
  • Inflamatii articulare
  • Dureri de cap
  • Caderea parului
  • Iritatii cutanate – in special iritatia in forma de fluture, care apare pe nas si pe obraji
  • Anemie
  • Probleme de coagulare a sangelui.

 

 

Simptomele atat de diferite prin care lupusul se manifesta fac din aceasta afectiune una extrem de dificil de diagosticat. Medicul si pacientul trebuie sa aiba o comunicare foarte buna pentru stabilirea rapida a diagnosticului de lupus eritematos sistemic.

 
 

Cauza exacta a lupusului nu este cunoscuta, insa medicii au identificat o serie de posibili factori de risc, printre care se numara:

Factorii de mediu – expunerea la radiatiile ultraviolete, anumite tratamente medicamentoase, unele virusuri, stresul fizic sau emotional, traumele.

Sexul/ hormonii – lupusul eritematos sistemic este mult mai des intalnit in randul femeilor decat in randul barbatilor. De pilda, in Romania, 9 din 10 pacienti diagnosticati cu lupus sunt femei. Totodata, specialistii au observat ca simptomele lupusului se acutizeaza in perioada sarcinii ori in timpul menstruatiei, asa ca au ajuns la concluzia ca estrogenul poate fi responsabil pentru agravarea simptomelor lupusului. Exista suspiciuni cu privire la nivelul de estrogen si declansarea lupusului, insa oamenii de stiinta inca fac cercetari pe aceasta tema.

Diagnosticare lupus eritematos sistemic

Pentru stabilirea diagnosticului de lupus, medicul va realiza anamneza si examinarea fizica. In timpul examinarii fizice, acesta va cauta eruptii cutanate la nivelul pielii, semne ale artritei (inflamarea articulatiilor), firele subtiri de par, semne ale implicarilor cardiace (batai neregulate, murmur cardiac).

Testele de sange, analiza de urina si radiografiile in zona pieptului vor ajuta medicul sa identifice lupusul.

Dupa examinarea fizica, medicul generalist te va trimite catre medicul reumatolog, care este specializat in tratarea afectiunilor autoimune care afecteaza articulatiile si tesuturile.

Dupa ce va evalua situatia, medicul reumatolog va intocmi un plan de tratament, al carui scop va fi sa reduca numarul de pusee ale bolii si sa mentina episodul de remisiune pentru o perioada cat mai indelungata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0