Principalele cauze de deces in lupus

Lupusul eritematos sistemic nu este o boală fatală, însă complicațiile acestuia pot cauza decesul. Din fericire însă, noile metode de tratament disponibile pentru pacienții cu lupus reduc riscul de complicații și măresc speranța de viață a acestora.

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune de natură autoimună, caracterizată de hiperactivitatea sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase ale organismului, fără un motiv concret. Drept urmare, apar simptomele declanșate de procesul inflamator: durerile articulare, erupțiile cutanate, febra, problemele de respirație, căderea părului, oboseala extremă ori „ceața” mintală. Însă ceea ce este cu adevărat periculos la lupus nu este neapărat puseul de activitate a bolii, ci complicațiile care pot fi declanșate de această afecțiune autoimună.

Recomandările Experților DOC

Lupusul eritematos sistemic: ce probleme pot duce la deces?

Iată care sunt pericolele pentru pacienții cu lupus și cauzele mai frecvente care duc la deces:

Insuficiența renală

Cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu lupus eritematos sistemic era, până nu demult, insuficiența renală. Inflamația prelungită la nivelul rinichilor poate cauza daune permanente. Însă, datorită noilor metode de tratament, a dializei precum și a posibilității de a face transplant de rinichi, decesele cauzate de insuficiență renală la pacienții cu lupus au înregistrat o scădere. Mai există, totuși, un număr redus de pacienți care sunt doborâți de această complicație a lupusului.

Bolile cardiovasculare

Complicațiile cardiovasculare reprezintă, în zilele noastre, cel mai mare pericol pentru pacienții cu lupus, multe decese în rândul acestora fiind cauzate de asemenea complicații. Inflamația pe care lupusul o poate produce la nivelul inimii nu crește numai riscul de afecțiuni cardiovasculare, ci și pe cel de evenimente cu potențial fatal cum este infarctul. Indiferent de vârstă, pacientul care suferă de lupus poate avea de-a face cu complicații cardiace care îi pot fi chiar fatale. În acest sens, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care să reducă riscurile: sportul, o alimentație hrănitoare și menținerea unui indice de masă corporală sănătos sunt obligatorii.

Infecțiile

Infecțiile reprezintă o altă posibilă cauză de deces pentru pacienții cu lupus eritematos sistemic. Medicamentele imunosupresoare, folosite pentru suprimarea sistemului imunitar, care atacă țesuturile sănătoase în mod nemotivat, pot împiedica organismul să lupte așa cum trebuie cu infecțiile. În cazuri grave, infecția se poate răspândi în sânge și astfel apare septicemia, care poate duce la decesul pacientului. Este important ca infecțiile să fie detectate și tratate în timp util. Tratamentul cu antibiotice recomandat de medic va ajuta pacientul să elimine infecția.

Cheagurile de sânge

Pacientul care suferă de lupus este expus și riscului de formare a unor cheaguri de sânge. Aceste cheaguri de sânge pot apărea oriunde, inclusiv în plămâni, la nivelul inimii sau la creier. În asemenea cazuri, dacă un cheag de sânge blochează o arteră principală, acesta poate deveni fatal.

Speranța de viață în lupus a crescut

Dacă, în trecut, pacienții cu lupus își pierdeau adesea viața de tineri, din cauza complicațiilor acestei boli autoimune, tratamentele actuale și descoperirile făcute în domeniu le permit pacienților să aibă o viață mai lungă și o calitate a vieții mai bună. Cu îngrijire adecvată și tratament medicamentos, până la 90% dintre pacienții diagnosticați cu lupus au speranța de viață a unei persoane sănătoase, care nu suferă de o asemenea afecțiune.

Este foarte important ca pacientul să se îngrijească și să înțeleagă cât de important este să urmeze tratamentele indicate de medic, dar și recomandările privind mâncarea, mișcarea și stresul. De exemplu, adoptarea unei diete sănătoase, fără grăsimi trans, zaharuri și calorii în exces, va reduce riscurile cardiovasculare. De asemenea, activitatea fizică regulată este recomandată pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Renunțarea la fumat este indicată în caz de lupus eritematos sistemic, la fel și evitarea alcoolului în exces. Cu cât pacientul adoptă un stil de viață mai sănătos, cu atât mai bine se va simți și mai mic va fi riscul de complicații la care se expune.

Nu există încă un tratament care să vindece lupusul eritematos sistemic, tratamentele administrate în această boală având rolul de a ușura simptomele și de a instaura remisiunea. Lupusul este o boală care se manifestă episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alternează cu episoade de remisiune, în timpul cărora nu se manifestă, dar urmarea strictă a tratamentului și păstrarea unui stil de viață adecvat reduce riscul de pusee de activitate a bolii.

Cum îți scazi riscul cardiovascular?

Iată câteva modalități de a-ți reduce riscul cardiovascular:

Alimentație echilibrată

Bazează-ți mesele pe fructe și legume proaspete sau ușor gătite, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiurile de măsline și nuci. Redu consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate, evitându-le pe cele trans (se găsesc în unele margarine, în prăjeli și produse de patiserie).

Exerciții regulate

Întreținerea unei activități fizice regulate poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară a pacientului cu lupus. Încearcă să incluzi cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă în fiecare săptămână. Fiecare persoană are preferințele ei și nu se poate da un sfat universal valabil în ce privește mișcarea. Unele persoane preferă să facă mișcare în casă ori în curte (exerciții de gimnastică, ridicare de greutăți, bicicletă de interior etc.), altele preferă să meargă la o sală de sport, la bazinul de înot sau să alerge prin parc, deci e important să găsești activități fizice care să fie pe gustul tău și pe care să le poți include fără mari eforturi în programul tău săptămânal.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Menținerea unei greutăți sănătoase contribuie semnificativ la reducerea riscului cardiovascular. Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să scapi de ele la modul sănătos, vorbește cu medicul de familie sau cu un specialist în nutriție pentru a stabili un plan de alimentație și exerciții adecvate pentru tine. Ca principiu general, o greutate sănătoasă și menținerea ei are legătură cu ce și cât mănânci, dar și cu câtă mișcare faci. Ceea ce mănânci contează cam 80%, iar mișcarea 20%.

Renunță la fumat

Fumatul este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Renunțarea la fumat poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului cardiovascular și îmbunătățirea sănătății generale, dar poate fi dificilă, mai ales dacă ești fumător înrăit. Aici s-ar putea să ai nevoie de ajutor din partea medicului de familie pentru a face împreună un plan care să funcționeze pentru tine. Acesta îți poate și prescrie unele medicamente care să îți facă mai ușoară călătoria spre viața de nefumător. Nu te descuraja dacă nu îți iese din prima, cum spuneam, mai ales dacă fumezi mult și de multă vreme, drumul poate fi mai greu.

Gestionarea stresului

Stresul cronic poate contribui la probleme de inimă. Practicarea unor tehnici de relaxare sau a altor activități generatoare de bună dispoziție poate ajuta la reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea sănătății inimii. Cercetările din ultimii ani arată că mișcarea fizică, indiferent că vorbim de exerciții cardio sau de forță ori de drumeții pe munte, contribuie cel mai bine la gestionarea stresului și la „curățarea” minții de gânduri negre. Dacă îți place să dansezi ori să te plimbi cu bicicleta sau te gândești să încerci yoga, acestea sunt modalități foarte bune de a combate stresul, de a obține o stare de relaxare, dar și de claritate a minții.

Cum scazi riscul de infecții?

Scăderea riscului de infecții implică adoptarea unor obiceiuri sănătoase și măsuri preventive. Iată câteva moduri de a face asta:

Igiena personală: Spălatul regulat pe mâini este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a infecțiilor. Asigură-te că speli bine mâinile cu apă și săpun pentru măcar 20 de secunde înainte de mese, după folosirea toaletei și după ce ai fost în locuri aglomerate. Când ești pe drum și nu ai unde să te speli, folosește un gel dezinfectant cu măcar 70% alcool.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Vaccinare: Vaccinurile pot oferi protecție împotriva unor boli infecțioase grave. Discută cu medicul de familie pentru a asigura că ești la zi cu vaccinurile recomandate în funcție de vârsta și de afecțiunile pe care le ai. Bolnavii de lupus pot beneficia de pe urma vaccinului anitgripal și a celui pneumococic, deoarece au un risc mai mare de complicații ale gripei și complicații respiratorii.

Alimentație echilibrată: Cum am mai discutat, o alimentație mai simplă, bogată în nutrienți, contribuie la întărirea sistemului imunitar. Consumul de fructe, legume, proteine slabe și alimente bogate în antioxidanți poate sprijini organismul în lupta împotriva infecțiilor.

Odihnă adecvată: Lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de infecții. Cum pacienții cu lupus oricum se confruntă cu slăbirea imunității din cauza medicamentelor pe care le iau, somnul suficient și un program regulat de odihnă este extrem de important.

Evitarea expunerii la agenți patogeni: Evitarea contactului cu persoanele care par bolnave (tușesc, strănută, își suflă nasul), spălarea corectă a mânilor și purtarea unei măști medicale în situații de risc crescut, cum ar fi în timpul sezonului de gripă, scad riscul de infecții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus Foundation of America - The leading causes of death in lupus
https://www.lupus.org/resources/the-leading-causes-of-death-in-lupus
Science Direct - Mortality and causes of death in systemic lupus erythematosus over the last decade: Data from a large population-based study
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0953620523000377
Studiul „Mortality and causes of death in systemic lupus erythematosus over the last decade: Data from a large population-based study”, apărut în European Journal of Internal Medicine, Volume 112, June 2023, Pages 45-51, https://doi.org/10.1016/j.ejim.2023.02.004, autori: Margherita Zen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0