Factori de risc suplimentari ai osteoporozei la pacientii cu lupus

Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente patologii ale osului. Este caracterizata prin scaderea masei osoase, deteriorarea tesutului osos si distrugerea arhitecturii osoase, cu compromiterea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura.

Lupusul este o afectiune autoimuna care determina sistemul imunitar sa atace celulele si tesuturile sanatoase. In consecinta, mai multe zone din corp (articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii) pot fi inflamate si pot avea parte de daune permanente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lupusul eritematos sistemic se manifesta episodic, fiind o afectiune cu episoade de acalmie care alterneaza cu puseele de activitate a bolii.

Osteoporoza este o afectiune care reduce densitatea ososa, crescand considerabil riscul de fracturi. Printre factorii de risc ai osteoporozei se numara: menopauza, tratamentele cu corticosteroide (care se folosesc adesea in tratarea lupusului), lipsa activitatii fizice, fumatul, consumul de alcool sau lipsa de calciu.

Pe langa factorii de risc obisnuiti pentru osteoporoza in populatia generala, la pacientele cu lupus intervin cativa factori de risc suplimentari:

  • tratamentul cortizonic prelungit pentru a mentine boala de baza sub control inseamna factor de risc pentru aparitia osteoporozei
  • inactivitatea fizica datorata perioadei de activitate a bolii, durerilor musculare, articulare si osoase
  • menopauza prematura, frecvent intalnita la pacientele cu lupus.

 

Citeste si Lupusul: cauze, simptome si tratament

 

Toti acesti factori de risc suplimentari se traduc printr-o frecventa de aproape 5 ori mai mare a osteoporozei la pacientele cu lupus, in comparatie cu femeile aflate la menopauza in populatia generala.

Cele mai obisnuite fracturi osteoporotice sunt cele vertebrale (tasarile vertebrale), la nivelul soldului si la nivelul antebratului distal. Fractura de fragilitate/osteoporotica se produce la un traumatism care, in conditiile unui os sanatos, nu s-ar solda cu fractura sau a carei intensitate nu o depaseste pe cea a unui traumatism prin cadere de la inaltimea corpului. Chiar daca majoritatea fracturilor/tasarilor vertebrale nu determina in fazele initiale semne si simptome, odata cu trecerea timpului, acestea determina durere la nivelul coloanei vertebrale, dizabilitate, scadere in inaltime, deformare a coloanei vertebrale (cifoza).

Masurile de preventie includ efectuarea anuala a osteodensitometriei osoase DXA. Tratamentul antiosteoporotic se initiaza si se conduce in functie de rezultatele imagistice.

Daca tratamentul cortizonic se prelungeste pe o perioada mai mare de 3 luni, atunci este nevoie de administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D3, chiar daca rezultatele DXA sunt normale.

Cum sa previi osteoporoza daca suferi de lupus eritematos sistemic

Adopta o dieta bogata in calciu si vitamina D, nutrienti esentiali pentru oase sanatoase. Surse bogate in calciu sunt: produsele lactate, legumele cu frunze verzi, alimentele cu formula imbunatatita cu calciu. In ceea ce priveste vitamina D, expunerea limitata la lumina soarelui e suficienta pentru obtinerea dozei zilnice recomandate.

De asemenea, este important sa faci sport. La fel ca si muschii, oasele devin mai puternice pe masura ce sunt antrenate. Mersul pe jos, urcatul scarilor, dansul si ridicarea greutatilor sunt ideale pentru mentinerea sistemului osos puternic.

Adoptarea unui stil de viata sanatos, in general, este o metoda excelenta de prevenire a osteoporozei. Acest lucru implica renuntarea la fumat, dar si la consumul regulat de alcool.

Osteoporoza este o afectiune “tacuta”, care rareori se manifesta timpuriu. Insa este bine sa fie tratata cat mai devreme, astfel incat oasele sa fie cat mai putin afectate. Imediat ce observi slabiciunea oaselor ori ai o suspiciune cu privire la osteoporoza, mergi la medicul reumatolog care iti trateaza lupusul eritematos sistemic si discuta cu el pe aceasta tema. Specialistul este cel in masura sa faca investigatii suplimentare, sa stabileasca, daca este cazul, un diagnostic, dar si sa prescrie un tratament adecvat, astfel incat sistemul osos sa fie protejat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0