Beneficiile acidului malic pentru ficatul gras

Acidul malic este un compus organic ce se regăsește în anumite fructe și vinuri. Varianta sintetizată a acestuia poate fi consumată și sub formă de supliment alimentar. Ceea ce este interesant e că acidul malic poate fi eficient în tratarea ficatului gras – află mai multe despre acest compus organic din acest articol!

Ce este acidul malic

Acidul malic este un tip specific de alfa-hidroxi acid - AHA - un acid derivat din fructe care se găsește în mod natural atât în mere, cât și în pere. Ca și alți acizi alfa-hidroxi, acidul malic are numeroase întrebuințări în îngrijirea pielii: exfoliază stratul superior, superficial al pielii, netezește textura tenului și ajută la desfundarea porilor. Spre deosebire de alți acizi alfa-hidroxi, acidul malic este mult mai blând cu pielea, fiind o opțiune la îndemână pentru persoanele cu tenul sensibil. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un alt lucru interesant despre acidul malic este că e direct implicat în ciclul Krebs – adică în procesul pe care organismul îl folosește pentru a obține energie. Ciclul Krebs constă într-o serie de reacții enzimatice al căror scop este acela de a obține energie prin descompunerea glucidelor.

În industria alimentară, forma sintetizată a acidului malic este folosită pentru potențarea aromelor unor alimente precum brânzeturile, dulciurile, sucurile de fructe, vinul ori berea.

Ce beneficii are acidul malic pentru ficatul gras

Acidul malic este un chelator metalic eficient, ceea ce înseamnă că se poate “lipi” de metalele toxice acumulate la nivelul ficatului, pentru ca apoi să le elimine. Totodată, acidul malic sparge pietrele de la nivelul vezicii biliare, făcând eliminarea acestora foarte ușoară. Odată eliminate aceste pietre, producția de bilă este sporită, ceea ce înseamnă că nivelul de colesterol al ficatului scade.
 
În acest fel, boala de ficat gras este combătută treptat. Producția de bilă este principala modalitate prin care grăsimile și colesterolul sunt eliminate din organism. Așadar, acidul malic contribuie la detoxifierea ficatului și bilei, susținând totodată activitatea acestor organe. Pe lângă beneficiile pe care acest acid le are asupra sănătății ficatului, el este eficient și în tratarea fibromialgiei, dar și pentru sporirea performanțelor atletice.

Ce alte beneficii mai are acidul malic

Poate fi folosit în îngrijirea pielii

Despre acidul malic oamenii de știință spun că este un exfoliant natural și că poate fi util în netezirea ridurilor și liniilor fine, așa cum am menționat deja. În plus, acesta ar putea îmbunătăți textura pielii, curățând porii. Având atât de mult beneficii, acidul malic este folosit în diferite produse de îngrijire a pielii.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, colagenul nu mai este la fel de abundent, iar asta înseamnă apariția ridurilor, din cauza pierderii elasticității. Partea bună este că acidul malic stimulează producția de colagen.

În plus, acidul malic poate acționa și ca un umectant, ceea ce înseamnă că este un ingredient care atrage umezeala și o menține în piele. Totodată, acidul malic menține pH-ul pielii, acționând ca o barieră împotriva bacteriilor, virușilor și a altor dăunători.

Mai mult, un studiu mai vechi arată că acidul malic este benefic în tratamentul melasmei, o afecțiune a pielii caracterizată de pete de piele anormal de închise la culoare. 

În cadrul acestei cercetări, specialiștii le-au recomandat persoanelor cu melasmă să adopte un regim de îngrijire a pielii care includea acid malic, împreună cu vitamina C. La sfârșitul studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea acidului malic ca parte obișnuită a unui regim de îngrijire a pielii ar putea ajuta la îmbunătățirea aspectul melasmei. 

Totuși, trebuie menționat că oamenii de știință nu știu dacă rezultatele obținute au fost din pricina acidului malic, din pricina vitaminei C sau datorită combinației celor două substanțe. 

Chiar și așa, în 2022, un grup de experți a analizat acidul malic și a ajuns la concluzia că acesta este sigur de utilizat în produsele cosmetice 1

Cunoaște-te mai bine

Ar putea dizolva pietrele la rinichi

De-a lungul anilor s-au efectuat mai multe cercetări pentru a se vedea dacă acidul malic ar putea preveni și trata pietrele la rinichi. Astfel, un studiu mai vechi realizat în laborator i-a ajutat pe oamenii de știință să descopere că acidul malic crește nivelul pH-ului urinei, împiedicând astfel formarea pietrelor la rinichi. De aceea, specialiștii spun că suplimentarea cu acid malic ar putea ajuta la tratarea pietrelor de calciu la rinichi.

Mai mult decât atât, un studiu mai vechi a arătat că perele, care sunt bogate în acid malic, ar putea preveni formarea pietrelor la rinichi.  

Este de ajutor persoanelor cu fibromialgie


Potrivit unei cercetări mai vechi, specialiștii au ajuns la concluzia că administrarea de acid malic în combinație cu magneziu ar putea ajuta la atenuarea durerii și a sensibilității la pacienții diagnosticați cu fibromialgie, tulburare care se manifestă, de regulă, prin dureri musculo-scheletice.

În cadrul acestui mic studiu, oamenii de știință au oferit celor 24 de persoane cu fibromialgie un tratament fie cu un placebo, fie cu o combinație de acid malic și magneziu. După șase luni, persoanele tratate cu combinația acid malic/magneziu s-au confruntat cu o îmbunătățire semnificativă a durerii și sensibilității. Însă, pentru că în cadrul acestei cercetări a fost utilizată o combinație de magneziu și acid malic, nu știm care dintre aceste două substanțe a avut rezultate pozitive. 

Ar putea fi un remediu util dacă ai gura uscată

Oamenii de știință spun că utilizarea unui spray oral care conține acid malic 1% ar putea fi un tratament eficient pentru gura uscată, simptom cu care se confruntă deseori cei care iau antidepresive. Mai mult, un studiu mai vechi arată că acest spray, cu 1% acid malic, ar fi util și în rândul pacienților care iau medicamente pentru tensiunea arterială și care se confruntă cu senzația de gura uscată. 

Poate ajuta în performanțele sportive

Ca supliment, acidul malic este adesea administrat pentru a crește performanța atletică și pentru a limita oboseala musculară după efectuarea de exerciții fizice intense. Alteori este administrat împreună cu creatina, un supliment foarte popular pentru persoanele care vor să își crească masa musculară.

Un studiu mai vechi a analizat efectele unui supliment de creatină malat la alergători, precum și la sprinteri. După șase săptămâni în care participanții la studiu au luat un astfel de supliment, timp în care au făcut și un antrenament fizic intens, oamenii de știință au observat o creștere semnificativă a hormonului de creștere în grupul de sprinteri. În plus, toți participanții la studiu s-au confruntat cu o creștere a performanței fizice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Îmbunătățește absorbția fierului

Fierul este un mineral esențial pentru multe funcții ale organismului. Iar o cantitate suficientă din acest mineral este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate și pentru persoanele care au fost diagnosticate cu anemie.

Așa că consumă legume bogate în vitamina C, precum și acidul malic (cum ar fi roșiile și cartofii), care pot îmbunătăți absorbția fierului.

În ce alimente se regăsește acidul malic

Daca îți dorești să beneficiezi de efectele pozitive ale acidului malic, e indicat să mărești consumul de alimente care îl conțin. Doza zilnică recomandată de acid malic este de 1.200-2.800 de miligrame. Poți apela și la suplimente alimentare pentru a mări aportul de acid malic. În această situație, e indicat să folosești suplimentele cu acid malic care conțin și magneziu, acestea fiind absorbite mai bine împreună.

În ceea ce privește sursele alimentare de acid malic, iată care sunt cele mai bogate:

Fructe

Fructul cu cea mai mare concentrație de acid malic este mărul. Însă acest acid se regăsește și în merișoare, banane, cireșe, grepfrut, nectarine, portocale sau căpșune.

Legume 

Broccoli, fasolea, morcovul, cartoful și mazărea sunt legumele cu o concentrație mare de acid malic, însă acesta se regăsește și în alte legume.

Băuturi 

Acidul malic poate fi găsit în băuturi precum ice-tea, sucurile de fructe, cidrul și vinul.

Contraindicații acid malic

Acidul malic, în forma sa naturală, este 100% sigur, acesta nu provoacă nicio problemă și nu are nicio reacție adversă. 

Totuși, atunci când este aplicat local, acidul malic poate favoriza apariția:

  • Eczemelor
  • Umflăturilor
  • Modificărilor de pigment
  • Veziculelor
  • Mâncărimilor
  • Iritațiilor
  • Arsurilor chimice
  • Arsurilor solare

În ceea ce privește, însă, suplimentele alimentare cu acid malic, studiile făcute până acum nu sunt suficiente pentru că specialiștii să tragă o concluzie.

De aceea, este indicat ca, atunci când te hotărăști să iei suplimente alimentare pe bază de acid malic, să te consulți cu medicul tău. De asemenea, trebuie să citești recomandările făcute de producător, pe care le găsești pe eticheta suplimentului, cu privire la administrarea acestuia.

În timpul sarcinii și alăptării sunt contraindicate suplimentele cu acid malic. Nu se cunoaște efectul pe care acest acid îl are când este administrat în doze mari, asupra mamei și fătului, de aceea e bine să fie evitate astfel de suplimente.

Unii medici sunt de părere că acidul malic ar putea scădea tensiunea arterială, de aceea e indicat că persoanele care au tensiunea mică să evite suplimentele cu acid malic.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Amended safety assessment of malic acid and sodium malate as used in cosmetics”. Int J Toxicol. 2022, Burnett CL, Bergfeld WF, Belsito DV, et al.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/10915818221117535
Food and Drug Administration - Alpha hydroxy acids 
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0