Pelin: efecte, contraindicații, metode de administrare

Pelinul alb (Artemisia absinthium) este o plantă medicinală cu multiple întrebuințări și cu multe beneficii. În acest articol, îți prezentăm pe larg ce efecte are pelinul, cui îi este contraindicat și cum se administrează remediile din această plantă.
 
Plantele au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca anumite boli infecțioase, iar unele dintre ele sunt acum tratamente standard pentru mai multe boli. Din cauza efectelor secundare și a rezistenței microorganismelor patogene la antibiotice și la majoritatea medicamentelor de pe piață, s-a acordat o mare atenție extractelor și compușilor biologic activi izolați din speciile de plante utilizate în fitoterapie.

Recomandările experților DOC.ro

Pelinul alb (Artemisia absinthium) este o plantă din care se obține un ceai amar, care poate fi aromat cu puțină zeamă de lămâie și cu puțină miere. Din cauză că are un gust foarte amar (greu de suportat în cazul anumitor persoane), pelinul este folosit uneori în prepararea unui bitter cu efect asupra sistemului digestiv. Acesta este un lichid sau o tinctură cu efect tonic asupra digestiei, făcut din mai multe plante aromatice și medicinale, care poate susține buna funcționare a digestiei.

Artemisia absinthium este o importantă plantă arbustivă perenă care a fost utilizată pe scară largă pentru tratamentul mai multor afecțiuni. În mod tradițional, A. absinthium a avut întotdeauna o importanță farmaceutică și botanică și a fost utilizată pentru a gestiona mai multe afecțiuni, inclusiv mărirea hepatocitului, hepatita, gastrita, icterul, vindecarea rănilor, splenomegalia, dispepsia, indigestia, flatulența, durerile gastrice, anemia și anorexia. De asemenea, s-a documentat că posedă activitate antioxidantă, antifungică, antimicrobiană, antihelmintică, antiulceroasă, anticancerigenă, hepatoprotectoare, neuroprotectoare, antidepresivă, analgezică, imunomodulatoare și citotoxică. Utilizarea pe termen lung a uleiului esențial de pelin poate provoca tulburări toxice și psihice la om, cu manifestări clinice care includ convulsii, insomnie și halucinații. 

Ce efecte are pelinul alb

Studiile efectuate pe subiecți umani sugerează că, de fapt, capsulele de 1 gram ce conțin pelin alb uscat pot preveni sau calma indigestia ori disconfortul în partea superioară a abdomenului. Această plantă medicinală susține eliberarea sucurilor gastrice, care pot ajuta la optimizarea digestiei și la reducerea balonării.

Totodată, studiile efectuate pe animale au raportat că remediile din anumite specii de pelin pot să distrugă paraziții intestinali, care pot fi vinovați de balonare. Cu toate acestea, ceaiul de pelin în sine nu a fost testat de oamenii de știință pentru efectele sale antibalonare, deci sunt necesare mai multe studii pe această temă.

Uleiul de pelin conține o substanță chimică numită tujon, care excită sistemul nervos central, însă ea paote cauza și anumite efecte adverse. Experții spun că alte substanțe din pelin ar putea să reducă inflamația (edemul).

Cum se prepară ceaiul de pelin

Pentru a face o cantitate de ceai de pelin, folosește 1 linguriță (aproximativ 1,5 grame) de plantă uscată, la o cană (cam 240 ml) de apă fiartă, lăsând planta la infuzat 5 minute. Strecoară și consumă ceaiul, conform recomandărilor medicului tău fitoterapeut - dacă acesta ți-a recomandat administrarea internă.

Pelinul poate fi folosit și sub formă de ulei esențial

Pelinul alb sau Artemisia absinthium poate fi preparat și sub forma unui ulei esențial, cu multe efecte benefice. O cercetare din 2014 referitoare la pelinul alb face referire la cât de utilă este planta pentru durere și în vindecarea rănilor. În multe culturi din lume, pelinul este o plantă extrem de eficientă în calmarea aspectelor dureroase ale echimozelor (vănătăilor).

Studiul a arătat că uleiul esențial și extractul apos de pelin alb (Artemisia absinthium) prezintă efecte antiinflamatoare semnificative și efecte antinociceptive, în cazul animalelor de laborator, la dozele investigate. Rezultatele cercetării sugerează că uleiul esențial și extractul apos de pelin au un efect în inhibarea durerii. În plus, cercetătorii au concluzionat că uleiul esențial de pelin a prezentat o activitate analgezică și o activitate antiinflamatoare mai pronunțată, în comparație cu extractul apos.

Atenție: uleiul esențial de pelin poate fi extrem de iritant pentru piele. Când îl folosești - în cazul în care ți l-a prescris medicul fitoterapeut, urmărește cu atenție să vezi dacă apare o reacție sau o iritație pe piele. Începe cu 1-2 picături de ulei esențial de pelin, diluat în 29 ml de ulei purtător, înainte de a crește cantitatea la 5 picături.

Ce efecte benefice mai are pelinul

Iată, pe scurt, câteva dintre efectele pe care le are această plantă:

  • Luptă contra malariei - un extract izolat dintr-o specie de pelin (Artemisia annua sau pelinul dulce) are proprietăți puternice împotriva malariei, o boală gravă cauzată de un parazit care este transmis prin mușcătura țânțarilor infectați;
  • Ajută la eliminarea paraziților intestinali - pelinul este folosit pentru a elimina paraziții intestinali, în special oxiurii (Enterobius vermicularis) și viermii cilindrici;
  • Pelinul are proprietăți antimicrobiene și antifungice - studiile au arătat că uleiurile esențiale de pelin au o activitate antimicrobiană; o cercetare a arătat că uleiul de pelin are un spectru larg de proprietăți antimicrobiene împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Contraindicații pelin 

Este important să rețineți că această plantă are și câteva contraindicații. 

  • Pelinul nu este considerat sigur pentru a fi folosit de către femeile însărcinate și de cele care alăptează, când este administrat pe cale orală în timpul sarcinii și alăptării (în cantități mai mari). Motivul de îngrijorare are legătură cu conținutul de tujon, o substanță care ar putea afecta uterul și care ar putea pune în pericol sarcina. Dacă alăptezi, nu folosi remediile din pelin până când medicul tău nu își dă acordul.
  • Alergia la ambrozie și la plantele înrudite cu aceasta - Pelinul poate cauza o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae, din care fac parte: ambrozia, crizantema, crăițele, margaretele și altele.
  • O afecțiune rară, numită porfirie - Tujonul prezent în uleiul de pelin ar putea crește producția unor substanțe chimice din corp, numite porfirine. Din acest motiv, boala s-ar putea agrava.
  • Persoanele care suferă de afecțiuni renale și cele care au crize convulsive (inclusiv cele care sunt diagnosticate cu epilepsie) ar trebui să evite pelinul. La unii pacienți, uleiul de pelin ar putea cauza insuficiență renală, iar în alte situații, din cauza conținutului de tujon, s-ar putea declanșa crizele/convulsiile. Pelinul poate crește riscul de crize convulsive mai ales la persoanele care au o predispoziție mai mare către acestea.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Anti-inflammatory and Analgesic Activities of Artemisia absinthium and Chemical Composition of its Essential Oil", publicat in 2014, in International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, autori: Hadi Amrollahi, Hossein Nazari, Shirin Parvini, Najmeh Nazari, Abolfazl Mohammadi. - https://www.researchgate.net/publication/260197801_Anti-inflammatory_and_Analgesic_Activities_of_Artemisia_absinthium_and_Chemical_Composition_of_its_Essential_Oil 
Studiul " Chemical Composition of the Essential Oils of Serbian Wild-Growing Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris", publicat in 2006, in Journal of Agricultural and Food Chemistry, autori: Polina Blagojević, Niko Radulović, Radosav Palić, Gordana Stojanović. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16787028/ 
WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-729/wormwood
Bioactive Compounds, Pharmacological Actions, and Pharmacokinetics of Wormwood (Artemisia absinthium) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7345338/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0