Ce sa faci daca o persoana apropiata a fost diagnosticata cu cancer mamar

Să afli că o persoană dragă, la care ții foarte mult, are cancer mamar poate fi un lucru cu adevărat înfricoșător. S-ar putea să te simți la început trist sau îngrijorat ori de-a dreptul speriat și vei începe să te întrebi cum poți ajuta această persoană (mama, sora, mătușa, bunica sau o prietenă foarte apropiată) să treacă mai ușor peste acest diagnostic și să facă față încercărilor viitoare.

Un diagnostic de cancer mamar sau de altă natură vine ca un șoc nu doar pentru persoana bolnavă, ci și pentru cei apropiați. Însă, dacă iei măsurile necesare și afli care sunt pașii cei mai potriviți într-un astfel de moment, poți face ca unele lucruri să devină mai ușoare pentru persoana dragă din viața ta, după diagnosticarea bolii și în timpul tratamentului pentru cancerul la sân.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cum reacționezi când afli că o persoană dragă are cancer mamar?

Iată câteva lucruri pe care le poți face dacă cineva din familia ta sau din cercul tău de prietene are cancer mamar:

Fă puțină muncă de cercetare

Folosește toate uneltele și instrumentele pe care le ai la îndemână pentru a afla mai multe despre această boală și despre opțiunile de tratament. De asemenea, caută mai multe informații și despre medicii prietenei sau rudei tale. Poți să te înscrii în câteva grupuri online, cu paciente care au învins această boală. Acest gen de comunități pot fi o sursă bună de sfaturi.

Faptul că ești informat te va ajuta să înțelegi limbajul medical și să o ajuți, dacă e cazul, formulând câteva întrebări pentru medicul ei. De asemenea, te poți informa în privința testelor genetice pe care le poate face, pentru a personaliza tratamentul cancerului de sân. Există și în România unele teste care pot evidenția riscul de recurență a cancerului la sân la femeile care au fost recent diagnosticate cu această boală.

Scrie-ți întrebările pe o foaie sau pe o agendă, astfel încât să nu le uiți

Dacă ruda sau prietena ta este de acord, poți merge împreună cu ea la cabinetul medicului și poți să îl întrebi pe acesta în cazul în care vrei să afli mai multe despre starea ei. În cazul în care bolnava nu își dorește să o însoțești la medic, nu insista. Doar asigură-te că știe că, dacă are nevoie de ceva de la tine, vei fi acolo.

Fii pregătit pentru schimbările care vor apărea în comportamentul și în dispoziția persoanei dragi

Fie că vorbim de o prietenă extrem de apropiată sau de o rudă dragă, pentru care ai face orice, nu uita că medicamentele pe care le ia pentru cancerul mamar, efectele adverse ale tratamentului și stresul de zi cu zi o vor face să se simtă deprimată, furioasă sau obosită. Așa că trebuie să fii pregătit pentru astfel de schimbări și să nu iei personal eventualele comportamente mai puțin plăcute.

Încurajeaz-o pe prietena sau pe ruda ta să fie activă și să nu se dea bătută

Pe cât posibil, încurajeaz-o pe pacientă să facă acum cât mai multe lucruri pentru ea însăși. Faptul că face lucrurile care îi plac o va ajuta să simtă că deține controlul. Chiar dacă este tentată mai degrabă să se închidă în casă și să nu mai socializeze cu nimeni, este important să o încurajezi să facă lucruri care sunt pe gustul ei, în afara casei sau măcar să accepte vizite la ea acasă.

Roagă și alți prieteni sau alți membri ai familiei să intervină

Membrii familiei și prietenii apropiați ar trebui să fie susținătorii de bază ai unei persoane bolnave. De exemplu, pot aduce în unele seri ceva de mâncare, dacă știu că persoanei bolnave îi place un anumit tip de preparat culinar. 

Prietenii sau familia pot face lucruri mici, însă extrem de utile în astfel de momente: pot plimba câinele, pot face cumpărături sau pot da o mână de ajutor la curățenie, se pot oferi să o ducă pe această femeie dragă din viața lor la cabinetul medicului, la controale, la analize și investigații. Ea va aprecia cu siguranță faptul că primește ajutor de la cei dragi. Cel mai bine este ca persoana bolnavă să fie întrebată direct de ce are nevoie, pentru că e posibil să vă scape anumite lucruri care pentru ea contează.

Vino cu sugestia unui grup de pacienți

Fii alături de persoană dragă și prin împărtășirea sugestiei de a se înscrie într-un grup de suport sau o asociație de pacienți din care fac parte persoane diagnosticate cu cancer mamar. Faptul că participă la întâlnirile unui astfel de grup, online sau față în față, o poate ajuta pe prietena sau ruda ta să vorbească deschis despre lucrurile prin care trece în prezent, mai ales că acei oameni vor înțelege exact situația ei și își vor putea împărtăși cu ea experința lor cu boala.

Ce să nu faci și să nu îi spui unei persoane bolnave de cancer?

  • Nu o împovăra cu fricile sau grijile tale.
  • Nu-i spune povești de groază despre alte persoane bolnave de cancer.
  • Nu renunța la ea și nu înceta să o suni sau să o vizitezi.
  • Nu-i spune cum ar trebui să-și schimbe stilul de viață sau dieta. Gândește-te că poate îi e greu și să se ridice din pat dimineața. Încearcă cel mult sugestii făcute cu blândețe.
  • Nu-i spune „să fie pozitivă”. Boala pe care o are nu este ceva simplu și are dreptul să fie speriată sau să se gândească la ce e mai rău. Dacă îi spui ce ar trebui să simtă sau să gândească, se poate închide față de tine și nu-ți va mai spune cum se simte cu adevărat.

Nu lăsa grijile să te acapareze

Boala unei persoane apropiate, fie că vorbim de mama ta, de o soră, de bunică sau de cea mai bună prietenă, poate fi un eveniment stresant și pentru tine. Încearcă să nu lași grijile să te acapareze, oricât de grele ți s-ar părea unele momente, și să-ți menții forțele pentru a-i putea fi sprijin emoțional. Acceptă că în viață există evenimente (cum este și cancerul mamar) pe care nu le poți controla și tot ce poți face este să le gestionezi cât mai bine.

Newsletter DOC dedicat

Încearcă să îți menții o atitudine cât mai pozitivă în prezența prietenei sau rudei tale, dar dacă ea simte nevoia să plângă sau să se plângă de starea ei, ascult-o și caută să o înțelegi, iar dacă este potrivit, oferă-i o îmbrățișare. Nu îi spune că nu trebuie să fie supărată, pentru că e normal să nu se simtă bine și să aibă greutăți în a-și accepta starea, deci nu trebuie să își suprime emoțiile.

Găsește unele activități care să te ajute să te relaxezi și unele activități pe care să le poți face împreună cu persoana bolnavă, dacă îți permite: puteți face o plimbare prin parc, puteți asculta muzică sau puteți încerca să faceți alt gen de mișcare împreună (yoga, de exemplu, este o formă de mișcare potrivită și pentru corp și pentru minte, contribuind la relaxare și claritate).

Odihnește-te și încearcă să dormi suficient. Și corpul tău are nevoie de timp pentru a se recupera în urma evenimentelor stresante. Așa că încearcă să dormi 7-8 ore pe noapte sau măcar 6. Nu consuma alcool, în speranța că acesta îți va reduce stresul, pentru că nu va face decât să agraveze lucrurile.

Cum te porți cu o angajată sau cu o colegă de muncă bolnavă de cancer mamar?

Dacă ești managerul ei, întreabă-o dacă dorește ca alții să știe despre diagnosticul ei și dacă ar dori să le dea ea vestea sau să le spui tu. Discută cu ea despre concediul medical și discutați alte opțiuni financiare, dacă este posibil și adecvat. Fii flexibil cu timpul liber de care are nevoie pentru programările medicale, teste și tratament.

Înainte de a se întoarce la serviciu, discută cu ea despre orice limitări care s-ar putea aplica. Fii conștient de faptul că felul în care se simte se poate schimba de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta, deci e bine să faci demersuri ca un alt angajat sau un colaborator să dea o mână de ajutor dacă volumul de muncă devine prea mare pentru ea în timpul bolii.

Dacă îi ești coleg, trateaz-o în mod normal, dar spune-i că înțelegi că lucrează în circumstanțe dificile și că, dacă are nevoie de ajutor din partea voastră, a colegilor, i-l veți acorda. Întreab-o cum se simte și dă-i ocazia să vorbească dacă dorește, dar nu o presa cu întrebări sau cu sfaturi nesolicitate. 

Dacă organizați vreo petrecere la muncă în acea perioadă când ea nu este la serviciu, întreab-o și pe ea cum se simte și dacă vrea să vină. Este foarte posibil să nu poată participa, din cauza stării de sănătate, și să refuze, dar cel puțin se va simți în continuare parte a echipei voastre.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society – How to Be a Friend to Someone with Cancer
https://www.cancer.org/treatment/caregivers/how-to-be-a-friend-to-someone-with-cancer.html
MD Anderson – 19 ways to help someone with cancer 
https://www.mdanderson.org/cancerwise/19-ways-to-help-someone-with-cancer.h00-158911701.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0