Cum sa ai o viata mai fericita, in cativa pasi simpli

Mulți specialiști susțin că deciziile de tipul celor luate de Anul Nou, precum și cheful de schimbare se pierd destul de repede. Dacă vrei că lista ta de dorințe să nu fie la fel cu cea făcută ultima dată când ți-ai dorit o schimbare, pentru că nu ai pus mare lucru în practică, trebuie să îți setezi cu grijă pașii mărunți pe care îi ai de urmat pentru drumul lung care duce la destinația dorită, spre o stare de bine pe termen lung.

Cum obții ceea ce vrei?

Primul lucru de care e bine să ții cont este următorul: nu te aștepta să se întâmple totul brusc. Setează pe bucăți ce ai de făcut și vizualizează la propriu ceea ce îți dorești, punând pe frigider, pe desktop, pe oglindă sau undeva unde vezi zilnic poze cu o siluetă agreabilă, o casă sau o mașină, o destinație de vacanță ori o poză cu formația la al cărei concert vrei să ajungi. 

Apoi, roagă pe cineva să te susțină să îți atingi scopurile, fie și numai moral. Nu renunța la prima abatere, ci continuă de unde ai rămas. Documentează-te serios, chiar dacă dorința ta pare utopică.

Află care sunt pașii care ar trebui urmați pentru a ajunge să obții ceea ce îți dorești, apoi străduiește-te să îi urmezi. Nu îți căuta scuze, cum că la noi în țară nu se întâmplă așa ceva, nu ai posibilități finananciare sau îți lipsesc anumite cunoștințe. Caută soluții, cum ar fi punerea banilor necesari deoparte sau frecventarea unor cursuri. Poartă-te ca și cum știi sigur că ești pe cale să obții ce îți dorești și asta îți va da o atitudine care va ușura demersul respectiv.

Ce dorințe au oamenii pentru o viață mai fericită?

Iată câteva dintre cel mai des notate dorințe ale oamenilor de pretutindeni care își doresc o stare de bine și o viață fericită:

  • Să slăbească
  • Să se lase de fumat
  • Să devină o persoană mai bine organizată
  • Să cheltuie mai puțin/să pună mai mulți bani deoparte
  • Să se bucure mai mult de viață și să facă mai multe lucruri pentru sine
  • Să aibă un stil de viață mai sănătos
  • Să învețe ceva nou și provocator
  • Să se îndrăgostească și să își întemeieze o familie
  • Să își petreacă mai mult timp cu familia și cu cei dragi
  • Să îi ajute pe cei dragi să își îndeplinească visurile

Cum să ai o viață mai fericită? Sfaturi realiste pentru o stare de bine

Mai puțină mâncare, mai multă mișcare!

Nu toată lumea apreciază mersul la sală și nu, nu pentru că nu ar fi încercat, ci pur și simplu nu le place acest gen de acțiune sau mișcarea în colectivitate. Însă poți face exerciții fizice și alături de cu un prieten bun, sau le poți face singur, acasă ori în aer liber. 

Dacă nu îți place să faci aerobic sau fitness, poți aborda alte tipuri de mișcare. Încearcă diverse alte sporturi, până când îl găsești pe cel sau pe cele care îți fac într-adevăr plăcere. O eventuală problemă cu coloana sau vreo boală precum astmul, circulația deficitară ori o mâna ruptă cu mai mult timp în urmă nu reprezintă scuze, medicul îți poate recomanda diverse tipuri de mișcare personalizate în funcție de corpul tău, de obiceiurile pe care le ai, de personalitatea ta. 

Poți încerca tenis, squash, jogging, înot, aqua gym, patinaj, dansuri. Și dansul în club sau singur în casă e tot mișcare, și plimbarea în parc sau prin oraș sau prin magazine și da, chiar și probarea hainelor e tot mișcare. Important e să nu te refugiezi acasă pe canapea, la televizor, cu multe gustări în față, considerând că meriți odihnă după o zi grea. Dacă te prețuiești, îți vei da seama că sănătatea e cea mai importantă. Orice tip de mișcare pune sângele în circulație, ajută la oxigenare și aduce și mult doritele endorfine, îndepărtând stresul.

Renunță la persoanele toxice

Să scapi de așa-numiții „vampiri de energie” care îți strică starea de bine se poate dovedi a fi mai dificil decât te-ai aștepta. Dacă aceste persoane sunt rude, colegi de muncă sau chiar unii prieteni pe care te-ai bazat de-a lungul timpului, situația e și mai dificilă. 

Soluția nu este să ignori complet acești oameni, nici să le întorci spatele permanent. Pur și simplu, pe pe cât posibil, petrece mai puțin timp cu ei și evită să intri în dezbateri cu cei care tot timpul se plâng sau aduc critici celor din jur. Dacă îți dorești cu adevărat să ajuți persoanele care îți sunt alături și care te încarcă negativ, oferă-le motivație, nu timpul și sănătatea ta.

Scapă de un obicei prost

Fumezi, mănânci noaptea târziu sau ai mese haotice, ești sedentar, nu dormi bine nopțile, nu ai grijă de ten sau de dantură așa cum ar trebui, îți rozi unghiile, ești dezordonat, ai tendința de a-i lasă pe alții să ia decizii pentru tine, nu călătorești cât ți-ai dori, nu ieși în aer liber zilnic, nu practici niciun sport, nu ai hobbyuri? Oricare dintre aceste proaste obiceiuri poate fi învins și transformat într-un beneficiu.

Învață ceva nou

Poți învăța să gătești, de exemplu. Învață să faci specialități italienești sau spaniole, deserturi care îți plac și care ți se par dificile sau diverse salate și dressinguri pentru legume. Internetul îți permite să înveți să gătești cam orice având tutorial video de la diverși bloggeri sau chiar chefi. Din același registru, poți învăța să înoți, poți studia o limbă străină, poți găsi metode de a decora creativ interioarele sau orice altceva crezi că ți-ar plăcea.

Fă-ți un jurnal

Jurnalul are o funcție terapeutică înainte de cea de socializare, dacă vorbim despre cele online. Nu spune nimeni că trebuie să ai talent extraordinar la scris și nici măcar că trebuie să îți placă metaforele. Nu trebuie să o faci pentru succes sau pentru cititori, ci pur și simplu ca pe experiență personală; să scrii ce îți place, ce nu îți place, ce îți dorești, ce te-a deranjat într-un anumit moment, ce ți-ai dori să faci. Dacă nu îți place deloc să scrii, e suficient să salvezi undeva poze care îți plac, cum ar fi pe Pinterest. Va fi un jurnal vizual cu ce îți place sau te inspiră. Sau înregistrează mesaje audio pe telefon, pe care apoi le descarci în calculator.

Nu te da în lături de la fapte bune

Poți duce un vas cu apă pisicilor din jurul blocului, poți cumpăra pâine și fructe pentru un vecin mai bătrân, poți duce niște haine unei familii cu situație financiară precară, poți face mici donații, poți trimite un mesaj de susținere unui coleg care trece prin momente dificile pentru a-ți oferi sprijinul moral, poți dona sânge, poți merge chiar mai departe făcând acțiuni de voluntariat.

Pentru oricare dintre acestea sau pentru altele care îți vin în minte, primești răsplată înzecită, obținând o stare de bine și o mulțumire care nu se compară cu nimic. Când faci fapte bune, generezi energie pozitivă în jurul tău; în plus, mai există și o expresie românească tradițională care spune „bine faci, bine găsești”. 

Chiar dacă nu câștigi la loto pentru că ți-ai făcut norma de fapte bune, vei vedea că te vei simți util, fericit și vei da un bun exemplu și altora, vei începe să zâmbești mai des, vei avea senzația că ai mai puține motive reale de a fi nemulțumit. Când ai posibilitatea de a-i ajuta într-un fel sau altul pe cei din jurul tău, viața devine mai frumoasă.

Dacă nu empatizezi neapărat cu oamenii sau nu știi prea bine cum să te porți cu necunoscuții, poți participa la acțiuni de curățenie sau de reîmpădurire și așa ajuți natura, ori poți ajuta la strângerea de fonduri pentru animale. Fiecare rezonează cu ce crede de cuviință, dar fapta bună rămâne și își face efectul indiferent spre ce cauză o direcționezi. Important e că fapta bună să nu fie făcută pentru cineva de la care ai așteptări ulterioare de mulțumire sau de reglare a conturior, ci din suflet, de dragul de a face un bine.

Mergi în locuri în care n-ai mai fost

Trăim într-o perioadă în care concediu înseamnă maximum o săptămână sau, dacă avem noroc, două, în care avem totul plătit și aranjat până în cel mai mic detaliu dinainte, iar la întoarcere suntem mai obosiți decât la plecare, deși am așteptat vacanța tot anul pentru relaxare și odihnă.

Pentu a avea mai des o stare de bine, poți începe să explorezi spațiile din apropiere, cu drumul spre birou ori școală, sau mai bine cu drumul de întoarcere acasă, ca să nu fii în întârziere, alegând o altă rută decât cea obișnuită ori alt mijloc de transport. Vizitează-ți propriul oraș, muzeele, locurile istorice, locurile de distracție, ca și cum ai fi turist la ține acasă. Dacă ar veni în vizită prieteni din străinătate, unde i-ai trimite pentru a lua pulsul orașului? 

Dacă nu ai prea multe de văzut în zona în care locuiești, mergi în împrejurimi, de câte ori este posibil. Un oraș nou, un traseu montan, o excursie la mare se pot dovedi prilejuri minunate de satisfacere a curiozității, de relaxare, de conectare cu persoanele dragi împreună cu care mergi.

Și ține minte: pentru o stare de bine pe termen lung, important este să știi ce îți dorești, să te documetezi, să plănuiești și să acționezi!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - How to be happier
https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/how-to-be-happier/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0