Durerile cauzate de lupus sunt accentuate de vremea ploioasa?

Lupus este o afectiune cronica de natura autoimuna, care cauzeaza inflamatie in tot organismul. Pacientii bolnavi de lupus pot resimti, in timpul unui puseu de activitate a bolii, simptome precum dureri articulare, dureri musculare, fotosensibilitate, febra, anemie sau oboseala cronica.

Se stie ca simptomele lupusului pot fi declansate sau agravate de expunerea la soare, insa si vremea ploioasa are un impact negativ asupra pacientilor care sufera de lupus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii cu lupus sunt extrem de sensibili la modificarile presiunii atmosferice. Mai mult decat atat, umiditatea specifica zilelor ploioase poate cauza declansarea sau accentuarea durerilor articulare.

In unele cazuri, pacientii cu lupus pot resimti accentuarea simptomelor chiar cu cateva ore inainte de a incepe ploaia – asta pentru ca simt modificarile presiunii atmosferice.

Din pacate, lupusul eritematos sistemic nu este o boala ce poate fi vindecata. Tot ceea ce poate face pacientul care sufera de aceasta afectiune este sa se odihneasca si sa evite alti factori care pot agrava simptomatologia.

Discuta cu medicul tau despre sensibilitatea pe care o ai la modificarile presiunii atmosferice. Acesta este cel in masura sa iti ofere sfaturi si recomandari pentru ameliorarea situatiei tale.

Un psiholog poate fi de mare ajutor pacientului care primeste diagnosticul de lupus eritematos sistemic, acesta ajutandu-l sa isi accepte boala si sa isi adapteze viata in functie de simptomele cauzate de aceasta. Cu cat pacientul reuseste sa accepte mai usor simptomele lupusului si invata sa isi adapteze viata in functie de factorii declansatori ai simptomelor specifice acestei boli autoimune, cu atat mai mult va fi sporita calitatea vietii sale.

 

Citeste si Despre lupus

 

Ce poti face pentru ameliorarea simptomelor lupusului eritematos sistemic

Adopta o dieta antiinflamatoare – dieta joaca un rol extrem de important atunci cand vine vorba despre simptomele lupusului. Adopta o dieta sanatoasa, bazata pe alimente de provenienta organica. Evita alimentele cu potential inflamator precum preparatele procesate, zaharurile sau produsele de panificatie.

Practica sport – exercitiile fizice practicate in mod regulat amelioreaza simptomele lupusului, reducand nivelul de stres, imbunatatind calitatea somnului, sporind flexibilitatea si reducand durerile articulare. Este foarte important insa sa nu exagerezi pentru ca suprasolicitarea organismului poate favoriza oboseala si epuizarea, la care oricum pacientul cu lupus este predispus.

Odihna suficienta – odihna este foarte importanta pentru pacientii cu lupus, care se pot confrunta cu insomniile si oboseala acuta. Pentru a-ti regla somnul, fa-ti  un program fix de somn. Respecta un program strict, cu aceeasi ora de culcare/ trezire in fiecare zi. Astfel, iti vei antrena creierul in asa fel incat sa adoarma la timp. Evita, de asemenea, consumul de cofeina, ciocolata sau alcool, care iti pot “fura” somnul.

Folosirea remediilor naturale pentru tratarea durerii – uleiurile esentiale pot reduce inflamatia, calmand durerile. De pilda, uleiul de lavanda are efecte terapeutice in tratarea durerilor, la fel ca si cel de ghimbir. Uleiul poate fi aplicat pe articulatiile dureroase ori pe zona care provoaca neplaceri.

Yoga si exercitiile de stretching amelioreaza, de asemenea, durerile cauzate de lupusul eritematos sistemic. Baile cu sare Epsom pot si ele sa contribuie la imbunatatirea starii pacientului cu lupus. O alta metoda eficienta pentru calmarea durerilor consta in folosirea acupuncturii sau a masajului terapeutic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0