Riscurile la care va expune gradinaritul

Suntem in plin sezon de gradinarit, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se lase cu dureri si intinderi musculare.

„Desi gradinaritul reduce stresul, multe persoane subestimeaza stresul fizic la care este supus organismul in timpul acestei activitati” sustine dr. Raj Rao, chirurg ortoped intr-un comunicat de presa al American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Aplecarile, ingenuncherea si intinderea pot conduce la accidentari la spate si genunchi, prin urmare, este important sa adoptati o pozitie a corpului potrivita pentru a evita durerile si intinderile musculare” a spus Rao.

Ridicatul greutatilor si aplecarile repetate cresc riscul de tendinita, o afectiune a tendoanelor, care cauzeaza dureri si rigiditate la nivelul acestora. Articulatiile afectate de tendinita in urma gradinaritului sunt cele de la nivelul umerilor, de la nivelul coatelor, dar si gleznelor, toate acestea fiind zone extrem de solicitate in timpul ingrijirii gradinii.

Gradinaritul pe timp de vara presupune expunerea indelungata la radiatiile solare asa ca si arsurile solare se regasesc pe lista riscurilor la care va expuneti atunci cand va ocupati de gradina in acest sezon.

Si auzul dumneavoastra poate fi pus in pericol de gradinarit, daca folositi pentru ingrijirea gradinii motocoase, drujbe sau alte unelte electrice sau pe benzina. Orice aparat care emite zgomote de peste 80 de decibeli poate cauza probleme ireversibile de auz.

 

 

AAOS (Academia Americana de Chirurgie Ortopedica) va pune la dispozitie cateva sfaturi privind siguranta in timpul gradinaritului:

  • Inainte de a va apuca de gradinarit, faceti cateva miscari usoare de stretching pentru a va incalzi articulatiile si muschii. In acest mod preveniti fortarea brusca a muschilor, dar si a tendoanelor, care pot opune rezistenta si va puteti alege cu intinderi si accidentari nedorite.
  • Faceti pauze in timp ce lucrati si evitati sa stati in aceeasi pozitie mult timp.
  • Pentru a ridica un obiect greu, pozitionati-va aproape de acesta, departati-va picioarele, indoiti genunchii, incordati-va muschii abdominali si ridicati cu ajutorul muschilor de la picioare, pe masura ce va ridicati. Daca obiectul este prea greu sau are o forma ciudata, cereti ajutorul altcuiva.
  • Folositi un scaun de gradina atunci cand este posibil sau luati in considerare o gradina pe verticala, pereti din plante sau ghivece care se agata pentru a va usura munca.
  • Hidratati-va corespunzator in timp ce gradinariti, consumand apa, ceaiuri reci, limonada sau fructe zemoase.
  • Purtati manusi, incaltaminte robusta si pantaloni lungi pentru a va proteja de muscaturile de insecte si de accidente.
  • Purtati o palarie cu boruri mari sau o sapca, pentru a va feri chipul si scalpul de radiatiile solare.
  • Folositi o lotiune de plaja pe pielea expusa la soare in timpul gradinaritului.
  • Informati-va despre plantele si copacii din jur. Daca identificati plante otravitoare, tineti copiii departe de acestea si informati-i despre riscurile potentiale. Daca nu puteti identifica o planta sau un copac, prelevati o proba si mergeti la un centru local de gradinarit pentru identificare.
  • Tineti echipamentele de gradinarit in ordine, pentru a preveni accidentele in gospodarie.
  • Purtati casti de protectie impotriva zgomotelor atunci cand folositi motounelte zgomotoase pentru ingrijirea gradinii dumneavoastra.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0