Yoga: de ce nu este un sport sau o religie, ci un stil de viață

Fiind populară în sălile de sport, yoga este deseori confundată cu o simplă formă de mișcare, așa cum este și Pilates, de exemplu. În plus, cei mai sceptici o consideră o religie care se contrazice cu Ortodoxismul și o condamnă imediat ce aud termenul de meditație. Aflăm astăzi împreună care este adevărul despre Yoga.

Ce este de fapt Yoga

Yoga este o abordarea a vieții care a luat naștere în India și treptat a câștigat adepți în întreaga lume. Trebuie să știți de la început că există foarte multe tipuri de Yoga, de abordări și chiar de variații ale bine cunoscutelor poziții. Acest lucru este posibil fiindcă Yoga nu ține strict de fizic sau de o anumită practică, ci mai mult de o viziune asupra vieții și asupra sinelui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci când ne gândim la Yoga, în cazul în care nu am practicat niciodată, ne gândim la pozițiile imposibile în care am văzut că se antrenează pacticanții. Însă aceste „asane” sau poziții yoga sunt doar una dintre cele 8 ramuri ale Yoga. Structurată ca o piramidă, similară celei alimentare, Yoga are la bază două ramuri extrem de importante: Yamas - codul moral, ne ghidează atitudinea față de persoanele din jur, și Niyamas - atitudinea proprie, ne ghidează comportamentul față de noi înșine. Practic, înainte de orice, Yoga ne învață să fim mai toleranți, mai răbdători, să ne iubim mai mult, să ne acceptăm greșelile, să învățăm și să observăm permanent.

Apoi urmează ramurile legate de corpul propriu-zis și acestea sunt Asana (sau pozițiile din Yoga) și Pranayama (concentrarea și controlul respirației). Yoga consideră că respirația este esența vieții și că toată funcționarea organismului nostru este influențată de modul în care respirăm. De aceea, încă de la prima lecție de Yoga învățăm cum să respirăm adânc și calm și cum să conștienizăm fiecare respirație.

Ultimele 4 ramuri ale Yoga sunt Pratyahara - ingnorarea simțurilor sau îndepărtarea de senzații, Dharana - Concentrarea, Dhyana - Meditația și Samadhi, nivelul superior, de deconectare profundă. Toate aceste 4 ramuri țin strict de mental, de modul în care ne antrenăm mintea să se detașeze de ceea ce este în jur pentru a lua o pauză de la gânduri. Sunt ramurile care necesită cea mai multă practică și cele mai multe ore de studiu, pentru a le putea stăpâni.

Cu ce ajută Yoga în viața de zi cu zi

Fiindcă este mai mult un stil de viață, Yoga ne educă atitudinea față de orice plan al vieții noastre. Suntem mai răbdători, ne enervăm mai greu, învățăm să trecem mai ușor peste dezamăgiri, suntem mai optimiști. Pe plan fizic, ne îmbunătățim respirația și implicit sănătatea, devenim mai mobili, mai agili și mai rezistenți fizic.

Yoga nu interferează cu meseria noastră, cu viața de familie, cu preferințele și nici cu religia. Există practicanți de Yoga din toate religiile lumii: creștini, musulmani, budiști, etc. Deși susține legătura cu o forță superioară în special în momentele de meditație, Yoga nu îți spune în cine să crezi sau cum ar trebui să o faci. Este o abordare permisivă, care te lasă să îți stabilești singur limitele.

Are beneficii pentru sănătate?

Deși până acum câțiva ani Yoga era populară parțial doar ca formă de mișcare, medicii din întreaga lume au început să îi recunoască efectele benefice asupra sănătății și să o recomande pacienților. Este utilizată în special ca formă de recuperare medicală, ca o terapie adjuvantă. Sunt și afecțiuni cronice în care Yoga poate fi de ajutor, dar în primul rând și poate cel mai important, faptul că îți menține un corp sănătos este cea mai bună modalitate de prevenție.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asanele sau pozițiile din Yoga lucrează toate grupele de mușchi fără a forța dezvoltarea acestora, pot corecta postura corpului și favorizează funcțiile naturale ale organismului. De exemplu, anumite poziții favorizează digestia prin relaxarea și destinderea abdominală, alte poziții alungesc coloana vertebrală și alimină tensiunea de la nivelul spatelui, iar exemplele pot continua la infinit.

Important este să învățați și practicați Yoga cu un instructor specializat, fiindcă învățarea corectă a pozițiilor este esențială. Altfel, ele nu vor avea niciun efect pozitiv.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0