Lupusul creste riscul de dementa

Oamenii de stiinta au confirmat: lupusul creste riscul de dementa cu mai bine de 51%, iar acest lucru este valabil in randul pacientilor de toate varstele.

Lupusul este o afectiune cronica inflamatorie de natura autoimuna, care apare atunci cand sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum trebuie si, in loc sa protejeze organismul, ataca tesuturile sanatoase ale acestuia. Astfel, au de suferit pielea, articulatiile, dar si vasele de sange, rinichii, inima sau alte organe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O echipa de cercetatori de origine israeliana a analizat datele a mai bine de 4880 de pacienti bolnavi de lupus si astfel a constatat ca riscul de dementa este mult mai mare in randul acestor pacienti, comparativ cu riscul persoanelor sanatoase. Mai exact, sansele ca bolnavul de lupus sa dezvolte o forma de dementa sunt cu 51% mai mari, in comparatie cu sansele unei persoane sanatoase.

Studiile facute in trecut aratasera deja ca pacientii care sufera de lupus sunt mai predispusi problemelor de memorie, acestia acuzand adesea senzatia de confuzie sau “ceata mintala”.

Riscul de dementa este crescut in cazul pacientilor care sufera de lupus eritematos sistemic. Ca si in cazul lupusului, si cauza dementei este inca cercetata de catre oamenii de stiinta, nefiind inca depistata.

Dementa poate lua mai multe forme, existand mai multe tipuri de dementa, insa cea mai comuna forma este Alzheimerul, acesta insumand 60-80% din totalul de cazuri de dementa. 

Aceasta descoperire facuta de catre oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din Tel Aviv, Israel, este de mare ajutor in identificarea cauzei declinului cognitiv la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Mai mult decat atat, descoperirea aceasta a clarificat un lucru: declinul cognitiv poate sa apara in cazul pacientilor cu lupus la orice varsta, nu neaparat la varste inaintate.

Pacintii care au primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic ar trebui sa fie deci monitorizati pentru a se observa declinul mintal, astfel incat sa se intervina in mod eficient la timp. Persoanele apropiate pacientilor care sufera de lupus pot observa mai usor semnele dementei intrucat comportamentul pacientului se schimba odata ce boala incepe sa se instaleze.

 

 

Cum se manifesta dementa

Dementa nu este o afectiune in sine, ci este un termen folosit pentru a descrie mai multe simptome asociate cu declinul memoriei si cu cel al capacitatii de gandire.

Simptomele dementei sunt diferite, de la individ la individ. Pentru stabilirea diagnosticului de dementa, cel putin doua dintre urmatoarele functii mintale trebuie sa fie afectate:

 • Memoria
 • Limbajul si abilitatea de a comunica
 • Abilitatea de mentinere a atentiei
 • Judecata
 • Perceptia vizuala

Cele mai comune simptome ale dementei sunt:

 • Tulburarile de memorie
 • Imposibilitatea pacientului de a recunoaste anumiti oameni, locuri, precum si de a isi aminti evenimente petrecute recent
 • Dificultatea de a gasi cuvintele potrivite
 • Dificultatea de a lua decizii
 • Dificultatea de a isi controla starea sau comportamentul (depresie, agitatie, agresivitate)
 • Neglijarea igienei personale

Tratament dementa

Nu exista un tratament care sa vindece dementa degenerativa. Exista insa tratamente care amelioreaza temporar simptomele prin care aceasta afectiune se manifesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0