Manifestarile cardiovasculare in lupusul eritematos sistemic

Manifestarile cardiace sunt in general asimptomatice fiind diagnosticate in cadrul consultului sau la ecocardiografie. Sunt urmarea afectarii celor 3 tunici ale inimii.

 

Lupusul eritematos sistemic afecteaza adesea sistemul cardiovascular, care include inima si vasele de sange. De fapt, complicatiile cardiovasculare ale lupusului cauzeaza cele mai multe decese in randul pacientilor cu lupus, nu aceasta boala autoimuna in sine.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

Hipertensiunea arteriala afecteaza peste jumatate din pacientii cu lupus. Obezitatea, complicatiile renale si tratamentul indelungat pe baza de steroizi determina aparitia hipertensiunii la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Hipertensiunea creste riscul de insuficienta renala, de infarct si de atac vascular cerebral. Intrucat bolile cardiovasculare pot avea consecinte fatale, e important ca pacientul cu lupus sa mentina tensiunea arteriala in limitele recomandate. Medicatia, alimentatia si stilul de viata pot fi folosite in acest sens.

Pericardita apare si ea la peste 25% dintre pacientii care au primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic. Aceasta afectiune apare atunci cand pericardul (n.r. membrana fibroasa care inveleste inima) devine inflamat si iritat, determinand scurgeri lichide in jurul inimii.  Pacientii cu pericardita pot experimenta dureri cauzate de presiunea pusa pe inima, mai ales atunci cand se intind in pat. Pericardita poate fi minima, evidentiata prin frecatura pericardica la examenul clinic sau cu revarsat lichidian evidentiat de examenul radiologic si ecocardiografic. Rareori cantitatea de lichid din pleura poate determina tamponada cardiaca. Lichidul pleural poate contine celule lupice.

 

Miocardita, adica inflamarea miocardului (n.r. muschiul inimii) apare mai rar, adica la 10% dintre pacientii cu lupus eritematos sistemic. Pacientii care sufera de aceasta afectiune au de-a face cu simptome precum tahicardia si durerile in piept. La radiografie se poate observa marirea inimii. Miocardita trebuie suspectata in prezenta unei tahicardii sau alte tulburari de ritm, cardiomegaliei sau insuficientei cardiace. Aceasta afectiune impiedica inima sa pompeze sange catre toate zonele din corp, fiind deci o complicatie serioasa. Se trateaza cu doze mari de steroizi. Miocardita acuta lupica este insa foarte rara, deci nu reprezinta motiv de ingrijorare pentru pacientii ce primesc diagnosticul de lupus eritematos sistemic. 

Endocardita verucoasa Libman Sacks intereseaza frecvent valva mitrala si aortica. Poate fi suspectata prin aparitia unor sufluri sistolice recente, fiind diagnosticata prin ecocardiografie. Este asimptomatica de obicei dar se poate complica cu grefa bacteriana si embolie cerebrala. Pentru a preveni aceste complicatii este necesara administrarea profilactica de antibiotice inaintea manevrelor chirurgicale. Endocardita verucoasa se asociaza frecvent cu anticorpii antifosfolipide.

 

 

 
 

Ateroscleroza apare, de asemenea, la unii pacienti cu lupus. Aceasta este cauzata de acumularea de colesterol sau alte substante (n.r. placa de aterom) la nivelul peretilor arterelor. In timp, placa poate restrictiona fluxul sanguin cauzand rupturi sau cheaguri ce pot determina producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.  

Afectarea coronariana este frecventa, datorata factorilor de risc din populatia generala (hiperlipidemie, fumat, factori genetici, hiperglicemie, hipertensiune, varsta) cat si datorita lupusului sau trombozei coronare din cadrul sindromului anticorpilor antifosfolipide. Printre factorii de risc pentru afectarea coronariana a pacientilor cu LES se numara hipertensiunea arteriala secundara bolii renale si terapiei cortizonice.

Manifestarile vasculare includ trombozele arteriale si venoase.Trombozele venoase afecteaza de obicei venele profunde ale membrelor inferioare si se asociaza cu prezenta in ser a anticorpilor antifosfolipide.

Sindromul Raynaud apare la 30% din pacienti si poate precede celelalte manifestari ale lupusului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0