Modificari in stilul de viata, obligatorii pentru pacientii cu lupus

Lupus este o afectiune cronica inflamatorie de natura autoimuna, a carei cauza este necunoscuta. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca stilul de viata joaca un rol important in ameliorarea simptomelor acestei afectiuni.

Schimbarea stilului de viata este absolut necesara in cazul pacientilor diagnosticati cu lupus, astfel incat simptomele sa fie ameliorate si episoadele de acutizare a manifestarii bolii sa fie prevenite.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Lupusul cauzeaza, in mod special, inflamatie in organism, insa simptomele sale pot fi diverse. Asadar, principala preocupare a pacientului diagnosticat cu lupus este aceea de reducere a inflamatiei, dar si de prevenire a acesteia.

 

Modificari in stilul de viata pe care pacientul cu lupus trebuie sa le faca

Renunta la fumat – simptomele lupusului pot fi declansate, dar si accentuate de fumat. Fumatul creste riscul de afectiune cardiaca, iar in cazul celor pe care lupusul ii afecteaza si din punct de vedere cardiovascular, tigarile sunt complet interzise. Fumatorii care sunt diagnosticati cu lupus trebuie sa renunte imediat la fumat.

Protejeaza-ti pielea de soare – dupa primirea diagnosticului de lupus, soarele este considerat principalul inamic. Protectia solara este secretul starii de bine daca suferi de lupus. Evita expunerea la soare intrucat radiatiile solare nu numai ca iti pot provoca o iritatie cutanata, insa iti pot declansa un episod de acutizare a simptomelor. Foloseste intotdeauna lotiune cu factor SPF 50 inainte de a te expune razelor de soare si protejeaza-ti pielea si purtand haine cu maneca lunga, sau care sa iti acopere picioarele in intregime. Daca medicul te sfatuieste sa iei un supliment pe baza de vitamina D pentru a compensa lipsa acesteia din cauza evitarii soarelui, ai face bine sa il asculti.

 

 

 
 

Adopta o dieta sanatoasa – alimentele nesanatoase sunt cele care iti provoaca si inflamatie in organism. Evita sa consumi alimente procesate, zaharuri, prajeli si tot ce stii ca este nesanatos, pentru a preveni simptomele specifice lupusului. Adopta o dieta echilibrata, pe baza de legume, fructe, cereale integrale, proteine sanatoase si grasimi bune, precum cele care se regasesc in somon sau alte tipuri de peste gras.

Adopta un stil de viata activ – practicarea regulata a unor exercitii de intensitate moderata mentin flexibilitatea articulara si elibereaza hormonii starii de bine in creier. Oasele si musculatura sunt fortificate fara ca inflamatia sa fie agravata. Inotul, yoga, pilatesul si plimbarile lungi sunt recomandate in mod deosebit pacientilor diagnosticati cu lupus.

Elibereaza-te de stres – stresul este, de asemenea, un factor care poate declansa un episod de acutizare a simptomelor specifice lupusului. Invata sa tii stresul sub control si practica in mod constant tehnici de relaxare. Un instructor de yoga, un psiholog sau un specilist in acupunctura sau preospunctura iti pot fi de ajutor in obtinerea starii de relaxare.

Odihneste-te bine – oboseala acuta este un simptom des intalnit in cazul bolnavilor de lupus. Asadar, somnul este extrem de important pentru acestia. Fa-ti un program de somn pe care sa il respecti cu rigurozitate si, atunci cand simti nevoia, odihneste-te pret de cateva zeci de minute pentru a-ti incarca bateriile in timpul zilei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0