Ai probleme cu ficatul? Mananca ananas

Asa cum unele alimente sunt daunatoare ficatului (prajelile, dulciurile, produsele procesate), exista si alimente care au un impact benefic asupra acestui organ. Ananasul este unul dintre acestea, fiind recomandat in mod deosebit persoanelor care sufera de afectiuni hepatice. Prin bogatia de fibre ajuta la reglarea nivelului grasimilor din sange, combate constipatia si are un usor efect diuretic. si detoxifiant Este ideal in curele de slabire, in cantitati mici, dar trebuie sa il consumi cu precautie daca iei anumite medicamente, precum betablocante, pentru ca pot determina cresterea nivelului de potasiu din sange.

Pe langa continutul bogat in vitamine, minerale si antioxidanti de pret pentru sanatate, ananasul contine un ingredient care este in mod deosebit benefic pentru ficat – bromelaina. Bromelaina este o enzima care contribuie la dezintegrarea toxinelor din organism, facilitand astfel eliminarea acestora din organism. Ananasul conține cantități considerabile de compuși bioactivi, fibre alimentare, minerale și nutrienți, precum vitamina A, vitamina C, vitamina B3, vitamina B6 și vitamina B12.

În plus, s-a dovedit că ananasul are diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv activitate antiinflamatoare, antioxidantă, sustinerea funcției sistemului nervos și regularizarea mișcărilor intestinale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult decat atat, ananasul contine si vitamina C, si ea benefica pentru sanatatea ficatului, dar si pentru mentinerea sistemului imunitar puternic.

Cu toate ca ananasul este benefic pentru ficat, dar si pentru sanatate, in general, nu trebuie sa exageram cu cantitatile consumate. Fructele tropicale precum ananasul contin si mangan, care este necesar cu masura. Daca exageram cu consumul de mangan, depasind limita maxima admisa de 11 mg/zi, si suferim de afectiuni hepatice, putem avea probleme serioase. Asta pentru ca persoanele cu afectiuni hepatice prezinta risc crescut de toxicitate la mangan, din cauza ca bila nu poate elimina manganul in exces. Astfel, apar complicatiile neurologice precum predispozitia catre boli neurodegenerative daca exista si conditionare genetica, precum boala Parkinson, pe fondul cantitatii excesive de mangan.

 

O serie de probleme pot cauza afectiuni hepatice. Unele boli ale ficatului sunt mostenite genetic, altele sunt cauzate de un virus (vezi hepatitele de tip B, C) ori de expunerea la anumite substante toxice. Steatoza hepatica, hepatita, ciroza si cancerul sunt exemple de boli ale ficatului care pot provoca leziuni permanente acestui organ daca nu se impun masurari legate de modificarea dietei si combaterea sedentarismului.

Pacientul care primeste diagnosticul de boala hepatica trebuie sa isi modifice dieta, dar si stilul de viata. Medicul va face recomandarile dietetice necesare fiecarui pacient.

Recomandarile generale pentru protejarea ficatului bolnav sunt urmatoarele:

  • Eliminarea din dieta a prajelilor, a alimentelor procesate, a preparatelor de tip fast-food, a dulciurilor si a sucurilor.
  • Adoptarea unei diete echilibrate, bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste si carne slaba (curcan, pui).
  • Limitarea consumului de sodiu la cel mult 1,5 mg/ zi, intrucat sodiul determina umflarea ficatului.
  • Hidratarea corespunzatoare, apa fiind necesara pentru buna functionare a intregului organism, precum si pentru eliminarea toxinelor din corp.

 

 

Cum sa consumi ananasul astfel incat acesta sa fie benefic pentru ficat

  • Alege ananasul proaspat si foarte bine copt. Ananasul din conserva contine zaharuri si conservanti adaugati, care nu sunt deloc benefice pentru ficatul tau.
  • Nu consuma ananas gatit, intrucat expunerea la temperaturi mari distruge bromelaina, adica ingredientul activ care este benefic pentru ficat.
  • Consuma ananasul sub forma de suc preparat in casa ori ca atare, taiat felii sau cubulete. Poti manca ananas si in salata de fructe, mare atentie insa sa nu adaugi frisca sau ale toppinguri in salate.
  • Ananasul intreg se tine la temepartura camerei, insa daca ai taiat cubulete ananasul, e indicat sa il la frigider, pentru ca acesta se altereaza rapid.

Valori nutritionale o cana de ananas proaspat

Calorii: 82

Grasimi: 0,2 g

Colesterol: 0

Sodiu: 2 mg

Carbohidrati: 21,65 (dintre care 16 g de zaharuri si 2,3 g de fibre)

Proteine: 0,89 g

Vitamina C: 131% din doza zilnica recomandata (DZR)

Vitamina A: 2% din DZR

De asemenea, ananasul contine si: riboflavina, tiamina, acid folic, magneziu, mangan, potasiu, betacaroten si alti antioxidanti.

Contraindicatii consum ananas

Cu toate ca ananasul este extrem de sanatos, exista si situatii in care nu e indicat sa fie consumat. De pilda, ananasul e contraindicat in cantitati mari in timpul unui tratament cu betablocante. Aceste medicamente prescrise pentru afectiuni cardiace pot determina cresterea nivelului de potasiu din sange. Alimentele bogate in potasiu precum ananasul, dar si bananele ar trebui consumate in cantitati limitate daca se urmeaza un tratament cu betablocante.

Pacientii cu reflux gastroesofagian pot avea de-a face cu o accentuare a simptomelor gastrice in urma consumului de alimente cu aciditate crescuta, asa cum este si ananasul si ar putea opta pentru variantele de compot neindulcit.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products, 2020,  Maimunah Mohd Ali , Norhashila Hashim , Samsuzana Abd Aziz

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0