Masuri de siguranta la volan indicate la varsta a treia

Chit ca devenim constienti, sau nu, trebuie sa fin constienti ca abilitățile de șofat se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, așa că e bine ca vârstnicii care conduc să țină seama de măsuri suplimentare de siguranță la volan.

Multe persoane conduc regulat de-a lungul vieții, astfel încât se bazează pe această activitate și când ajung la vârsta a treia. Fiind o activitate cotidiana, de multe ori o rutina- pe drumuri obisnuite, fara evenimnete neasteptate, multi oameni in varsta au senzatia ca o fac in deplina siguranta pentru ei si cei din jur. E bine de știut, însă, că abilitățile de șofat se modifică în timp din cauza scăderii auzului, a ingustarii campului vizual din cauza unor afectiuni precum glaucomul, dar si a eventualelor tulburări de vedere și a încetinirii reflexelor motorii.

Fiecare persoană îmbătrânește diferit, așa că nu există o limită clară cu privire la momentul în care ar trebui să renunțe la șofat deoarece atât siguranța proprie, cât și a celor din jur este pusă în pericol. Chiar dacă ai condus toată viața, e bine să fii atent la semnele care îți sugerează că ar fi mai sigur să renunți la șofat si sa inlocuiesti acest mijloc de transport cu un altul mai sigur pentru tine si cei din jur. Mai ales ca sofatul vine cu o serie de incidente total imprevizibile, chiar si in conditii meteo favorabile sau la viteza mica. 

Având în vedere că îmbătrânirea nu este în mod automat egală cu pierderea totală a capacității de a șofa, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi de siguranță demne de luat în calcul.

Măsuri de siguranță la volan pentru șoferii vârstnici

Dacă ai trecut de 65 de ani, iată la ce e bine să fii atent în cazul în care șofezi:

Fii la curent cu sănătatea ta

Controalele regulate la medic sunt esențiale pentru a te menține în cea mai bună formă posibilă de condus. Verifică-ți vederea la medicul oftalmolog în fiecare an și asigură-te că ești la zi cu dioptriile. În ceea ce privește mașina, păstrează parbrizul, oglinzile și farurile curate și crește luminozitatea pe panoul de bord.

La fel de important este să îți verifici auzul anual. Dacă ai nevoie de aparat auditiv, poartă-l în timp ce conduci. Ai grijă când deschizi geamurile mașinii, deoarece curenții de aer pot afecta uneori eficiența unui aparat auditiv. Exercițiile regulate de forță și flexibilitate te pot ajuta să îți păstrezi reflexele și o gamă largă de mișcări care să îți permită să manevrezi cum trebuie automobilul.

Cere sfatul medicului legat de modul în care bolile sau medicamentele îți pot afecta capacitatea de șofat. Ai grijă să fii odihnit când te urci la volan, iar dacă iei medicamente care îți provoacă somnolență în timpul zilei cere sfatul medicului legat de capacitatea de a conduce.

În cazul în care suferi de boli cronice, precum hipertensiune sau diabet zaharat, fii sigur că ai luat medicamentele așa cum ți-a fost indicat, mai ales dacă pleci la un drum mai lung. O criză hipertensivă sau de hipoglicemie pot avea urmări foarte grave în timpul șofatului, cu pierderea controlului autovehiculului, așa cum s-a constatat de-a lungul timpului.

Șofează defensiv

Condusul este o activitate care trebuie să îți acapareze atenția 100%. În afară de verificarea regulată a stării de sănătate și a stării mașinii, există și alte măsuri de siguranță pentru șoferii vârstnici. Având în vedere existența smartphone-urilor, a dispozitivelor GPS, a cărților audio și a playerelor de muzică digitală, șoferii pot fi mai distrași decât în trecut. De aceea, e bine să faci pași suplimentari pentru a conduce în siguranță și anume:

  • Lasă spațiu adecvat între tine și mașina din fața ta.
  • Acordă o atenție sporită șofatului în intersecții.
  • Asigură-te că șofezi în concordanță cu fluxul de trafic.
  • Evită să vorbești la telefon, să trimiți mesaje sau să te uiți pe hărți când conduci.
  • Nu mânca și nu bea la volan.

Cunoaște-ți limitările

Dacă o situație de condus te face să te simți inconfortabil, evit-o. Multe persoane încep în mod voluntar să își ia măsuri de siguranță și să facă schimbări în practicile de șofat pe măsură ce înaintează în vârstă, astfel:

  • Șofează numai în timpul zilei dacă vederea nocturnă devine o problemă.
  • Evită autostrăzile dacă nu te mai simți confortabil în traficul rapid.
  • Nu conduce pe vreme rea (ploaie, furtuni, zăpadă, grindină, gheață) dacă nu te mai simți în siguranță.
  • Nu ignora îngrijorările familiei

Dacă tu ai impresia că nu există probleme cu șofatul, dar familia, rudele sau prietenii își exprimă îngrijorarea legat de capacitatea ta de a conduce mașina, poate că e timpul să analizezi sincer dacă mai poți sau nu să șofezi în siguranță. În funcție de îngrijorarea pe care o au persoanele dragi, solicită un consult medical adecvat (oftalmologic, neurologic etc.).

Ce semne te avertizează că nu ai luat măsurile de siguranță la volan?

Uneori, semnele de conducere nesigură pot apărea treptat, sau o schimbare recentă a sănătății poate agrava micile probleme existente. Chiar dacă semnele de avertizare individuale par minore, împreună ele pot crea un risc substanțial. Iată la ce să fii atent:

  • Zgârieturi pe care le observi pe mașină provenite de la borduri, cutii poștale, garduri etc.
  • Un număr crescut de avertismente sau de amenzi primite de la agenții de circulație;
  • Probleme cu elementele fundamentale ale condusului, cum ar fi schimbarea bruscă a benzii de circulație, deplasarea pe alte benzi și frânarea sau accelerarea bruscă fără motiv, menținerea semnalului aprins fără a schimba benzile sau uitarea pornirii semnalului de schimbare a direcției;
  • Probleme de vedere, cum ar fi incapacitatea de a vedea corect semafoarele, semnele de circulație sau faptul că stai foarte aproape de parbriz pentru a vedea bine pe stradă;
  • Probleme de auz (nu auzi sirenele de la ambulanțe, claxoanele etc.)
  • Probleme de memorie (nu mai știi când te-ai urcat în mașină, unde anume te duci sau te rătăcești frecvent);
  • Probleme cu reflexele și amplitudinea mișcării, cum ar fi faptul că nu mai ești suficient de vigilent dacă este nevoie să frânezi brusc sau să te uiți rapid în urmă, confunzi pedalele de accelerație și de frână sau te enervezi des când te urci la volan.

Ce să faci dacă măsurile de siguranță nu mai sunt suficiente și trebuie să renunți la șofat?

La un moment dat, chiar dacă iei toate aceste măsuri de siguranță, vei constata că trebuie să agăți în cui definitiv cheile de la mașină. Adaptarea la viața fără mașină poate fi o provocare la început și este normal să te simți frustrat, supărat sau iritabil. S-ar putea chiar să te simți rușinat sau să îți faci griji că îți vei pierde independența.

În realitate, este nevoie de mult curaj pentru a renunța la șofat și pentru a pune siguranța ta și a celorlalți pe primul loc.

Ca să își fie mai ușor, caută eventualele beneficii ale traiului fără mașină. Economisirea banilor pe care îi plăteai pe întreținerea mașinii și pe benzină te poate ajuta să plătești mijloace de transport alternativ, cum ar fi utilizarea unui taxi sau al unui serviciu de transfer. 

Și mersul pe jos, dacă nu trebuie să te deplasezi foarte departe, îți poate îmbunătăți starea de sănătate. Nu numai că exercițiile fizice sunt bune pentru corp, ci îți pot da și o stare de spirit mai bună, te pot ajuta să dormi mai bine, să fii mai energic și să ai o memorie mai bună. 

Acceptarea curselor de la alte persoane îți poate extinde cercul social. Dacă un vecin se oferă să te ducă acolo unde ai nevoie cu mașina lui, îi poți oferi fie o sumă de bani, fie o masă de prânz, fie alte servicii de care știi că are nevoie. Te poți bucura de viață și trăind în acest ritm mai lent, fără stresul condusului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Help Guide - Age and driving
https://www.helpguide.org/articles/alzheimers-dementia-aging/how-aging-affects-driving.htm
Healthinaging - Tip Sheet: Safety Tips For Older Drivers
https://www.healthinaging.org/tools-and-tips/tip-sheet-safety-tips-older-drivers


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0