Afectiuni frecvent asociate lupusului

Lupusul, cunoscut si sub denumirea de boala cu o mie de fete, nu numai ca imita mai multe afectiuni prin simptomatologia sa, insa poate sa se suprapuna cu o serie de boli.

In general, bolile asociate cu lupusul eritematos sistemic apar la scurt timp dupa stabilirea diagnosticului de lupus. Bineinteles, lupusul poate fi si diagnosticul secundar, declansandu-se uneori dupa una dintre aceste boli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita Hashimoto, poate sa apara la un pacient care sufera deja de lupus eritematos sistemic. Ambele afectiuni sunt autoimune, adica sunt caracterizate de un sistem imunitar hiperactiv. Stabilirea tratamentului potrivit pentru aceste afectiuni asociate poate reprezenta o provocare pentru medic.

Artrita reumatoida este o boala similara lupusului, aceste doua afectiuni avand o evolutie extrem de asemanatoare. In unele cazuri, destul de rare, artrita reumatoida poate sa apara in paralel cu lupusul eritematos sistemic – aceasta asociere creste riscul de complicatii si rata mortalitatii, de aceea pacientul care e diagnosticat cu ambele boli trebuie sa ofere o atentie sporita tratamentului, dar si stilului de viata abordat.

Principalul simptom comun al acestor doua afectiuni reumatice consta in afectarea articulara – care apare la peste 90% din pacienti. De aceea, protejarea articulatiilor trebuie sa fie o prioritate pentru acesti pacienti.

Miastenia gravis, afectiunea neuromusculara care provoaca slabiciunea musculaturii, este tot o boala autoimuna si apare, in cazuri extrem de rare, in asociere cu lupusul eritematos sistemic. Slabiciunea musculara si epuizarea sunt simptome pe care cele doua boli le au in comun – acestea pot fi mai accentuate decat atunci cand boala apare pe cont propriu, nu in asociere cu o alta boala autoimina. Daca, in mod normal, pacientii cu miastenia gravis nu necesita o ingrijire medicala extrem de atenta, daca boala apare in asoiere cu lupusul eritematos sistemic, controalele regulate sunt obligatorii, la fel si tratamentul medicamentos.

Un procent de 2-3% dintre pacientii cu boala celiaca au, de asemenea, si lupus eritematos sistemic. Asadar, cele doua afectiuni autoimune sunt asociate rareori. Atunci cand sunt prezente ambele boli in timpul diagnosticarii, medicului ii va fi destul de dificil sa le identifice pe amandoua.

Raspunsul imun in boala celiaca este declansat de consumul de gluten – proteina care se regaseste in cerealele precum graul. Glutenul determina, la acesti pacienti, atacarea intestinului subtire si impiedicarea absorbtiei corespunzatoare a nutrientilor din alimente. Boala celiaca este ereditara si, nediagnosticata si netratata la timp, poate creste riscul de aparitie a altor afectiuni autoimune. De aceea, lupusul eritematos sistemic apare in general dupa boala celiaca, nu boala celiaca dupa lupus.

 

 

O alta afectiune ce apare rareori in asociere cu lupusul eritematos sistemic este sindromul Sjogren. Acest sindrom este tot de natura autoimuna si afecteaza in mod deosebit glandele exocrine – cele care produc saliva, lacrimile. De aceea, cele mai frecvente simptome ale acestui sindrom sunt uscaciunea oculara sau cea a gurii. Insa si alte zone din organism pot fi afectate de lipsa fluidelor. De exemplu, femeile care sufera de acest sindrom au adesea probleme cu uscaciunea vaginala. De cele mai multe ori, sindromul Sjogren este secundar, adica apare pe fondul lupusul eritematos sistemic.

Pe langa aceste afectiuni autoimune care pot aparea in asociere cu lupusul, exista si altele care pot fi diagnosticate in paralel.

Important este sa mentii o legatura stransa cu medicul reumatolog care iti trateaza lupusul, astfel incat sa depistezi cat mai devreme afectiunile asociate care pot aparea. Cu cat tratezi mai timpuriu afectiunile autoimune, cu atat mai mici sunt sansele sa ai de-a face cu daune permanente cauzate de acestea.

Urmeaza tratamentul recomandat de medic si adapteaza stilul de viata in functie de diagnosticul primit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0