Artele martiale: un trup mai sanatos, o minte agera, incredere in sine si disciplina

Artele martiale sunt un sport agreat in special de copii, insa din ce in ce mai multi adulti aleg sa il practice ca forma de miscare fizica, in locul mersului la sala de exemplu. Este important insa sa stim ca pe langa beneficiile fizice, artele martiale au numeroase beneficii si pentru psihicul nostru. Sensei Nicolae Stoian ne-a dezvaluit o parte dintre aceste beneficii, incuranjandu-ne sa incercam acest sport, indiferent de varsta.

Totul sta in puterile tale: perseverenta, curaj si incredere in sine

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spre deosebire de alte sporturi unde sunt implicate echipe si implicit membri de echipa cu care trebuie sa cooperezi, sau diverse echipamente si obiecte sportive – rachete in tenis, palete in tenis de masa, minge in volei – in artele martiale contezi doar tu - corpul si mintea ta. Te bazezi doar pe tine, pe puterile tale si pe forta de concentrare, nu poti “arunca” vina unui esec pe un echipament necorespunzator sau pe un coleg care nu se implica suficient.

Din acest punct de vedere, artele martiale te invata sa ai incredere in tine, sa te motivezi inspre a reusi singur, te ajuta sa iti demonstrezi in primul rand tie insuti ca ai toate resursele necesare pentru a reusi.

Disciplina si concentrare: artele martiale te pot ajuta si in activitate profesionala

Fiindca implica anumite tehnici, o strategie, intuitie si instincte puternice, artele martiale te provoaca sa fii mereu atent, concentrat, prezent, sa nu te lasi distras de probleme. In timpul antrenamentului sau in timpul unui meci mintea si trupul tau trebuie sa fie active. Disciplina o vei imbunatati ca urmare a unui program de antrenamente regulate, care iti pot asigura o evolutie constanta in acest sport, dar si prin adaptarea corecta si cu rabdare a tehnicilor pe care le inveti in situatiile de care te lovesti in timpul antrenamentelor.

In acelasi timp, artele martiale te invata mai multe si despre rabdare: etapele studiului acestui sport se parcurg treptat, e nevoie de multa munca pentru a iti insusi fiecare nivel de cunostinte si tehnici. Iar asa cum spune si Sensei Nicolae Stoian, “in lumea multitaskingului, abilitatea noastra de a ne concentra se limiteaza la vreo 30 de secunde, durata medie a unui spot publicitar”. Iata asadar de ce antrenarea rabdarii este atat de importanta.

Beneficiile pentru organism

Artele martiale, ca orice alta forma de miscare, iti asigura un corp mai sanatos si mai armonios. Datorita pozitiilor si tehnicilor specifice, artele martiale iti imbunatatesc in primul rand postura si echilibrul, dar si coordonarea.

Sportivii care practica arte martiale au o postura corecta, cu spatele drept permanent, o musculatura dezvoltata pe toata suprafata corpului, isi pot coordona eficient toate partile corpului atat in miscari rapide cat si lente, isi pot mentine echilibrul pe un picior, in genunchi sau pe varfuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este recomandat sa practicati acest sport in centre acreditate si sub supravegherea unui sensei, care va poate invata miscarile corecte, pentru a evita accidentarile dar si pentru a eficientiza antrenamentele.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0