Rolul proteinelor in dezvoltarea lupusului

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre proteina denumita Bim in macrofag, adica o celula a sistemului imunitar, si dezvoltarea afectiunii autoimune lupus.

Lupusul este o afectiune autoimuna cauzata de activitatea dereglata a sistemului imunitar care, din cauze necunoscute, incepe sa atace tesuturile sanatoase ale organismului, confundandu-le cu agenti invadatori. 

Lupusul sistemic eritematos este o afectiune cronica inflamatorie a carei cauza este inca investigata de catre medici.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

O teorie a oamenilor de stiinta sustine ca lupusul poate aparea in momentul in care se produce o anomalie in timpul procesului de apoptoza, adica de moarte programata a celulelor. Proteina Bim, care se manifesta ca o celula a sistemului imunitar, este direct implicata in procesul de moarte celulara programata. Studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca soarecii care nu au gena Bim dezvolta boala lupus in cel mult 12 luni.

E nevoie de cercetare facuta si pe oameni, insa studiile facute pe soareci au scos la iveala faptul ca pierderea proteinei Bim din macrofage declanseaza lupus sau o afectiune similara acestuia, de natura autoimuna.

Aceasta descoperire ar putea sa stea la baza dezvoltarii unor noi tratamente pentru vindecarea lupusului, precum si a unor solutii pentru prevenirea acestuia.

Pana la acest moment, oamenii de stiinta nu au reusit sa depisteze cauza exacta care declanseaza boala autoimuna cronica denumita lupus.

 

 
 

 

Printre factorii care contribuie, potrivit specialistilor, la dezvoltarea acesteia se afla:

Mostenirea genetica – persoanele care au rude de gradul 1 afectate de lupus au sanse mai mari sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune autoimuna, comparativ cu persoanele care nu au rude diagnosticate cu afectiuni autoimune precum lupusul

Factorii de mediu – si unii factori de mediu pot contribui la dezvoltarea lupusului. Printre acestia se numara: expunerea la radiatiile solare, expunerea la anumite substante precum silicea cristalina, fumatul, anumite virusuri, stresul fizic/ emotional.

Hormonii – oamenii de stiinta suspecteaza o legatura intre estrogen si lupus. Asta pentru ca femeile sunt mai afectate de lupus decat barbatii (din 10 pacienti diagnosticati cu lupus, unul singur este barbat), dar si pentru ca episoadele de lupus se acutizeaza in perioadele precum menstruatia sau sarcina, atunci cand nivelul de estrogen din organism inregistreaza o crestere semnificativa.

Pentru a afla mai multe despre cauzele lupusului, cercetatorii inca fac studii intense cu privire la aceasta afectiune cronica de tip autoimun. Este nevoie de mai multe informatii pentru ca un tratament sa fie dezvoltat, dar si pentru a dezvolta o strategie care sa previna imbolnavirea de lupus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0