Hidrosadenita supurativa in lupusul eritematos sistemic: simptome, diagnostic si tratament

Hidrosadenita supurativă este o afecțiune cutanată care se manifestă prin leziuni la nivelul pielii care se aseamănă coșurilor, punctelor negre, acneei chistice, foliculitei. 

Zonele în care apar leziunile specifice acestei afecțiuni sunt zone în care, de obicei, nu apar coșuri. Regiunea inghinală este cea afectată, de regulă, de hidrosatenita supurativă, însă nici zona axială nu este ocolită de această problemă. Hidrosadenita supurativă poate cauza, pe măsură ce evoluează, leziuni dureroase ori care supurează. Chiar dacă leziunile se vindecă, pot rămâne cicatrici la nivel cutanat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze hidrosadenita supurativă

Această afecțiune apare atunci când foliculul firului de par este blocat și inflamat. Nu se știe, însă, de ce se produce acest blocaj. Medicii suspectează că de vină ar putea fi un răspuns imun atipic, sindromul metabolic, dereglările hormonale, obezitatea ori factorii genetici. Această afecțiune nu este contagioasă și nu este cauzată de o igienă precară.

Potrivit statisticilor, 33 până la 40% dintre persoanele cu hidradenită supurativă au o rudă de gradul întâi afectată de această boală, motiv pentru care oamenii de știință cred că o componentă ereditară cu un model de transmitere autosomal este de vină pentru apariția acestei probleme de sănătate. Însă, cercetătorii atrag atenția că și factorii de mediu și comportamentali contribuie la declanșarea hidrosadenitei supurative. Persoanele cu hidrosadenita supurativă sunt, de regulă, supraponderale sau obeze. Obezitatea duce la o suprafață intertriginoasă mai mare și la frecarea pielii, creșterea producției și retenției de transpirație și la modificări hormonale. Pentru că sindromul metabolic este mai frecvent la persoanele obeze, nu este de mirare că acesta apare și la pacienții cu hidrosadenita supurativă. 

Fumatul este, de asemenea, răspândit în rândul celor diagnosticați cu hidrosadenita supurativă. Deși specialiștii nu știu exact de ce se întâmplă asta, se știe că nicotina poate bloca foliculii. Ca și în cazul obezității, progresia și severitatea bolii sunt mai grave la cei care fumează.

Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean arată că hidrosadenita supurativă poate fi asociată cu lupusul eritematos sistemic. Iar o cercetare recentă arată că tulburările autoimune (în special lupusul, psoriazisul și sindromul colonului iritabil) și prezența autoanticorpilor au fost observate mai frecvent la pacienții cu  hidrosadenita supurativă 1

În multe situații, medicii au considerat, în primă fază, că unele leziuni ale pacientului care suferă de lupus sunt specifice lupusului eritematos sistemic, însă biopsia a arătat că este vorba despre leziuni cauzate de hidrosadenita supurativă.

Lupusul nu este singura afecțiune autoimună asociată cu risc crescut de hidrosadenita supurativă, boli precum cele inflamatorii intestinale fiind, de asemenea, asociate cu hidrosadenita.

Cum se manifestă hidrosadenita supurativă

Hidrosadenita supurativă afectează glandele sudoripare din zona inghinală, interiorul coapselor, perianală și perineală, zona pubiană, scrot, vulvă, și, mai rar, scalpul și zonele retro-auriculare. Aceasta se manifestă prin abcese dureroase. Cicatricele rămase după vindecarea abceselor îngroașă țesutul și pot cauza disconfort sau dureri permanente, în timpul mersului sau a altor activități care implică frecarea pielii în zonele cu cicatrici.

Diagnosticarea hidrosadenitei supurative la pacientul cu lupus eritematos sistemic

Hidrosadenita supurativă e mai dificil de diagnosticat la un pacient care suferă de lupus, manifestările cutanate atipice fiind deja destul de comune în rândul acestor pacienți. Nu există niciun test de laborator pentru diagnosticarea hidrosadenitei supurative însă, în cazul abceselor, se poate recolta fluid pentru a fi analizat la microscop.

Medicul dermatolog este cel care poate depista hidrosadenita supurativă la pacientul cu lupus, însă și reumatologul care tratează pacientul poate observa anumite anomalii și poate recomanda o vizită la dermatolog.

Odată ce istoricul și examenul fizic complet sunt finalizate, specialistul poate apela la sistemul de stadializare Hurley pentru a clasifica hidrosadenita supurativă:

  • Stadiul I: Formarea abceselor fără cicatrici
  • Stadiul II: Abcese recurente cu cicatrici; pot exista leziuni unice sau larg separate
  • Stadiul III: abcese pe o zonă întreagă

Tratament hidrosadenita supurativă în lupus

Nu există, din păcate, un tratament care să vindece hidrosadenita supurativă, însă diagnosticarea acestei afecțiuni permite administrarea unui tratament adecvat, care poate ameliora simptomele și poate îmbunătăți aspectul pielii pe termen lung, accelerând procesul de vindecare a leziunilor existente și reducând riscul de apariție a altora.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

Tratamentul pentru hidrosadenita supurativă se bazează pe antibiotice administrate la nivel cutanat (creme, unguente), dar și pe contraceptive orale în cazul femeilor. La pacientul care suferă de lupus, tratamentul pentru hidrosadenita supurativă este ales astfel încât să nu declanșeze un puseu de activitate a bolii lupus.

În general, se folosesc medicamente antiinflamatoare, antibiotice, medicamente pe bază de vitamina A, terapii hormonale, medicamente care suprimă activitatea sistemului imunitar, precum și calmante.
Însă în cazul pacientului cu lupus eritematos sistemic, medicul trebuie să aleagă un tratament care să interacționeze cât mai puțin cu boala autoimună, dar și cu tratamentul pe care îl urmează pacientului pentru menținerea sub control a lupusului.

În cazurile mai complicate, medicul poate recomanda anumite proceduri chirurgicale pentru eliminarea abceselor ori pentru cosmetizarea cicatricilor existente.

Proceduri recomandate în hidrosadenita supurativă 

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie de efectuarea unor proceduri în tratarea bolii, precum:

  • Injectarea cu corticosteroizi, pentru a reduce inflamația. Medicii dermatologi apelează la această procedură ca să trateze nodulii dureroși timpurii care nu sunt infectați. 
  • Epilarea cu laser: Reducerea cantității de păr de pe pielea pacienților cu hidrosadenita supurativă  poate reduce numărul de abcese. Tratamentul se administrează o dată la patru până la șase săptămâni. Primele rezultate se observă după o lună de tratament. 
  • Botox (toxina botulinică): deși aceasta se folosește cu precădere ca tratament pentru riduri, Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a aprobat și acest medicament pentru a trata transpirația excesivă. În felul acesta se diminuează transpirația, ceea ce poate reduce infecțiile.
  • Incizie și drenaj: Folosită pentru a drena un abces dureros, această procedură poate ameliora rapid durerea și presiunea. 
  • Chirurgie cu laser: laserele puternice pot trata abecele. Înainte de a efectua această intervenție chirurgicală cu laser, medicul dermatolog va folosi medicamente pentru a controla această boală. După intervenție, poate dura până la 6 luni pentru ca pielea să se vindece.

Îngrijirea pielii, vitală în hidrosadenita supurativă

Pacientul care suferă de aceste două afecțiuni, lupus și hidrosadenita supurativă, trebuie să acorde o atenție sporită rutinei zilnice de îngrijire a pielii. Acesta va folosi produse cosmetice pentru piele sensibilă, va folosi un antiperspirant creat pentru persoanele alergice, pentru a preveni iritarea pielii, va evita hainele foarte mulate și se va strădui să își mențină greutatea în limitele normale.

Gestionarea durerii este, de asemenea, esențială pentru pacienții diagnosticați cu hidrosadenita supurativă. Aceștia se pot confrunta cu durerilor provocate de cicatrici (care provoacă dureri de întindere), cheloizi, abcese, ulcerații deschise, tracturi sinusale, limfedem, fisuri anale și artrită. În funcție de severitatea bolii și de tipul durerii, antiinflamatoarele sistemice nesteroidiene, printre altele, pot fi benefice.

Indiferent de stadiul bolii, tratamentul recomandat de medic trebuie să includă gestionarea comorbidităților care contribuie la dezvoltarea sau agravarea parcursului bolii. Persoanele care nu reușesc să își mențină greutatea sau care fumează au o progresie mai severă a bolii, așa că atât gestionarea greutății, cât și renunțarea la fumat sunt vitale pentru un tratament care să dea rezultate.

Tratamentul presupune, de asemenea, evitarea traumatismelor cutanate. Este important ca persoanele diagnosticate să nu mai poarte îmbrăcăminte strâmtă și din materiale sintetice, să evite produsele dure sau instrumentele de curățare (lufă, cârpe de spălat, perii). De altfel, acestea trebuie să nu mai folosească nici pansamente adezive. În schimb, pot să utilizeze pansamente moi cu vaselină sau pansamente non-ocluzive. În felul acesta, evită iritația ulterioară a leziunilor.

Un aspect important al tratamentului, dar adesea trecut cu vederea, implică aspectul psihosocial al bolii. Calitatea vieții este diminuată la persoanele cu această afecțiune din cauza durerii asociate, drenajului, mirosului zonelor afectate. 

Din pricina bolii, pacienții se pot izola din punct de vedere social, pot avea dificultăți în a se angaja și în a-și păstra locul de muncă din cauza zilelor pierdute de muncă atunci când apar erupții. Un alt aspect important de menționat este că aceștia pot să aibă disfuncții sexuale sau relaționale crescute.

Complicații în hidrosadenita supurativă

Hidrosadenita supurativă are atât implicații fizice, cât și psihologice. Din punct de vedere fizic, reapariția leziunilor care duc la abcese și cicatrici poate provoca durere cronică, contracturi ale membrelor și mobilitate redusă. Pacienții diagnosticați cu această boală se pot confrunta și cu efecte pe termen lung ale inflamației cronice, printre care se numără anemia, hiperproteinemia și amiloidoza (formarea și depozitarea în anumite organe a unei substanțe proteice amorfe), precum și artropatie axială și periferică. În cazuri rare, o infecție suprapusă poate duce la boli sistemice de severitate variabilă. Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea în cadrul hidradenitei supurative, uneori apărând până la 30 de ani de la diagnostic. Există o creștere asociată între hidrosadenita supurativă și cancerul bucal și hepatocelular.

Așa cum am menționat deja, hidrosadenita supurativă poate avea și un impact psihologic. Durerea cronică, mirosul și deformarea aspectului pielii cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu această boală pot să ducă la depresie, izolare socială, scăderea stimei de sine, disfuncție sexuală, productivitate redusă la locul de muncii și chiar sinucidere în cazuri extreme. 

Recomandările Experților DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of hidradenitis suppurativa with autoimmune disease and autoantibodies”, Rheumatology Advances in Practice, Volume 6, Issue 2, 2022,Yael Ross, Stanley Ballou
https://academic.oup.com/rheumap/article/6/2/rkab108/6484658
National Library of Medicine - Hidradenitis Suppurativa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534867/
American Academy of Dermatology Association - Hidradenitis suppurativa: Overview
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hidradenitis-suppurativa-overview

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0