Cum călătorim în pandemie?

Iei în considerare călătoriile în timpul pandemiei? Ia-ți toate măsurile de precauție pentru a te proteja de COVID-19. 

Vaccinarea pe scară largă are efecte promițătoare în combaterea coronavirusului (COVID-19), dar trebuie să fim conștienți că finalul pandemiei nu va veni peste noapte.

TESTARE PCR COVID-19

Între timp, continuă să iei măsuri de precauție ca să te protejezi pe tine și pe ceilalți, dacă trebuie neapărat să călătorești. Dacă ești complet vaccinat, este mai puțin probabil să iei și să transmiți COVID-19, dar călătoriile internaționale îți pot crește riscul de a fi expus la noi variante ale COVID-19. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă să eviți călătoriile până când ești complet vaccinat, dacă este posibil.

Înainte de a călători

Pe măsură ce faci planuri de călătorie, ia în considerare următoarele întrebări:

•    Ai fost vaccinat împotriva COVID-19? Când este posibil, vaccinează-te. Dacă vaccinul necesită două doze, așteaptă 2 săptămâni după a doua doză de vaccin pentru a călători. Este nevoie de timp pentru ca organismul să dezvolte anticorpi după orice vaccinare. Odată ce ești complet vaccinat, este mai puțin probabil să răspândești COVID-19.
•    Ai un risc crescut de boală severă? Oricine poate lua COVID-19, dar adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a COVID-19.
•    Trăiești cu cineva care prezintă un risc crescut de boală severă? Dacă te  infectezi în timp ce călătorești, poți răspândi virusul la persoanele cu care locuiești când te întorci, chiar dacă nu ai simptome.
•    Cazarea sau destinația ta au cerințe sau restricții pentru călători? Chiar dacă ai fost complet vaccinat, trebuie să respecți regulile de testare și călătorie locale, de stat și federale.
•    Verifică cerințele, restricțiile și situațiile locale. Unele guverne de stat, locale și teritoriale au cerințe speciale - purtarea măștilor, testarea, carantina obligatorie. Ferește-te de surprize neplăcute și întârzieri verificând restricțiile la destinație și oriunde ai face escală.

Reține că restricțiile se pot schimba rapid în funcție de condițiile locale. De asemenea, este important să te informezi permanent despre situația COVID-19, cum ar fi nivelul de răspândire și prezența variantelor, care variază în fiecare țară.  Fii atent la actualizări pe măsură ce călătoria ta se apropie.

Rămâi în siguranță atunci când călătorești

Dacă nu te-ai vaccinat, urmează acești pași pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți atunci când călătorești:

•    Păstrează cât mai mult posibil o distanță de 2 metri între tine și ceilalți.
•    Evită contactul cu oricine este bolnav.
•    Limitează contactul cu suprafețele frecvent atinse, cum ar fi balustradele sau  butoanele liftului. Dacă trebuie să atingi aceste suprafețe, utilizează dezinfectant pentru mâini sau spală-ți mâinile după aceea.
•    Poartă o mască de față în spațiile publice interioare și în aer liber, unde există un risc ridicat de transmitere a COVID-19, cum ar fi la un eveniment aglomerat sau la o întâlnire mare.
•    Evită să atingi ochii, nasul și gura.
•    Acoperă-ți gura și nasul în caz de tuse și strănut.
•    Curăță-ți mâinile des. Este deosebit de important după ce ai mers la baie, înainte de a mânca și după ce ai tușit, strănut sau suflat nasul.
•    Spală-ți mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
•    Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizează un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool. 
•    Abține-te de la mâncare sau băutură în transportul public. În acest fel poți purta masca tot timpul.
•    Ai grijă și în cazul transportului aerian. Datorită modului în care aerul circulă și este filtrat pe avioane, majoritatea virușilor nu se răspândesc ușor pe zboruri. Cu toate acestea, zborurile aglomerate îngreunează distanțarea socială. În plus, călătoriile cu avionul implică petrecerea timpului terminalele aeroportului, ceea ce te poate aduce în contact apropiat cu alte persoane.

Siguranța în hoteluri și alte spații de cazare

Industria hotelieră recunoaște că turiștii sunt îngrijorați de riscurile asociate coronavirusului și de siguranța sanitară. Consultă site-ul web al oricărui lanț hotelier pentru a afla informații despre cum își protejează oaspeții și personalul. 

Unele bune practici includ:

•    Proceduri îmbunătățite de curățenie
•    Măsuri de distanțare socială
•    Purtarea de măști 
•    Plata cu cardul
•    Protocol în cazul în care un oaspete se îmbolnăvește, cum ar fi închiderea camerei pentru curățare și dezinfectar

Și alte locații care oferă servicii de cazare de vacanță își îmbunătățesc în această perioadă serviciile  atunci când vine vorba de curățenie. Ei s-au angajat să respecte liniile directoare ale instituțiilor de sănătate publică, cum ar fi utilizarea măștilor și mănușilor la curățare și menținerea unui interval de așteptare între cazarea oaspeților.

Odată ce ajungi la camera pe care ai închiriat-o, dacă nu ești vaccinat, dezinfectează suprafețele care sunt cel mai frecvent folosite, cum ar fi clanțele ușii, întrerupătoarele de lumină, blaturile, mesele, birourile, telefoanele, telecomenzile și bateriile. Spală farfuriile, paharele, paharele și vesela (altele decât articolele din plastic preambalate) înainte de utilizare.

Ce pui în bagajul de călătorie? 

Când este timpul să îți faceți bagajele pentru călătorie, ia toate medicamentele de care ai nevoie în timpul sejurului, dar și aceste lucruri esențiale pentru o călătorie în condiții de siguranță, în aceste timpuri:

•    Măști de față
•    Șervețele
•    Dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (cel puțin 60% alcool)
•    Șervețele dezinfectante (cel puțin 70% alcool) pentru suprafețe
•    Termometru

Ce trebuie să știe persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire

Oricine se poate îmbolnăvi grav de virusul care cauzează COVID-19, dar medicii și experții avertizează că adulții în vârstă și persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de boli severe.

Condițiile care cresc riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 includ cancer, boli renale cronice, boli pulmonare obstructive cronice, sindrom Down, probleme cardiace, sistem imunitar slăbit, obezitate, sarcină, fumat și diabet de tip 2.

Călătoriile vă cresc riscul de a te infecta și de a răspândi COVID-19. Dacă nu ești vaccinat, să rămâi acasă este cel mai bun mod de a te proteja pe tine și pe ceilalți de COVID-19. Dacă totuși trebuie să călătorești, discută cu medicul și întreabă-l despre orice măsuri de precauție suplimentare pe care ar trebui să le iei, în funcție de condițiile tale de sănătate.

Reține, siguranța e pe primul plan!

Chiar și planurile cele mai bine stabilite pot fi amânate atunci când te îmbolnăvești. Rămâi acasă dacă tu sau vreunul dintre tovarășii tăi de călătorie: 

•    Sunteți bolnav sau credeți că aveți COVID-19, chiar dacă nu aveți simptome
•    Așteptați rezultatele unui test COVID-19
•    Ați fost diagnosticat cu COVID-19 chiar dacă nu aveți simptome
•    Ați fost în preajma cuiva suspectat sau diagnosticat de COVID-19 în ultimele 14 zile, chiar dacă persoana respectivă nu avea simptome


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-safe-travel-advice/art-20486965

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0