Riscuri si complicatii ale lupusului in sarcina

Lupusul este o afecțiune de natură autoimună care atacă țesuturile sănătoase ale organismului, cauzând o serie de simptome în tot corpul. Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune care apare cel mai frecvent la femeile tinere, la vârstă fertilă. Este cunoscut faptul că acesta crește riscul de avort spontan, preeclampsie, retard de creștere intrauterină, naștere prematură și nu numai.

O femeie care suferă de lupus poate avea o sarcină normală, însă există și anumite riscuri și complicații la care ea și fătul sunt expuși.  În trecut, femeile diagnosticate cu lupus erau sfătuite să evite o sarcină întrucât era considerată prea periculoasă, însă acum medicii au descoperit că femeile cu lupus pot avea o sarcina reușită. 

Recomandările Experților DOC

La pacientele cu lupus eritematos sistemic, sarcina este un subiect intens dezbătut în condițiile în care se poate agrava boala în timpul sarcinii și ulterior după naștere. Altfel spus, sarcina la pacienta cu lupus eritematos sistemic prezintă un risc crescut pentru mamă și făt. Atât mama, cât și fătul trebuie să fie atent și frecvent monitorizați pe perioada sarcinii.

Recomandări pentru femeile cu lupus care vor să devină mame

Cele mai mari riscuri la care este expusă femeia însărcinată din cauza lupusului sunt avortul spontan sau nașterea prematură. De asemenea, un alt risc major îl reprezintă complicațiile renale precum insuficiența renală, dacă perioada sarcinii coincide cu perioada în care boala este activă din punct de vedere renal.

Sarcina este foarte riscantă pentru anumite grupuri de femei diagnosticate cu lupus. Este vorba despre femeile cu hipertensiune arterială, boli pulmonare, insuficiență cardiacă, insuficiență renală cronică, boli de rinichi sau antecedente de preeclampsie. De asemenea, și pacientele care au avut un accident vascular cerebral sau o criză de lupus în ultimele șase luni se pot confrunta cu riscuri mari în timpul sarcinii.

Va trebui să găsești un obstetrician (un medic special instruit să îngrijească femeile în timpul sarcinii) care să gestioneze sarcinile cu risc ridicat și care să poată colabora îndeaproape cu medicul reumatolog. Sarcina trebuie să fie planificată, dorința pacientei de a rămâne însărcinată trebuie atent discutată cu medicul reumatolog și cu medicul obstetrician. Sarcina trebuie amânată astfel încât lupusul eritematos sistemic să fie inactiv, pe o perioadă de cel puțin șase luni înainte de apariția sarcinii, iar funcția renală să fie stabilă, normală sau cât mai aproape de normal. 

Trebuie evaluat atent tratamentul pacientei lupice din cauza efectelor adverse și eventualelor contraindicații ale medicamentelor, deoarece în sarcină unele medicamente sunt contraindicate, iar planul de tratament trebuie atent evaluat de medicul reumatolog.

Se vor opri consumul de alcool și fumatul înainte de apariția sarcinii, cât și în timpul sarcinii și alăptării. Așa cum sigur ai auzit, produsele pe bază de nicotină prezintă multe riscuri pentru sănătate, cum ar fi un risc crescut de cancer, atac de cord, accident vascular cerebral și boli pulmonare. Iar combinația dintre lupus, sarcină și fumat poate crește semnificativ riscul de avea probleme de coagulare a sângelui. 

De asemenea, trebuie redusă cantitatea de băuturi care conțin cofeină înainte de sarcină și în timpul ei. Femeile sunt sfătuite să ia suplimente vitaminice necesare bunei dezvoltări a fătului, suplimente ce vor fi administrate la recomandarea și sub supravegherea medicului curant.

Deoarece pacientele cu lupus eritematos sistemic au riscuri mai mari decât media să se confrunte cu complicații ale sarcinii, consultarea unui perinatolog (medic de medicină fetală maternă) este o parte importantă peste care acestea nu trebuie să sară. În timpul sarcinii, medicul va testa sângele pacientelor pentru anticorpi anti-SSA/Ro și anti-SSB/La. Acestea sunt proteine care cresc riscul ca bebelușul să se confrunte cu bloc atrioventricular.

De altfel, este bine că știi că este posibil să mergi la mai multe controale medicale în timpul sarcinii. Motivul? De exemplu, riscul de diabet în timpul sarcinii poate fi mai mare pentru persoanele cu lupus eritematos sistemic, din cauza tratamentului cu steroizi. Prin urmare, screening-ul pentru diabet poate fi recomandat mai devreme de săptămânile 24 și 28, așa cum este de regulă indicat. Chiar dacă sarcina decurge normal, este important să nu sari peste programările recomandate de medic. 

Este posibil ca pe perioada sarcinii să te confrunți și cu dureri de artrită, fibromialgie sau disconfort. În acest caz, este important să faci zilnic mișcare. Yoga, mersul pe jos și înotul sunt sporturi pe care le poți practica în siguranță, atât în timpul, cât și după sarcină.

Riscuri după nașterea bebelușului

Femeile cu lupus prezintă acutizări ale simptomatologiei în sarcină și la scurt timp după naștere, ce sunt dificil de diferențiat între disconfortul cauzat de sarcina în sine și simptomele date de lupus. Pacientele pot prezenta stare de oboseală, tumefacția mâinilor și picioarelor, gleznelor, dureri articulare, dureri de spate, dificultăți în respirație, amorțeli și dureri în mâini.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Devine necesară o bună colaborare între medicul reumatolog curant și medicul obstetrician pentru o desfășurare bună a sarcinii și o îngrijire potrivită pentru mamă și făt, precum și pentru evoluția după naștere a pacientei cu lupus eritematos sistemic.

Riscuri la care te expune lupusul în funcție de trimestrul sarcinii

Primul trimestru de sarcină 

Avortul spontan poate să intervină dacă boala are un puseu de activitate exact în primele trei luni de sarcină. Statistic vorbind, un procent de 10% din sarcinile femeilor cu lupus eritematos sistemic se încheie cu un avort spontan.

Al doilea trimestru de sarcină 

Complicațiile sarcinii în al doilea trimestru pot fi cauzate de anumiți anticorpi – anticorpii antifosfolipidici. Acești anticorpi apar la peste 30% dintre femeile însărcinate care suferă de lupus eritematos sistemic și sunt asociați cu formarea cheagurilor de sânge ce pot cauza un avort spontan.

Ultimul trimestru de sarcină 

Nașterile înainte de termen se petrec la 25% dintre femeile cu lupus însărcinate. Totodată, femeile care suferă de lupus sunt predispuse și hipertensiunii în timpul sarcinii, precum și preeclampsiei – afecțiune care poate cauza ruperea placentei și care pune viața copilului în pericol. De altfel, persoanele cu lupus prezintă un risc mai mare de a dezvolta și o afecțiune asociată preeclampsiei numită sindromul HELLP. Sindromul HELLP cauzează probleme grave ale ficatului și sângelui.

Preeclampsia poate fi foarte periculoasă, însă dacă pacienta primește tratament din vreme, complicațiile nu mai pun viața în pericol. Mergi de urgență la medic  dacă ai oricare dintre aceste simptome în timp ce ești însărcinată:

  • Vedere încețoșată sau modificări bruște ale vederii
  • Dureri de cap severe
  • Durere severă în abdomenul superior (de obicei sub coaste pe partea dreaptă)
  • Dificultăți de respirație 

Este important să știi că unele paciente dezvoltă preeclampsie sau sindromul HELLP imediat după naștere. Așa că nu neglija simptomele care pot anunța aceste probleme de sănătate.

Riscuri la care fătul e expus în timpul sarcinii din cauza lupusului

Boala mamei poate afecta și nou-născutul, nu doar pe mama acestuia. Iată riscurile la care bebelușul e expus:

  • Bebeluș cu o greutate foarte mică la naștere – lupusul mamei poate cauza restricție de creștere intrauterină, ceea ce înseamnă că nou-născutul poate avea o greutate mult mai mică decât cea normală. În jur de 15% dintre copiii născuți de mame cu lupus eritematos sistemic întâmpină această problemă.
  • Lupus neonatal – în cazuri foarte rare, copilul se poate naște cu anticorpi ai lupusului, care pătrund prin placentă. În aceste cazuri poate apărea lupusul neonatal. Cel mai frecvent simptom al lupusului neonatal este o erupție cutanată pe fața bebelușului. De cele mai multe ori, aceasta dispare în decurs de șase luni de la naștere. Se poate întâmpla ca bebelușii cu lupus neonatal să sufere de o afecțiune numită blocul atrioventricular (BAV) care poate fi identificat în timpul sarcinii. Bebelușii cu bloc cardiac congenital necesită îngrijire imediată după naștere și pot avea nevoie de un stimulator cardiac care să controleze bătăile inimii. Din fericire, această problemă este una foarte rară. 

Cum să ții sub control lupusul în sarcină

Medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru femeia diagnosticată cu lupus eritematos sistemic care este însărcinată. Tratamentul medicamentos va prelungi starea de remisiune a bolii, prevenind accentuarea simptomelor lupusului, simptome care ar putea cauza complicații.

Unele medicamente pentru lupus nu impun probleme, dar altele pot provoca malformații congenitale grave. De aceea, este important să discuți cu medicul reumatolog dacă ești însărcinată. De asemenea, este important să știi și că unele medicamente pentru lupus pot rămâne în organism timp de câteva luni după administare. În aceste condiții este posibil să fie nevoie să oprești sau chiar să ți se schimbe tratamentul cu până la trei luni înainte de a începe să încerci să rămâi gravidă.

Înainte de a rămâne însărcinată, femeia care suferă de lupus eritematos sistemic ar trebui să se consulte cu medicul său și să își planifice sarcina în funcție de manifestările lupusului. Medicii nu recomandă femeilor să rămână însărcinate în timpul unui puseu de activitate al bolii, mai ales dacă apar manifestări la nivelul rinichilor sau sistemului nervos central.

Femeia însărcinată va face controale medicale lunare pentru ca evoluția lupusului să fie monitorizată în permanență. Analizele de sânge și de urină pot detecta din timp creșterea activității lupusului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus Foundation of America - Lupus and Pregnancy
https://www.lupus.org/resources/planning-a-pregnancy-when-you-have-lupus
Centers for Disease Control and Prevention - Having a Healthy Pregnancy with Lupus
https://www.cdc.gov/lupus/basics/pregnancy.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0