Ce este meditatia cu boluri tibetane si de ce merita incercata

Meditația cu boluri tibetane acționează prin puterea vindecătoare a sunetului, dar și prin vibrații. Iată de ce să încerci acest tip de meditație, dar și când este contraindicată!

Meditația cu boluri tibetane este o practică tradițională care a fost folosită de mii de ani în societățile tibetane și budiste pentru a susține vindecarea și relaxarea. Tehnica implică utilizarea cu pricepere a bolurilor tibetane, realizate de cele mai multe ori, din diferite metale, cum ar fi alamă sau cristal, pentru a crea o experiență auditivă terapeutică. Aceste boluri sunt special concepute pentru a produce un sunet rezonant și calmant atunci când sunt lovite de un ciocan. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timpul lovirii, ele emit tonuri armonice și vibrații care pot pătrunde adânc în corp și pot afecta sistemul energetic. Se crede că undele sonore și vibrațiile generate de aceste boluri interacționează cu centrii energetici ai corpului, cunoscuți în mod obișnuit sub numele de chakre, care sunt considerate puncte vitale în sistemul energetic subtil. 

În plus, efectul calmant al sunetului și vibrațiilor poate induce o stare de relaxare profundă, reducând stresul și tensiunea din organism. Această stare de relaxare este favorabilă proceselor de vindecare, deoarece permite mecanismelor naturale de vindecare ale corpului să funcționeze mai eficient. Se crede că această meditație are un impact profund asupra corpului, minții și spiritului, susținând auto-vindecarea și bunăstarea holistică1.

În general, sunetul produs de aceste boluri tibetane poate dura de la câteva secunde până la câteva minute, dispărând treptat pe măsură ce vibrațiile se disipează. Practicantul poate folosi diferite tehnici, inclusiv lovirea bolului o dată și permiterea sunetului să se degradeze în mod natural sau lovirea lui în mod repetat pentru a menține un sunet continuu.

Au fost câteva studii care au studiat potențialele beneficii ale meditației cu boluri tibetane, deși călugării budiști obișnuiau să folosească astfel de boluri când practicau meditația.

Care sunt beneficiile pe care le are meditație cu boluri tibetane

Ajută la diminuare stresului

Câteva studii mai vechi arată că meditația cu boluri tibetane este o modalitate de inducere a relaxării și prin care se poate diminua nivelul de stres și de anxietate.

Îmbunătățește calitatea somnului

Deoarece meditația cu boluri tibetane ajută la scăderea anxietății și a tensiunii, ar putea fi utilă și în cazul în care te confrunți cu tulburări de somn. Totuși, sunt necesare studii suplimentare care să confirme acest beneficiu al meditației cu boluri tibetane. 

Ar putea scădea tensiunea arterială

În cadrul unui studiu mai vechi oamenii de știință au încercat să descoperă dacă o sesiune de relaxare, timp în care pacientul aude timp de 12 minute sunetele produse de boluri tibetane, are beneficii pentru sănătate. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această sesiune a ajutat la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a frecvenței cardiace.

Diminuarea depresiei

O altă cerecetare s-a axat pe identificarea beneficiilor pe care această sesiune cu boluri tibetane o are asupra stării de spirit. Oamenii de știință au ajuns la concluzia  că această abordare poate fi o modalitate ieftină de a ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

Stimulează sistemul imunitar

Alți experți susțin că meditația cu boluri tibetane ar putea stimula sistemul imunitar și că ar putea produce modificări benefice ale undelor cerebrale.

Ajută la diminuarea durerii 

În cadrul unei cercetări în care s-au analizat durerile cronice ale coloanei vertebrale oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele tratate prin masajul cu boluri tibetane s-au confruntat cu o diminuare a durerii, precum și o scădere a stresului. Totuși, întrucât tratamentul cu placebo a avut aceleași efecte, cercetătorii au conchis că eficacitatea meditației cu boluri tibetane în ameliorarea durerii nu a putut fi confirmată.

Contrinuie la echilibrarea și armonizarea corpului

Se crede că vibrațiile unui bol tibetan poate să producă schimbări benefice în organism prin „armonizarea” celulelor și „echilibrarea sistemului energetic al corpului”.

Ce se întâmplă în timpul unei sesiuni de meditații cu boluri tibetane

În timpul unei sesiuni de meditație cu boluri tibetane, aceste boluri metalice se așază în apropierea unor anumite zone din corp (în special în zonele care găzduiesc anumite puncte energetice, dar și în cele cu probleme pentru pacient) și apoi, cu ajutorul unui instrument special, terapeutul atinge într-un anumit mod bolurile, astfel încât acestea să scoată niște sunete specifice. În tot acest timp, pacientul stă întins pe o saltea, fie cu fața în jos, fie pe spate, de preferat cu ochii închiși, așteptând ca vibrațiile și sunetele să îl învăluie. 

Ce spun studiile recente despre meditația cu boluri tibetane

În cadrul unui studiu recent2, la care au participat 62 de femei și bărbați (vârsta medie fiind de 49,7 ani), participanții au raportat semnificativ mai puțină tensiune, furie, oboseală și dispoziție depresivă.
În cadrul acestui studiu, participanții au fost instruiți să-și aducă covorașe de yoga pe care să se întindă și o pernă și/sau pătură pentru meditația sonoră. Participanții s-au întins în formă de semicerc (în funcție de dimensiunea sălii și de numărul de participanți) în centrul camerei, cu capetele îndreptate către instrumentele muzicale, care au fost așezate pe podea în apropierea lor.  
Instrumentele muzicale folosite au fost boluri tibetane, boluri de cristal, gong-uri, Ting-shas (chimvale mici), dorge (clopote), didgeridoo și alte clopote mici. 

Bolurile tibetane au fost instrumentele principale folosite în timpul meditațiilor, în timp ce celelalte instrumente au însemnat 5% din sesiunea de meditație. Ca să creeze sunet și vibrații s-au lovit bolurile tibetane cu un ciocan, care a fost folosit aproximativ 95% din timp.

Au fost folosite între 30 și 80 de boluri tibetane, 2 și 3 boluri de cristal și 2 și 6 gong-uri, în funcție de numărul de participanți. Iar fiecare participant avea cel puțin două boluri tibetane lângă cap. Bolurile au fost lovite cu un ciocan de lemn acoperit cu pânză. Durata meditației sonore a fost de aproximativ 60 de minute.

La începutul meditației de vindecare prin sunet, practicianul le-a vorbit participanților pe un ton liniștitor și i-a îndrumat să se întindă. Participanții care au dorit să adoarmă, li se permitea să facă acest lucru. Apoi a început meditația sonoră.

Un alt studiu observațional, mai vechi, făcut de cercetătorii de peste Ocean a confirmat faptul că masajul cu boluri tibetane poate reduce tensiunea, anxietatea, depresia și, totodată, poate stimula starea de bine a individului. Întrucât combate stresul și efectele devastatoare pe care acesta le poate avea asupra organismului, masajul cu boluri tibetane poate reduce riscul de afecțiuni favorizate de stres, începând de la cele cardiovasculare și până la cele psihice.

Meditația reduce tensiunea fizică și psihică, relaxează musculatura, ameliorează durerile și totodată energizează corpul. Călugării tibetani care realizează acest masaj în stil tradițional susțin că în timpul masajului sunt eliminate toxinele din țesuturi și că se echilibrează ritmul cardiac și tensiunea arterială.

În timpul meditația, unii terapeuți folosesc și uleiuri esențiale sau ierburi arse, aromaterapia potențând efectele sunetelor create de bolurile tibetane. Cei care apelează la specialiști pentru meditația cu boluri tibetane susțin că acest tip de meditație are și beneficii precum: îmbunătățirea calității somnului, sporirea creativității, îmbunătățirea stabilității emoționale, îmbunătățirea capacităților mintale. Nu există, însă, niciun studiu care să dovedească aceste lucruri, așa că e nevoie de cercetări pe această temă.

Cum te pregătești pentru masajul cu boluri tibetane

Nu trebuie să te pregătești într-un mod special. Îmbracă-te, însă, în haine lejere pentru un grad sporit de confort. Îți poți pune o pătură subțire pe tine, astfel încât să nu simți frigul atunci când bolurile tibetane reci sunt așezate pe tine.

Relaxează-te și bucură-te de experiența trăită. Unele persoane adorm în timpul meditației, însă asta nu înseamnă că nu au parte de aceleași beneficii pe care le au cei care nu adorm.

Pentru a spori efectele meditației cu boluri tibetane asupra minții și trupului, poți practica respirația yoghină pe timpul acesteia. Este vorba despre respirația abdominală – inspiră adânc, direcționând aerul către abdomen, nu către zona pieptului. Expiră apoi, lăsând aerul treptat și lin să iasă, în timp ce abdomenul ți se retrage. Pe măsură ce respiri abdominal, vei încerca să prelungești cât mai mult atât inspirația, cât și expirația.

În ce situații e contraindicată meditația cu boluri tibetane

Anumite tulburări neurologice te pot împiedica să participi la acest tip de meditație. De exemplu, dacă ai epilepsie, nu trebuie să participi la o ședință de terapie cu sunet în care se folosesc boluri tibetane. În cazul în care ai fost diagnosticat cu boala Parkinson și ai un dispozitiv de stimulare a creierului profund (DBS) pentru tratarea bolii, nu ar trebui să folosești boluri tibetane. 

În plus, bolurile tibetane nu trebuie plasate pe corp dacă ai un stimulator cardiac, stent coronarian, șunt cardiac, valve cardiace artificiale, defibrilator cardioverter implantabil (ICD), inserții metalice, implanturi metalice. Plasarea unui astfel de bol tibetan foarte aproape de corp poate face ca vibrațiile să perturbe metalul din organismul tău, provocându-l să se miște sau să funcționeze defectuos, ceea ce ar putea duce la durere sau moarte.

Orice afecțiune ai avea și oricât de benefică ar fi meditația cu boluri tibetane pentru tratarea problemelor pe care le ai, nu renunța la tratamentul convențional, ci folosește-l în paralel.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:  
1 Studiul „Exploring the healing power of singing bowls: An overview of key findings and potential benefits”, Elsevier, 2023, Rajmohan Seetharaman, Sanika Avhad, Jitesh Rane 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550830723001660
2 Studiul „Effects of Singing Bowl Sound Meditation on Mood, Tension, and Well-being: An Observational Study”, J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jul;Tamara L. Goldsby, Michael E. Goldsby, Mary McWalters, Paul J. Mills
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871151/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0