Retete de preparate antiinflamatoare pentru pacientii cu lupus

Lupus este o afectiune cronica de natura autoimuna, care poate afecta orice parte a organismului, incepand cu pielea, organele interne si articulatiile. Afectiunea se manifesta sub forma de pusee de activitate a bolii si perioade de remisiune.

Exista factori care contribuie la declansarea unui puseu de activitate al bolii ori care accentueaza simptomele lupusului. Printre acest factori se afla si alimentatia. Alegerile alimentare pe care le facem pot avea efect inflamator, cauzand astfel probleme de sanatate, insa totodata pot avea si efect antiinflamator, fiind benefice pentru pacientii cu lupus.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Cel mai indicat pentru pacientii diagnosticati cu lupus este sa consume cat mai multe preparate gatite acasa, din ingrediente de provenienta organica. Cu cat evita mai mult preparatele ambalate, cumparate din comert, cu atat sansele sa se simta bine sunt mai mari. Alimentele procesate contin adesea ingrediente nesanatoase, cu efect inflamator, deloc benefice pentru lupus.

 

Somon teriyaki

Pentru 2 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 240 g de somon
  • ¾ g de suc natural de ananas
  • 1 lingura de ghimbir proaspat
  • 3 linguri de sos de soia sarac in sodiu
  • 1 lingura de otet de orez

Imparte somonul in 4 bucati. Amesteca sucul de ananas cu sosul de soia, cu otetul de orez si cu ghimbirul intr-un bol.

Intr-o tigaie antiaderenta, gateste bucatile de somon timp de 3 minute pe fiecare parte. Pune apoi jumatate din sosul preparat anterior in tigaie, peste somon, si mai gateste inca 5 minute.

Scoate pestele pe farfurii si serveste-l acoperit cu cealalta jumatate de sos ramasa in bol.

Pui indian aromat, preparat cu orez

Pentru 6 portii de pui indian aromat, cu orez, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 ½ cana de orez basmati
  • 1 bucatica de 2-3 cm de ghimbir, data pe razatoare
  • ¾ lingurita de sare
  • ¼ lingurita de chimion
  • ¼ lingurita de coriandru maruntit
  • ¼ lingurita de turmeric macinat
  • un praf de piper cayenne
  • 1 cana de lapte de cocos
  • ½ kg de piept de pui taiat bucatele
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa mare, maruntita
  • 1 bat de scortisoara
  • 200 g de fasole pastai
  • ¼ cana de caju maruntit
  • ½ cana de supa de pui
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie
  • 2 linguri de menta proaspata, maruntita

Pune orezul la fiert, iar dupa 25 de minute, opreste focul si scurge-l. Intre timp, da pe razatoare radacina de ghimbir, apoi amesteca ghimbirul ras cu sarea, chimionul, coriandrul, turmericul, piperul cayenne si ½ cana de lapte de cocos. Adauga puiul, acopera recipientul in care le-ai pus si introdu la frigider pana cand orezul este fiert.

 

 

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, soteaza ceapa, iar dupa 5 minute adauga batul de scortisoara si mai gateste, amestecand incontinuu, inca 3 minute. Redu focul la minimum. Trasfera jumatate din cantitatea de ceapa calita pe o farfurie, lasand cealalta jumatate si batul de scortisoara in tigaie.

Pestea ceapa din tigaie, adauga orezul fiert, fasolea pastai si jumatate din cantitatea de caju, precum si puiul impreuna cu ingredientele in care a stat la marinat. Completeaza cu supa de pui, precum si cu laptele de cocos ramas, apoi adauga ceapa calita pusa deoparte.

Gateste totul la foc mic pana cand lichidele se evapora si toate ingredientele sunt complet gatite – va dura in jur de 20 de minute. Adauga zeama de lamaie si serveste asezonat cu caju-ul ramas si cu menta proaspata.

Chipsuri din cartofi copti

Ingrediente de care ai nevoie:

  • 2 cartofi dulci mari, taiati felii
  • 1-2 linguri de ulei de cocos
  • ½ cana de frunze de cimbru proaspete
  • sare roz de Himalaya

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge feliile de cartof cu uleiul de cocos, apoi adauga si sare si cimbru proaspat. Asaza feliile de cartofi dulci intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Coace in jur de 15-20 de minute cartofii si vei obtine cele mai gustoase chipsuri din cartofi copti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0