Totul despre terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este folosita pentru tratarea multor afectiuni, in special a celor de natura respiratorie. Aceasta terapie presupune introducerea substantelor benefice in organism sub forma de particule lichide sau solide, prin intermediul cailor respiratorii.

Tipuri de aerisoli

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Naturali – aerosolii pot fi si naturali, adica aerosoli inhalati pe plaja, in zonele digurilor, aerosoli inhalati in padure ori in saline.

Artificiali – aerosolii artificiali patrund in caile respiratorii prin diverse dispozitive si contin substante medicamentoase care ajuta in tratarea bolilor respiratorii.

Totul despre aerosolii naturali

Pentru o cura de aerosoli marini, trebuie sa te plimbi pe plaja sau pe diguri, exact la marginea apei, dimineata incepand cu ora rasaritului. Si seara se pot face cure de aerosoli, insa la apusul soarelui. O cura heliomarina ar trebui sa dureze cel putin o saptamana pentru ca efectele sale sa fie vizibile, dar si de durata. Aerosolii naturali sporesc imunitatea organismului si trateaza afectiunile respiratorii.

Curele de aerosoli se pot face si in saline, insa in aceasta situatie sunt recomandate sesiuni de cate 4 ore, repetate zilnic pret de cel putin 10 zile. Printre salinele din Romania poti incerca Salina Slanic Prahova, Salina Turda, Salina Slanic Moldova ori Salina Praid.

Totul despre aerosolii artificiali

Substantele chimice folosite de cele mai multe ori sub forma de aerosoli sunt substantele bronhodilatatoare si decongestionante precum epinefrina (n.r. adrenalina), efedrina, atropina si steroizii. Si antibioticele pot fi administrate sub forma de aerosoli, daca medicul considera ca aceasta metoda este eficienta in situatia pacientului sau.

Terapia cu aerosoli se bazeaza pe inhalarea vaporilor si a fost folosita pentru prima oara pentru tratarea astmului, in anul 1929 in Anglia. De atunci, terapia cu aerosoli a castigat din ce in ce mai multa popularitate.

Avantajele terapiei cu aerosoli artificiali

Aerosolii artificiali sunt folositi pentru tratarea afectiunilor pulmonare sau ce tin de ORL, care au ca simptome respiratia greoaie, tuse persistenta sau rinoree.

Iata care sunt avantajele folosirii unei asemenea terapii pentru vindecare:

  • Are efecte secundare reduse, comparativ cu alte tratamente medicamentoase, ceea ce inseamna ca terapia cu aerosoli poate fi folosita chiar si de copiii foarte mici. Intrucat tratamentul ajunge strict la nivelul aparatului respirator, celelalte organe nu sunt deloc afectate de substantele medicamentoase administrate prin intermediul acestei terapii.
  • Foloseste cantitati reduse de substante medicamentoase, de aici si efectele secundare reduse.
  • Este usor de administrat si nedureroasa.
  • Este foarte eficienta.
  • Poate fi realizata (si) acasa.

 

 

Cum se realizeaza terapia cu aerosoli artificiali

Medicul iti va explica pasii pe care trebuie sa ii faci pentru administrarea tratamentului prin terapia cu aerosoli.

In primul rand, se curata bine mainile inainte de pregatirea aparatului pentru aerosoli. Apoi se baga aparatul in priza si se pune tratamentul medicamentios in recipientul special, respectandu-se cantitatile recomandate de medic.

Se porneste aparatul si se administreaza tratamentul potrivit indicatiilor oferite de medic, tinandu-se in gura orificiul prin care sunt introduse substantele medicamentoase in organism. In cazul in care tratamentul se administreaza unui copil foarte mic, se foloseste o masca, care asigura patrunderea in plamani a particulelor pe care copilul trebuie sa le inhaleze. 

Este important ca respiratia sa fie linistita, nu agitata, pentru ca tratamentul sa se distribuie in mod uniform in intreg aparatul respirator. Este indicat sa stai pe un scaun, cu spatele drept, in timpul terapiei cu aerosoli.

Ce se intampla dupa terapia cu aerosoli artificiali

Primul efect vizibil al acestei terapii consta in respiratia mai usoara, de cele mai multe ori datorita medicamentelor bronhodilatatoare, care dilateaza caile respiratorii, facilitand patrunderea aerului in plamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Apoi, poti avea de-a face cu senzatia de gura uscata din cauza aerului inhalat. Totodata, poate aparea si senzatia de gust neplacut in gura, cauzat de unele substante medicamentoase. Aceasta senzatie ar trebui sa dispara in mai putin de 10 minute, mai ales daca bei putina apa sau ceai.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0