Angelica (planta medicinala): proprietati si beneficii

Angelica este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți. Denumirea ei științifică este Angelica archangelica ori Angelica officinalis.

Experții spun că de la această plantă se folosesc numai rădăcinile care au cel puțin 2 ani. Din cauza unor substanțe pe care le conțin, frunzele și fructele de angelică sunt foarte toxice, spun experții. Planta are acțiune antispastică, acțiune care favorizează evacuarea bilei în duoden și o acțiune prin care stimulează secrețiile gastrice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Anumite părți din plantă, spun experții, sunt folosite la prepararea unor medicamente. Planta este folosită pentru arsurile la stomac sau dispepsie, pentru gazele acumulate în intestine (flatulență), pentru pierderea poftei de mâncare și pentru alte probleme de sănătate.

Angelica a fost cultivată ca plantă medicinală în țările scandinave încă din secolul al XII-lea, iar în trecut, ea era folosită ca sedativ. Rădăcinile și semințele sunt folosite pentru a distila un ulei volatil, folosit în procesul de fabricare al parfumurilor.

Ce alte proprietăți și beneficii are planta medicinală angelica

De ajutor în indigestie 

Angelica poate să ajute în caz de dispepsie, care se manifestă în general sub formă de arsuri gastrice, prea multe gaze acumulate în intestine și disconfort abdominal. Se crede că această plantă medicinală are în compoziție substanțe chimice care luptă contra flatulenței și care facilitează eliminarea gazelor din intestine.

Pulpa rădăcinii plantei poate fi folosită ca remediu pentru o bună digestie, spun experții. Reține, însă, că este bine să discuți cu un medic specialist în fitoterapie înainte de a încerca orice fel de remedii pe bază de angelică.

Ajută și bărbații care se confruntă cu ejacularea prematură 

Angelica este o plantă care ar putea să ajute în caz de ejaculare prematură, atunci când este aplicată direct pe pielea penisului, în combinație cu alte ingrediente, spun cercetătorii, care au ajuns la această concluzie după efectuarea unui studiu care a analizat o cremă cu mai multe ingrediente. Produsul conținea rădăcină de ginseng, rădăcină de angelica, scorțișoară și multe altele substanțe active.

Dacă ai probleme în ceea ce privește ejacularea, discută mai întâi cu un medic specialist înainte de a folosi remedii topice pe bază de angelică. Medicul îți poate prescrie un alt tip de tratament, care să te ajute în acest sens.

Ajută în cazul arsurilor gastrice 

O combinație de plante medicinale, printre care se află și angelica, pare să calmeze simptomele disconfortului de la stomac, printre care refluxul gastroesofagian, durerea de stomac, crampele, greața și vărsăturile. Această combinație de plante care poate fi un aliat pentru dispepsie conține, pe lângă angelică, frunze de mentă, mușețel german, lemn dulce, chimen etc.

S-a mai observat și că planta are acțiune carminativă, adică previne formarea gazelor intestinale și ajută la eliminarea acestora. Dacă te confrunți cu astfel de disconfort, întreabă-ți medicul dacă poți apela la remedii din angelică, pentru a fi sigur că planta nu interacționează cu alte medicamente pe care le iei în prezent pentru alte afecțiuni.

Poate ameliora nicturia

Dacă obișnuiești să te trezești noaptea o dată sau chiar și de două ori pentru a urina, este posibil să te confrunți cu nicturia. De-a lungul vremii, angelica a fost studiată pentru utilizarea sa în ameliorarea acestei afecțiuni. Potrivit unui studiu mai vechi, participanții bărbați cu nicturie au fost randomizați pentru a primi fie un placebo (o substanță ineficientă), fie un produs făcut din frunze de angelică vreme de două luni. Participanții au notat într-un jurnal momentele când urinau. Cercetătorii au evaluat jurnalele atât înainte, cât și după perioada de tratament. La finalul studiului, oamenii de știință au remarcat că participanții care au primit produsul făcut din frunze de angelică nu au mai simțit nevoia să se trezească în miezul nopții pentru a urina spre deosebire cei care au luat placebo, însă diferența nu a fost semnificativă, atrag atenția specialiștii. De aceea, mai sunt necesare multe studii pentru a determina dacă angelica poate îmbunătăți semnificativ nicturia.  

Tratament complementar în cancer

Știm că până la ora actuală niciun supliment sau plantă nu poate vindeca cancerul. Chiar și așa, sunt experți care spun că angelica poate fi folosită ca tratament complementar în cancer. Ei au ajuns la această concluzie după ce cercetătorii au studiat potențialele efecte anticancer ale acestei plante într-un laborator. Într-un astfel de studiu, cercetătorii au testat extractul de angelica archangelica pe celulele canceroase de sân. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această plantă poate distruge celulele canceroase de sân 1.

Totuși, este important de menționat că aceste rezultate nu au fost duplicate în studiile pe oameni. Fără aceste cercetări, nu există dovezi că angelica poate ajuta în vindecarea cancerului. 

De ajutor în anxietate

Angelica a fost folosită în medicina tradițională și ca tratament pentru anxietate. Totuși, sunt foarte puține studii care să susțină aceste afirmații, căci cercetările privind utilizarea sa în anxietate au fost efectuate în cea mai mare parte în medii de laborator sau pe modele animale.

Efecte benefice asupra sistemului cardiovascular

Bolile cardiovasculare contribuie major la mortalitatea globală. Numeroase cercetări au arătat că extractul de angelica dahurica și ingredientele sale active au un rol protector asupra sistemului cardiovascular.  

De ajutor în afecțiunile pielii
 

Angelica dahurica a fost utilizată pe scară largă ca medicament tradițional chinezesc în tratarea bolilor asociate pielii. În ultimii ani, mai multe studii au arătat că Angelica dahurica are o activitate pozitivă asupra ulcerului cutanat indus de diabet 3. Mai mult, se pare că extractul 70% etanol din rădăcina de Angelica dahurica (2,5 mg/ml, 3 zile) îmbunătățește aderența melanocitelor la fibronectină și stimulează migrarea melanocitelor pentru a trata vitiligo. Rădăcina de Angelica dahurica este folosită în mod obișnuit pentru a trata diferite boli ale pielii, cum ar fi scabie și prurit în China.

Ar putea accelera vindecarea rănilor

Angelica sinensis ar putea accelera vindecarea rănilor prin susținerea angiogenezei sau crearea de noi vase de sânge, arată studii mai vechi. Există, de asemenea, câteva cercetări care arată că aceasta poate susține în mod specific vindecarea rănilor în rândul pacienților cu piciorul diabetic. Aceste răni sunt mai severe și se vindecă mult mai greu decât alte răni. Motivul? Tipul acesta de răni apare din cauza nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

Benefică în menopauză

Angelica sinensis se folosește, cu precădere, în medicina tradițională chineză în ameliorarea simptomelor menopauzei și a altor probleme hormonale feminine.

Unele cercetări arată că scăderea nivelurilor de serotonină din organism poate contribui la apariția bufeurilor specifice menopauzei și că rădăcina de angelică ar putea ajuta la menținerea sau creșterea nivelurilor circulante de serotonină. În felul acesta, se reduc severitatea și frecvența bufeurilor.

Totuși, mai sunt necesare multe studii care să confirme eficiența utilizării Angelicăi sinensis în menopauză. 

Contraindicații angelica

În ceea ce privește femeile însărcinate și cele care alăptează, planta aceasta trebuie evitată. Este foarte posibil ca angelica să nu fie considerată sigură pentru a fi administrată pe cale orală în timpul sarcinii. Unii experți sunt de părere că remediile pe bază de angelica pot cauza contracții uterine, iar acest factor ar putea pune bebelușul în pericol.

Nu există suficiente informații în legătură cu cât de sigură este administrarea plantei la femeile care alăptează, așa că ar mai bine este că în perioada alăptării să nu se folosească deloc angelică.

Anumite substanțe chimice din rădăcinile de angelica și din alte părți ale plantei duc la o sensibilizare sporită a pielii la lumina soarelui și la radiațiile ultraviolete. Este vorba despre furanocumarine. Acești compuși pot provoca și pigmentare anormală a pielii, mâncărime, roșeață.

De aceea, când urmezi o cură cu preparate din rădăcină de angelică, trebuie să eviți să te expui la soare, întrucât pielea ta este mult mai sensibilă în această perioadă.

Angelica nu este recomandată nici persoanelor care suferă de ulcer gastric și ulcer duodenal, este contraindicată pacienților cu afecțiuni hepatice grave și celor cu afecțiuni renale grave.

Ar putea interacționa cu anumite medicamente

Specialiștii atrag atenția că anumite plante, printre care se numără și Angelica archangelica, pot interacționa cu anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă.

De exemplu, rădăcina de angelica ar putea interacționa cu warfarina, un medicament recomandat pentru subțierea sângelui. În plus, trebuie să știi că dacă iei angelica împreună cu warfarina, te poți confrunta cu sângerare în exces. Din acest motiv, ar trebui să eviți remediile pe bază de angelică dacă iei warfarină sau un alt diluant al sângelui.  

Cum se prepară ceaiul de angelică

Pentru balonare, unii fitoterapeuți recomandă ceaiul de rădăcină de angelică (Angelica archangelica). Planta are un gust amărui și tocmai acești compuși amărui din ea pot stimula sucurile digestive, pentru a contribui la o bună digestie.

O porție tipică de ceai de angelică se face dintr-o linguriță de rădăcină uscată (2,5 grame) la o cană (240 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute și se respectă recomandările medicului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Medicinal properties of Angelica archangelica root extract: Cytotoxicity in breast cancer cells and its protective effects against in vivo tumor development”. J Integr Med. 2019;17(2):132-140, Oliveira CR, Spindola DG, Garcia DM, et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496419300123?via%3Dihub
2 Studiul „Variability of composition of essential oil and coumarin compounds of Angelica archangelica L”. Herba Polonica. 2019;65(4):62-75, Forycka A, Buchwald W. 
https://sciendo.com/article/10.2478/hepo-2019-0027
3 Studiul „Angelica Dahurica Promoted Angiogenesis and Accelerated Wound Healing in Db/db Mice via the HIF-1α/pdgf-β Signaling Pathway”. Free Radic. Biol. Med. 160, 447–457. Guo, J., Hu, Z., Yan, F., Lei, S., Li, T., Li, X., et al. (2020)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32853721/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0