Cum iti afecteaza lupusul unghiile

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune autoimună din cauza căreia sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase ale organismului. Lupusul este denumit și “boala cu o mie de fețe”, fiind extrem de dificil de diagnosticat, întrucât are multiple manifestări, care diferă de la un pacient la altul.

Lupusul este cunoscut ca fiind boala care provoacă apariția erupției cutanate în formă de fluture, ce apare pe obrajii și pe nasul pacienților în timpul unui puseu de activitate a bolii. Ceea ce puțini știu este că lupusul nu afectează numai pielea, ci poate ataca și unghia, provocând o serie de modificări la nivelul acesteia. Medicii dermatologi pot identifica, dacă sunt foarte atenți, anumite semne ale lupusului prin simpla observare a unghiei pacientului.

Recomandările Experților DOC

Cum afectează lupusul unghiile

Aspectul unghiilor poate fi afectat direct de boala în sine, dar poate să apară și din pricina tratamentului administrat. Iată la ce probleme ale unghiei este predispus pacientul cu lupus eritematos sistemic:

Infecții fungice ale unghiei 

Infecțiile fungice ale unghiilor pot fi mai frecvente la persoanele cu lupus eritematos sistemic din pricina anumitor medicamentele administrate în gestionarea bolii, care pot afecta rezistența organismului la infecții - imunosupresoare. O infecție fungică a unghiilor poate să nu provoace simptome evidente la început, dar pe măsură ce progresează există o serie de efecte potențiale, inclusiv;

  • decolorarea unghiei – aceasta poate să fie albă, neagră, galbenă sau verde
  • îngroșarea și deformarea unghiei - unghia poate să aibă o formă sau o textură neobișnuită și poate fi dificil de tăiat
  • durere sau disconfort – în special atunci când se exercită presiune pe degetul sau degetele afectate
  • unghii casante sau sfărâmicioase – care se rup și care se desprind complet

 

Decolorarea unghiilor

Așa cum am menționat mai sus, anumite medicamente pot să aibă ca efect secundar decolorarea unghiilor. În cazul unghiilor care sunt pe jumătate albe și pe jumătate maro poate fi vorba de insuficiență renală. Se estimează că cu acest simptom se confruntă până la 40% dintre persoanele cu insuficiență renală. Un alt lucru important de menționat este că aproximativ 1 din 3 persoane cu lupus dezvoltă o boală de rinichi (nefrită lupică). Printre alte cauze potențiale ale decolorării unghiilor se numără bolile tiroidiene, sarcina, malnutriția și utilizarea frecventă a lacului de unghii.

Desprinderea unghiilor

Probabil că ți s-a întâmplat la un moment dat să observi că o unghie ți s-a desprins după ce ți-ai accidentat degetul. O unghie se poate desprinde și după ce îți cureți unghiile un obiect ascuțit.
O altă cauză potențială a căderii unghiilor este circulația deficitară, cum ar fi cea cauzată de fenomenul Raynaud.  

Onicomicoza 

Onicomicoza, adică infecția fungică a unghiei, este mai frecventă în rândul pacienților cu lupus din cauza tratamentului pe care aceștia îl urmează, ce suprimă activitatea sistemului imunitar. Infecția fungică se manifestă prin decolorarea culorii unghiei, prin îngroșarea și modificarea formei acesteia, prin exfoliere, dar și prin dureri și disconfort la nivelul unghiilor. Pacientul care urmează un tratament pe bază de steroizi este în mod deosebit predispus unei asemenea probleme.

Koilonichie 

Este vorba despre o anomalie a unghiei, cunoscută și sub denumirea populară de unghie în formă de lingură. Koilonochia este vinovată pentru aspectul concav al unghiilor și este adesea asociată cu lupusul eritematos sistemic ori cu fenomentul Raynaud. Forma atipică a unghiei ar trebui să te pună pe gânduri ori să trezească suspiciuni medicului dermatolog.

Dermatomiozită 

Această afecțiune inflamatorie a țesuturilor conjunctive poate cauza modificări ale unghiei. Dermatomiozita este considerată de medici un posibil indicator al bolii autoimune lupus.

Liniile Beau 

Cunoscute, mai degrabă, sub denumirea de șanțurile Beau, aceste linii se formează de la stânga la dreapta, pe suprafața unghiei. Ele apar atunci când anumiți factori întrerup creșterea unghiilor. Printre acești factori se numără lupusul eritematos sistemic, precum și leziunile ori temperaturile extrem de scăzute la care se expune pacientul cu fenomenul Raynaud.

Mici dungi roșii sau maro sub unghii

În cazul în care observi că unghiile tale prezintă dungi mici roșii sau maro este posibil ca de vină pentru acestea să fie mici vase de sânge deteriorate. Câteva așchii sub o unghie nu impun probleme și cel mai probabil sunt cauzate de o leziune a unghiei. Persoanele cu lupus se pot confrunta cu astfel de dungi la mai multe unghii.

Unghii albe

Desprinderea unghiei sau o infecție fungică poate provoca „unghiile lui Terry”. Unghiile lui Terry sunt de obicei albe, cu vârfuri înroșite sau închise la culoare, iar în spatele acestui simptom se pot afla numeroase afecțiuni. Totusi, deși acest simptom se întâlnește cu precădere la pacienții care sunt diagnosticați cu lupus, poate să apară și la cei cu:

  • insuficiență hepatică, renală sau cardiacă
  • diabet
  • anemie prin deficit de fier
  • o tiroidă hiperactivă

Unghii foarte groase 

Nu numai infecțiile fungice cauzează îngroșarea anormală a unghiei, ci și afecțiunile precum lupusul eritematos sistemic. Mergi la medic dacă unghia ta se îngroașă în mod inexplicabil și îți provoacă răni la nivelul degetelor.

Unghii fragile

De regulă, unghiile încep să se rupă ușor din cauza îmbătrânirii, expunerii pe termen lung la apă sau la substanțe chimice, cum ar fi detergenții și lacul de unghii. Însă acest simptom poate să apară și în rândul pacienților cu tiroidă  subactivă sau hiperactivă. Iar cercetătorii atrag atenția că aproximativ 24% dintre pacienții diagnosticați cu lupus vor dezvolta și una dintre bolile tiroidiene autoimune sau o afecțiune a pielii numită lichenul plan.

Cum să îți îngrijești unghiile dacă suferi de lupus eritematos sistemic

Poți preveni afecțiunile unghiei cu o serie de strategii:

  • Fă-ți în mod regulat manichiura și pedichiura, însă mergi pe variantele clasice, fără gel sau ojă semipermanentă, întrucât acestea se usucă prin expunere la radiații ultraviolete, despre care știi că îți pot declanșa un puseu de activitate a bolii.
  • Hidratează-ți cuticulele și unghiile, folosind zilnic o cremă emolientă.
  • Protejează-ți unghiile de substanțele agresive – substanțele de curățat puternice sunt în foarte agresive cu unghiile, dar și cu pielea de pe mâini.
  • Poartă încălțăminte care să ți se potrivească, niciodată un număr mai mic, pentru a evita presiunea mecanică pusă pe unghie.
  • Adoptă o dietă sănătoasă, pe bază de fructe, legume și cereale integrale, care să ofere organismului nutrienții de care are nevoie.
  • Administrează, la recomandarea medicului, vitamine și minerale pentru a compensa potențialele carențe de care suferi.
  • Dacă suferi și de fenomenul Raynaud, evită expunerea la temperaturi foarte mici.
  • Dacă ai unghii fragile, ia în calcul folosirea unui tratament pentru fortificarea acestora – un tratament pentru unghii, aplicat săptămânal, va face diferența.

Pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor fungice ale unghiilor, ține cont de următoarele recomandări: 

  • Păstrează-ți unghiile scurte, uscate și curate. Folosește o unghieră pentru unghiile infectate și o alta pentru cele sănătoase.
  • Ai grijă să ai mereu unghiile uscate, poartă șosete din bumbac, pe care să le schimbi în fiecare zi, și încalță pantofi care permit pielii să respire. 
  • Spălarea hainelor în apă fierbinte ar trebui să elimine orice infecție, dar un spray antifungic poate fi folosit înainte de spălarea șosetelor pentru o eficiență suplimentară.
  • În cazul în care ai primit tratament pentru o infecția fungică, ca să eviți o recidivă, nu te plimba desculț în jurul piscinelor publice, dușurilor și vestiarelor.
  • Verifică-ți picioarele în mod regulat.
  • Evită să îți tai cuticula, deoarece acest lucru crește riscul de deteriorare și infecție a unghiilor.
  • Dacă obișnuiești să îți faci manichiura, optează pentru una care nu presupune folosirea lămpilor cu lumină UV pentru uscarea lacului de unghii. Motivul? Potrivit specialiștilor, acestea ar putea declanșa puseele de activitate ale lupusului. De asemenea, fii foarte atentă dacă intri într-un salon de cosmetică în care se folosește astfel de lămpi, pentru a te asigura că nu ești expusă accidental la ele.
  • Există unele studii care i-au ajutat pe oamenii de știință să descopere că expunerea la unii solvenți ar putea declanșa puseele de activitate ale lupusului. Tricloretilena, un solvent industrial utilizat în mod regulat în lacul de unghii, poate avea efecte semnificative asupra sistemului imunitar, iar studiile arată că accelerează apariția lupusului la șoareci. De aceea, cel mai bine ar fi să stai departe de lacurile de unghii care conțin tricloretilenă.
  • Ai grijă ce folosești ca să îndepărtezi lacul de unghii - izopropil acetona, metil etil cetona și n-metil-pirolidona sunt utilizate în mod obișnuit ca solvenți în dizolvanții pentru unghii. Numeroase cercetări arată că aceste substanțe chimice pot provoca vătămări asupra reproducerii și toxicitate organelor. De aceea, este vital să eviți produsele de îndepărtare a lacului de unghii care conțin aceste substanțe chimice.
  • Dacă ai de-a face cu probleme serioase ale unghiei, ar trebui să apelezi la un medic podiatru, care te poate ajuta în acest sens. Unghiile crescute în carne, de pildă, pot avea consecințe serioase pentru pacientul cu lupus, așa că trebuie tratate în stadiu incipient.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul "Nail as a window to systemic diseases", publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Archana Singal and Rahul Arora
Lupus UK - Taking Care of Your Nails
https://lupusuk.org.uk/nail-care/
Royal College of Psysicians - Nails in systemic disease
https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/21/3/166
American Academy of Dermatology Association - Lupus and your skin: Signs and symptoms
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/lupus-symptoms#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0