Ce impact are vremea rece asupra lupusului

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care determina hiperactivitatea sistemului imunitar, fapt ce declanseaza o serie de simptome in organism. Temperaturile scazute specifice sezonului rece pot influenta parcursul lupusului eritematos sistemic.

Lupusul este o afectiune care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, alternate cu episoade de remisiune. Vremea poate influenta modul in care evolueaza lupusul, accentuand unele simptome ale acestuia sau declansand un puseu de activitate a bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unul dintre simptomele frecvent intalnite ale lupusului sunt durerile articulare, care sunt intensificate de vremea rece si de umezeala asociata acesteia. In zilele cu temperaturi foarte scazute, ploioase sau cu ninsoare, durerile articulare se pot agrava la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Se recomanda, asadar, limitarea expunerii la conditiile meteorologice nefavorabile – in aceste zile, pacientul ar trebui sa petreaca cat mai mult timp in interior, astfel incat sa evite conditiile climatice nefavorabile.

Temperaturile joase cresc riscul de dureri, dar si pe cel de instalarea a sindromului Raynaud. Vasele de sange se contracta la temperaturi foarte joase, ceea ce inseamna ca circulatia sanguina este restrictionata in anumite zone. Astfel, se instaleaza treptat fazele acestui sindrom: paloarea zonei afectate, cianoza (invinetirea pielii, durerile si paresteziile) si hiperemia reactiva (tumefierea degetelor). Degetele de la maini sunt, in general, afectate de sindromul Raynaud, insa acesta poate ataca si degetele de la picioare, nasul ori urechile.

De asemenea, schimbarile bruste de vreme ori temperaturile extreme cresc stresul la care e expus organismul, fapt ce afecteaza in mod deosebit persoanele care sufera de afectiuni autoimune.

O alta problema care vine odata cu sezonul rece pentru pacientului care sufera de lupus consta in contractarea unei viroze. Toamna si iarna sunt sezoanele in care racelile si gripele circula nestingherite, ceea ce inseamna ca e destul de dificil sa te feresti de acestea. Avand in vedere ca pentru pacientul cu lupus o banala raceala poate declansa un puseu de activitate a bolii, este foarte important sa se foloseasca metode de preventie. In acest sens, pacientul va evita contactul cu persoanele bolnave, va sta acasa daca are colegii raciti, va dormi in alt pat daca partenerul de viata este bolnav si se va concentra pe reducerea expunerii la virusuri si bacterii.

 

 

Cum sa reduci riscurile la care esti expus in sezonul rece daca suferi de lupus

Protejeaza-te impotriva frigului – limiteaza expunerea la temperaturile foarte joase si, atunci cand nu ai incotro, imbraca-te adecvat. Pune mai multe straturi de haine pe tine, ia-ti un fes, manusi si fular si incearca sa fii mereu imbracat adecvat pentru vremea de afara.

Incalzeste-ti articulatiile – inainte de a iesi afara, in frig, incalzeste-ti articulatiile cu cateva exercitii de stretching. Astfel, stimulezi circulatia sanguina si te asiguri ca articulatiile vor face fata mai bine temperaturilor joase si umiditatii crescute.

Fa miscare – cat timp stai afara, misca-te in permanenta. Astfel, vei mentine articulatiile, ligamentele si musculatura calde si flexibile, reducand riscul de inflamatie si durere.

Foloseste comprese calde – daca ajungi acasa si tot ti se pare ca iti este frig, incalzeste-ti articulatiile cu comprese calde. Aplica-le pe genunchi, dar si in alte zone cu probleme si vei observa ca durerile sunt ameliorate.

Protejeaza-te de germeni – intrucat virusurile si bacteriile sunt la tot pasul, e bine sa te protejezi de acestea. Spala-te pe maini ori de cate ori ai ocazia, nu iti duce mainile la gura sau la nas daca nu le-ai spalat cu apa si sapun in prealabil si acopera-ti nasul si gura cu o esarfa daca iei contact cu o multime de oameni (in autobuz, la piata). Curata, de asemenea, suprafetele pe care se pot afla  germeni – biroul de la locul de munca, tastatura, clanta usii biroului tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0