6 lucruri complet interzise pacientilor cu lupus

Lupus este o afectiune cronica autoimuna, care presupune o serie de schimbari in ceea ce priveste stilul de viata. Asa cum exista o serie de recomandari care imbunatatesc calitatea vietii pacientului diagnosticat cu lupus, exista si cateva contraindicatii.

Pacientul diagnosticat cu lupus trebuie sa tina cont de toate recomandarile facute de medic, astfel incat sa amelioreze simptomele resimtite, dar si sa previna accentuarea acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce lucruri sunt complet interzise pacientilor care sufera de lupus eritematos, indiferent de forma acestuia:

Fumatul – imediat ce este diagnosticat cu lupus, pacientul este sfatuit sa renunte cat mai repede la tigari. Asta pentru ca fumatul accentueaza simptomele cauzate de lupus, dar si declanseaza episoadele in care boala se acutizeaza. Studiile facute in ultimii ani in domeniu au confirmat faptul ca fumatul agraveaza boala lupus, favorizand totodata aparitia complicatiilor specifice acestei boli de natura autoimuna.

Expunerea la soare – radiatiile solare provoaca iritatii cutanate, insa declanseaza totodata si episoade in care manifestarea bolii se agraveaza. Toti pacientii cu lupus trebuie sa renunte la activitati precum statul la plaja in mod recreativ. De asemenea, acestia trebuie sa evite expunerea cotidiana la soare, iar atunci cand o fac, sa foloseasca in mod obligatoriu o lotiune cu factor de protectie 50. Lotiunea trebuie aplicata inclusiv pe zonele acoperite de haine, asta pentru ca cele mai multe materiale au un factor de protectie de maximum 5.

Suprasolicitarea organismului – fa-ti programul astfel incat sa nu iti suprasoliciti organismul. Unul dintre cele mai comune simptome ale lupusului este oboseala accentuata asa ca trebuie sa o combati prin odihna suficienta. Atunci cand simti nevoia sa iei o pauza, fa-o si nu te forta niciodata.

 

 

Stresul – expunerea la stres este contraindicata pacientilor care sufera de lupus. Asta pentru ca stresul poate declansa si accentua simptomele resimtite de pacientii cu aceasta boala. Fa tot ce iti sta in putinta pentru a reduce stresul la care te expui. Sportul, dar si tehnicile de relaxare precum meditatia, exercitiile de respiratie sau ruga sunt eficiente in combaterea stresului.

Sarcina neplanificata – femeile diagnosticate de lupus nu ar trebui sa ramana insarcinate neprogramat. Medicii sustin ca femeia ar trebui sa discute cu medicul reumatolog despre sarcina cu cel putin 6 luni inainte de conceperea copilului. Asta pentru ca multe medicamente folosite in tratarea lupusului au efecte nedorite asupra fatului si trebuie intrerupte. De asemenea, medicii sustin ca momentul ideal pentru conceperea unui copil este in timpul remisiunii bolii.

Consumul alimentelor/ suplimentelor care fortifica sistemul imunitar – usturoiul si echinaceea sunt cele mai bune exemple de stimulenti ai sistemului imunitar care trebuie evitati de catre pacientii cu lupus. Consumul acestora incurajeaza functionarea sistemului imunitar, care este deja hiperactiv la pacientii cu lupus. Drept urmare, usturoiul si echinaceea pot declansa/ agrava simptomele lupusului eritematos.

Pentru a preveni orice problema, este ideal ca pacientul sa discute in permanenta cu medicul specialist care il trateaza. Astfel, acesta va lua cele mai intelepte decizii si va reusi sa amelioreze simptomele cauzate de lupus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0