7 mituri despre lupus, DEMONTATE

Lupusul este o afecțiune destul de controversată, existând multe mituri cu privire la această boală. Lupusul este o boală autoimună care se poate manifesta printr-o serie de simptome. Este destul de dificil de diagnosticat întrucât imită multe alte afecțiuni.

Iată cele mai comune mituri despre lupus, demontate:

1. Lupusul este o boală care atacă numai articulațiile – FALS!

Este adevărat, unul dintre cele mai comune simptome ale lupusului este durerea articulară. Însă articulațiile nu sunt singurele victime ale lupusului. Concret, lupusul atacă sistemul imunitar, al cărui rol este acela de a lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Atunci când boala lupus se instalează, organismul nu poate face diferența dintre țesuturile sănătoase și bacterii/ virusuri. Așadar, în loc să producă anticorpi pentru a proteja organismul de lupus, sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase. Astfel, orice parte din organism poate fi atacată de lupus, apărând simptomele precum febra, problemele de circulație, ulcerele, insomniile sau iritațiile de la nivelul pielii.

Lupusul poate afecta, de asemenea, și:

Rinichii: lupusul poate provoca o boală renală numită nefrită lupică, în care inflamația împiedică funcționarea corectă a rinichilor. Printre simptomele bolii se numără umflarea picioarelor și feței, urinare frecventă și hipertensiune arterială.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Plămânii: Unii pacienți pot prezenta inflamație a mucoasei plămânilor, cunoscută sub numele de pleurezie, care provoacă dureri în piept atunci când respiră profund. Alții pot dezvolta și pneumonie.

Sistemul nervos central: Boala lupus poate afecta uneori creierul sau sistemul nervos central. Simptomele pot include confuzie și probleme de concentrare, dureri de cap, convulsii și accidente vasculare cerebrale. Cerebrita lupică poate apărea, de asemenea, provocând o stare acută de confuzie, disfuncție cognitivă, modificări ale dispoziției, convulsii, letargie și comă.

Vasele de sânge: poate apărea vasculita sau inflamația vaselor de sânge. Acest lucru poate afecta circulația sângelui.

Sângele: lupusul poate provoca anemie, leucopenie (un număr scăzut de globule albe) sau trombocitopenie (o scădere a numărului de trombocite, care ajută la coagularea sângelui).

Inima: Dacă inflamația afectează inima, poate provoca miocardită și endocardită. De asemenea, poate afecta membrana care înconjoară inima, provocând pericardită. Acest lucru poate provoca simptome, inclusiv durere în piept. Endocardita poate deteriora valvele cardiace, determinând îngroșarea suprafeței valvei și apariția suflului cardiac.

2. Lupusul afectează numai femeile – FALS!

Este adevărat că majoritatea pacienților diagnosticați cu boala lupus sunt femei, însă și bărbații și copiii pot avea de-a face cu această afecțiune. Această predispoziție a femeilor poate avea legătură cu producția de estrogen, care se regăsește în organismul femeii într-o cantitate mai mare decât în cel al bărbatului. 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au riscuri de nouă ori mai mari de a fi diagnosticate cu lupus decât bărbații. Simptomele și diagnosticul apar adesea între 15 și 45 de ani, în timpul perioadei reproductive. Cu toate acestea, 20% dintre cazuri apar după vârsta de 50 de ani.

Unele cercetări sugerează că expunerea la estrogen, un hormon sexual pe care femeile tind să-l producă mai mult decât bărbații, poate crește riscul de afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul. Acest lucru este susținut și de multe femei care se confruntă cu mai multe simptome ale bolii înainte de menstruație și în timpul sarcinii, când nivelurile de estrogen sunt mai mari. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, prezența anumitor hormoni sexuali ar putea explica de ce lupusul este atât de răspândit la femeile adulte.

Așa cum am precizat mai sus, lupusul poate apărea la persoanele de orice vârstă. Potrivit Colegiului American de Reumatologie, 20% dintre persoanele cu lupus dezvoltă afecțiunea înainte de vârsta de 20 de ani. Este rar ca oamenii să dezvolte lupus înainte de vârsta de 5 ani.

Lupusul care se dezvoltă în timpul copilăriei tinde să aibă simptome mai severe și afectează frecvent rinichii, până la 50% dintre copii având simptome renale.

3. Există un singur tip de lupus - FALS!

Există mai multe tipuri diferite de lupus, inclusiv lupusul eritematos sistemic (LES), lupusul cutanat (cum ar fi lupusul eritematos discoid [DLE]), lupusul indus de medicamente (DIL) și lupusul neonatal.
Lupusul eritematos sistemic (LES) este cel mai frecvent tip de lupus. Acesta poate fi ușor sau sever și poate afecta diferite părți ale corpului. Simptomele comune includ oboseală, căderea părului, sensibilitate la soare, articulații dureroase și umflate, febră inexplicabilă, erupții cutanate și probleme cu rinichii.  

Lupusul cutanat este o boală de piele care poate afecta persoanele cu sau fără lupus eritematos sistemic. Printre simptomele lupusului cutanat se numără: erupții cutanate, căderea părului, umflarea vaselor de sânge, ulcere și sensibilitate la soare.  

Lupusul indus de medicamente este cauzat de anumite medicamente. Simptomele lupusului indus de medicamente sunt asemănătoare cu cele ale lupusului eritematos sistemic, cum ar fi durerile articulare, durerile musculare și febra. Dar simptomele nu sunt de obicei la fel de grave. De asemenea, lupusul indus de medicamente afectează rar organele majore. Cel mai adesea, boala dispare atunci când pacientul întrerupe tratamentul medicamentos.

Medicamentele care provoacă cel mai frecvent lupusul indus de medicamente sunt utilizate pentru a trata alte probleme cronice de sănătate. Acestea includ convulsii, hipertensiune arterială sau artrita reumatoidă. Dar nu toți cei care iau aceste medicamente vor avea lupus indus de medicamente.

Lupusul neonatal este o afecțiune rară la sugari care este cauzată de anumiți anticorpi de la mamă. Acești anticorpi se găsesc la mamele care au lupus. Dar, dacă ai lupus, asta nu înseamnă că îl vei transmite cu siguranță copilului tău. Majoritatea bebelușilor mamelor cu lupus sunt sănătoși.

De asemenea, este posibil ca un copil să aibă lupus neonatal, chiar dacă mama nu are lupus în prezent. Dar, dacă un copil se naște cu lupus, adesea mama va dezvolta lupus mai târziu în viață.
La naștere, un copil cu lupus neonatal poate avea o erupție cutanată, probleme hepatice sau un număr scăzut de celule sangvine. Aceste simptome dispar adesea complet după câteva luni și nu au efecte de durată. Sugarii cu lupus neonatal pot avea, de asemenea, o malformație cardiacă rară, dar gravă.

4. Lupusul este o boală cu transmitere sexuală – FALS!

Genele joacă un rol important în dezvoltarea bolii, dar nu sunt singurul motiv pentru care o persoană va fi diagnosticată cu boala lupus. Chiar și o persoană cu una sau cu mai multe dintre genele asociate cu lupusul are doar un mic risc de a se îmbolnăvi. De aceea, cercetătorii studiază încă posibilele cauze ale lupusului, cum ar fi:

  • Mediul. Lumina soarelui, stresul, fumatul, anumite medicamente și viruși/bacterii pot declanșa simptome la persoanele care au cel mai mare risc de a dezvolta lupus din cauza genelor lor.
  • Hormoni, precum estrogenul. Lupusul este mai frecvent la femei în perioada fertilă, când nivelurile de estrogen sunt cele mai ridicate.
  • Probleme cu sistemul imunitar.

Cu toate că specialiștii nu au reușit să descopere cauza exactă a lupusului, un lucru este cert: lupusul nu se poate transmite de la o persoană la alta prin contact sexual. Boala lupus se transmite? Nu, lupusul nu este contagios, deci nu se transmite pe nicio altă cale.

Nu există un virus sau o bacterie care să declanșeze această afecțiune autoimună, de aceea aceasta nu este transmisibilă. Singurul mod prin care lupusul se poate transmite totuși este prin transmitere verticală, adică de la mama însărcinată la făt, însă este vorba, mai degrabă, despre materialul genetic.

5. Lupusul este ușor de diagnosticat - FALS!

Lupusul este o afecțiune dificil de diagnosticat. Și asta pentru că semnele și simptomele sale pot varia în timp și se pot suprapune cu cele ale multor alte tulburări. Pe lângă anamneza pacientului, medicul va efectua un examen fizic și va face un istoric medical personal și familial. De altfel, pentru diagnosticarea lupusului, medicul poate solicita unele analize de sânge, dar și alte investigații.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

6. Femeile care au lupus nu pot rămâne însărcinate – FALS!

Femeile cu lupus pot rămâne însărcinate și pot avea o sarcină perfect normală. Există totuși situații în care sarcina cauzează accentuarea simptomelor lupusului, astfel crescând riscul de apariție a unor complicații în sarcină.

De pildă, 10% dintre femeile diagnosticate cu lupus care sunt însărcinate suferă un avort spontan în primul trimestru de sarcină. În ceea ce privește ultimul trimestru de sarcină, femeile cu lupus se pot confrunta cu complicațiile din cauza hipertensiunii arteriale. Monitorizarea sarcinii este absolut necesară în cazul femeilor care suferă de lupus. Astfel, medicii pot interveni în timp util salvând sarcina.

7. Există tratament care poate vindeca lupusul – FALS!

Din păcate, până la acest moment nu a fost dezvoltat niciun tratament care să vindece complet această boală autoimună. Există, într-adevăr, tratamente care ameliorează simptomatologia și care reduc riscul de agravare a lupusului, însă efectele acestor tratamente sunt temporare și nu sunt garantate. Adoptând un stil de viață sănătos, respectând indicațiile medicului și urmând un tratament, pacientul va reuși să trăiască fără probleme prea mari cu această afecțiune.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Lupus Center - Causes of Lupus
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus/
Lupus Foundation of America - Does lupus occur in men?
https://www.lupus.org/resources/does-lupus-occur-in-men
Centers for Disease Control and Prevention - Lupus in Women
https://www.cdc.gov/lupus/basics/women.htm

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0