5 mituri despre lupus, DEMONTATE

Lupusul este o afectiune destul de controversata, existand multe mituri cu privire la aceasta boala.

Lupus este o boala autoimuna care se poate manifesta printr-o serie de simptome. Este destul de dificil de diagnosticat intrucat imita cu precizie alte afectiuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cele mai comune mituri despre lupus, demontate:

Lupusul este o boala care ataca numai articulatiile – FALS!

Este adevarat, unul dintre cele mai comune simptome ale lupusului este durerea articulara. Insa articulatiile nu sunt singurele victime ale lupusului. Concret, lupusul ataca sistemul imunitar, al carui rol este acela de a lupta impotriva virusurilor si bacteriilor. Atunci cand lupusul se instaleaza, organismul nu poate face diferenta dintre tesuturile sanatoase si bacterii/ virusuri. Asadar, in loc sa produca anticorpi pentru a proteja organismul de lupus, sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile sanatoase. Astfel, orice parte din organism poate fi atacata de lupus, aparand simptomele precum febra, problemele de circulatie, ulcerele, insomniile sau iritatiile de la nivelul pielii.

Lupusul afecteaza numai femeile – FALS!

Este adevarat ca majoritatea pacientilor diagnosticati cu lupus sunt femei, insa si barbatii si copiii pot avea de-a face cu aceasta afectiune. Aceasta predispozitie a femeilor poate avea legatura cu productia de estrogen, care se regaseste in organismul femeii intr-o cantitate mai mare decat in cel al barbatului. Potrivit statisticilor facute de catre oamenii de stiinta americani, numai 1 persoana din 10 diagnosticate cu lupus este de sex masculin.

Lupusul este o boala cu transmitere sexuala – FALS!

Cu toate ca specialistii nu au reusit sa descopere cauza exacta a lupusului, un lucru este cert: lupusul nu se poate transmite de la o persoana la alta prin contact sexual. De asemenea, lupusul nu este contagios, deci nu se transmite pe nicio alta cale.

Nu exista un virus sau o bacterie care sa declanseze aceasta afectiune autoimuna, de aceea aceasta nu este transmisibila.

Singurul mod prin care lupusul se poate transmite totusi este prin transmitere verticala, adica de la mama insarcinata la fat, insa este vorba, mai degraba, despre materialul genetic.

 

 

Femeile care au lupus nu pot ramane insarcinate – FALS!

Femeile cu lupus pot ramane insarcinate si pot avea o sarcina perfect normala. Exista totusi situatii in care sarcina cauzeaza accentuarea simptomelor lupusului, astfel crescand riscul de aparitie a unor complicatii in sarcina.

De pilda, 10% dintre femeile diagnosticate cu lupus care sunt insarcinate fac un avort spontan in primul trimestru de sarcina. In ceea ce priveste ultimul trimestru de sarcina, femeile cu lupus pot avea de-a face cu complicatiile legate de hipertensiunea arteriala.

Monitorizarea sarcinii este absolut necesara in cazul femeilor care sufera de lupus. Astfel, medicii pot interveni in timp util, salvand sarcina.

Exista tratament care poate vindeca lupusul – FALS!

Din pacate, pana la acest moment nu a fost dezvoltat niciun tratament care sa vindece complet aceasta boala autoimuna. Exista, intr-adevar, tratamente care amelioreaza simptomatologia si care reduc riscul de agravare a lupusului, insa efectele acestor tratamente sunt temporare si nu sunt garantate. Adoptand un stil de viata sanatos, respectand indicatiile medicului si urmand un tratament, pacientul va reusi sa traiasca fara probleme prea mari cu aceasta afectiune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0