Anticonceptionalele hormonale, contraindicate in lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna cronica, ce determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase ale organismului, confundandu-le cu agenti patogeni. Intrucat aceasta boala este frecventa in randul femeilor la varste cand inca sunt fertile, este important ca ele sa stie care sunt metodele contraceptive sigure, care nu le pun sanatatea in pericol, in ciuda diagnosticului de lupus.

Femeile care sufera de lupus pot ramane insarcinate, boala neafectandu-le fertilitatea. Totusi, sarcina este una cu risc crescut, mai ales daca femeia ramane insarcinata in timpul unui puseu de activitate a bolii. Cu tratament de specialitate insa, sarcina in lupus poate fi dusa la termen, iar femeia care sufera de aceasta boala poate aduce pe lume un copil sanatos.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Ce se intampla, insa, cu femeile care sufera de lupus eritematos sistemic si care nu isi doresc (inca) o sarcina? Ei bine, acestea ar trebui sa se protejeze. Intrebarea este, deci, care sunt metodele contraceptive sigure pentru femeile care sufera de lupus, care nu implica riscuri si nu favorizeaza un puseu de activitate a bolii?

 

Lupusul si contraceptivele pe baza de estrogen

Ani la rand, anticonceptionalele orale pe baza de estrogen au fost contraindicate femeilor diagnosticate cu lupus eritematos sistemic, pe motiv ca acest hormon ar favoriza activitatea bolii, deci declansarea unui puseu si agravarea simptomelor deja prezente. Unele studii au aratat ca femeile cu lupus care au luat anticonceptionale pe baza de estrogen au inregistrat o activitate mai intensa a bolii autoimune, adica mai multe puseuri de activitate a afectiunii.

De asemenea, contraceptivele orale hormonale sunt contraindicate si in cazul femeilor care isi trateaza lupusul pe baza de imunosupresoare – asta pentru ca asocierea unui asemenea tratament cu aceste anticonceptionale poate creste considerabil riscul de infectie.

Totodata, pilulele care contin estrogen sunt interzise femeilor care au probleme de sanatate, precum tromboza, intrucat pot cauza complicatii ce pun viata pacientei in pericol.

Pilulele contraceptive combinate – adica pe baza a doi hormoni, pot fi folosite, in unele situatii si numai la recomandarea medicului, de catre pacientele care au lupus eritematos sistemic cu manifestari blande sau moderate. Acestea sunt, insa, interzise femeilor care sufera de sindrom antifosfolipidic, intrucat exista risc crescut de tromboza. Si nefrita lupica vine cu interzicerea folosirii acestui tip de anticonceptionale orale.

Pilulele contraceptive care contin drospirenona (Yaz, Yasmin) sunt contraindicate femeilor cu lupus, intrucat pot mari nivelul de potasiu din sange, cauzand astfel complicatii renale.

Femeile cu lupus pot folosi insa, cu acordul medicului, contraceptivele orale pe baza de progesteron. In afara de acestea, metodele contraceptive de bariera (precum prezervativul) sunt optiuni sigure, ce trebuie luate in seama, intrucat nu implica riscuri de niciun fel.

Cum alegi cea mai eficienta metoda contraceptiva daca suferi de lupus eritematos sistemic

Contraceptivele orale pot creste riscurile cardiovasculare la unii pacientii, iar cei care sufera de lupus sunt deja expusi unui risc crescut. De aceea, este bine ca femeile care au lupus sa se orienteze catre alte metode pentru evitarea unei sarcini nedorite.

Discuta cu medicul reumatolog care iti monitorizeaza si trateaza boala, astfel incat sa iei cele mai bune decizii cu privire la metoda contraceptiva folosita.

Prezervativul si diafragma, adica metodele de bariera, sunt 100% sigure pentru femeile care sufera de lupus eritematos sistemic, acestea neprezentand niciun risc.

Si dispozitivele intrauterine (steriletul) sunt sigure si eficiente in cazul femeilor care sufera de lupus eritematos sistemic. In caz de trombocitopenie severa insa, aceste dispozitive nu sunt recomandate pentru ca sunt favorizate sangerarile abundente.

Contraceptia de urgenta este sigura si eficienta pentru pacienta care sufera de lupus, insa e obligatoriu ca aceasta sa discute cu medicul reumatolog inainte de a lua orice decizie. In acest fel, riscurile vor fi eliminate complet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0