Cum sa evitam aglomeratia si agitatia de sarbatori

Se apropie cu viteză perioada Sărbătorilor și trebuie să ne gândim în timp util cum vom aborda problema cumpărăturilor. Ingrediente pentru meniul de Crăciun, cadouri pentru cei dragi, brad și decorațiuni, sunt doar câteva dintre sarcinile care ne zboară prin minte în această perioadă.

În plus, majoritatea treburilor trebuie rezolvate fără a încurcă programul de școală al copiilor, programul de la serviciu și alte îndatoriri cotidiene. V-am pregătit câteva sfaturi care vă vor ajuta să treceți mai ușor peste această perioadă solicitantă.

RECOMANDARIE EXPERTILOR DOC

Stresul și agitația de Sărbători

Deoarece sezonul sărbătorilor ne cere adesea să ținem evidența și să acordăm atenție unui număr mai mare de responsabilități decât de obicei, cortexul prefrontal al creierului intră în exces. În timp, un nivel ridicat de stres poate afecta memoria, poate opri producția de noi celule cerebrale și poate cauza moartea celulelor existente ale creierului. 

Potrivit unui studiu, 88 la sută dintre americani se simt stresați atunci când vin sărbătorile, iar un cuplul obișnuit se poate confrunta cu cel puțin șapte certuri în această perioadă. În mod ironic, însă, chiar sezonul care ar trebui să promoveze relaxarea face exact opusul majorității americanilor, potrivit unui sondaj recent efectuat pe 2.000 de adulți. În total, 77% dintre respondenți spun că le este foarte greu să se relaxeze în timpul sărbătorilor și, de obicei, ajung să se simtă mai stresați și mai obosiți decât oricând.

În ceea ce privește ceea ce ne stresează pe mulți dintre noi, 56% spun că efortul financiar suplimentar adus de sărbători este cea mai mare sursă a anxietății. Alții au menționat frecvent găsirea de cadouri pentru toată lumea (48%), evenimente de familie stresante (35%) și decorarea casei de Crăciun (29%).
 
Per total, 88% dintre respondenți consideră că sărbătorile sunt cea mai stresantă perioadă a anului. Mai mult decât atât, pentru mulți, sentimentele excesive de stres încep încă din noiembrie (84%) și majoritatea spun că stresul lor atinge de obicei punctul culminant la sfârșitul lunii noiembrie.

De aceea, persoanele care se simt stresate în timpul sărbătorilor ar trebui să evalueze modul în care își petrec timpul, să decidă ce înseamnă sărbătorile pentru ei și să-și păstreze așteptările pentru sezon realiste.

Cum eviți aglomerația de Sărbători

1. Faceți o listă  

Lista trebuie să cuprindă toate lucrurile pe care trebuie să le rezolvați înainte de Sărbători și aveți grijă să includeți în aceasta lista și Revelionul, având în vedere timpul destul de scurt. Notați bradul, cadourile, ingredientele pentru mâncare, facturile urgente și orice altă sarcină care trebuie rezolvată până la începutul lunii ianuarie. Astfel vă asigurați că nu vă scapă nimic din vedere și că puteți planifica totul ca la carte.

2. Tot legat de liste, veți avea nevoie de una dedicată cadourilor

Ar trebui să notați persoanele pentru care vă trebui să cumpărați cadouri, idei pentru ele și bugetul propus, total și detaliat. Luați lista mereu în geantă sau în portofel, pentru că vă va ajuta oricând veți avea puțin timp pentru cumpărături. Nu veți uita pe nimeni, nu veți depăși bugetul și veți rezolva totul într-un timp mult mai scurt. Cumpărăturile făcute pe ultima sută de metri nu numai că sunt mai stresante, însă sunt și mai puțin inspirate și mai costisitoare.

3. Cumpărați din magazine online

Pentru a mai salva din orele sau zilele destinate cumpărăturilor, puteți apela cu încredere la shoppingul online. În zilele noastre, oferta de magazine online de încredere este din ce în ce mai mare, gama de produse oferite este și ea variată și puteți avea norocul să găsiți cadouri care nu sunt disponibile în magazinele obișnuite. În plus, comenzile ajung la dumneavoastră acasă în doar câteva zile și tot ce mai trebuie să faceți este să le împachetați.

Mai mult decât atât, magazinele online ne oferă acum posibilitatea să comandăm și produse alimentare pe care fie le livrează la domiciliu, fie le putem ridica direct de la casă, fără să stăm la cozi interminabile.

Evitați aglomerația din magazine, care oricum ne face să luăm decizii mai puțin înțelepte în ceea ce privește achizițiile făcute, și faceți cumpărăturile online, dimineața, în timp ce vă savurați cafeaua. În acest fel, nu numai că economisiți timp, însă vă asigurați și că nu vă abateți de la lista de cumpărături și vă încadrați în buget.

4. Nu lăsați totul pentru ultimul moment

Și încercați să evitați weekendurile foarte apropiate de Crăciun. Deși poate părea puțin incomod sau greu de inclus în program, în zilele lucrătoare aglomerația este mai mică, iar dacă puteți ajunge în magazine între orele 11 și 17, cu atât mai bine. 

Dacă realizați listele despre care v-am vorbit anterior, vă puteți folosi de ele pentru a include câte o destinație de cumpărături în fiecare zi, care să nu vă ocupe mai mult de 1-2 ore, mai ales dacă este aproape de casă sau în drum spre alte locații în care aveți treabă în ziua respectivă.

5. Alegeți înțelept orele și magazinele în care vă aventurați

Dacă doriți să faceți cumpărăturile într-un anumit magazin și nu există posibilitatea cumpărăturilor online, alegeți cu mare atenție ora la care mergeți la cumpărături. Pe de o parte, dacă este vorba despre o zi din cursul săptămânii, la orele prânzului este cel mai indicat, întrucât magazinele sunt luate cu asalt dimineața și seara.

Pe de altă parte, în weekend-uri, poate fi mai înțelept să mergeți la cumpărături cu 1-2 ore înainte de închiderea magazinului. Sâmbătă și duminică oamenii merg la cumpărături dimineața și pe parcursul zilei, nu lăsa această activitate pe orele mai târzii.

6. Stabiliți obiective și limite

De exemplu, dacă urmează să vină la tine rude la tine de Sărbători, atunci probabil că nu ar trebui să programați o cină cu prietenii în acea săptămână și nici nu ați încerca să faceți cumpărături de Crăciun în acel weekend. Împărțiți fiecare sarcină sau proiect în activități plăcute. De exemplu, decorarea pentru Crăciun vă ia întotdeauna mai mult decât credeți că va dura? Atunci acordați mai mult timp acestei activități. Stabilește un interval de timp rezonabil pentru decorare -să zicem șapte zile, de exemplu. Decorați o cameră sau o zonă în fiecare dintre acele șapte zile.  

7. Stabiliți și respectați termenele limită

Termenele limită sunt o modalitate bună de a vă ajuta să finalizați lucrurile și să le tăiați de pe listă. Determinarea lor și respectarea lor vă poate ajuta să prioritizați o multitudine de sarcini atunci când simțiți că aveți prea multe de făcut în același timp. Pur și simplu stabiliți ce trebuie făcut și setați-vă termenele în consecință. Apoi, prioritizați sarcinile care au termene limită cele mai scurte.  

8. Implicații și pe ceilalți

Nu trebuie să organizați, să decorați și să planificați totul pe cont propriu. Încercați să delegați sarcini membrilor familiei. Nu numai că astfel munca nu o să mai fie făcută integral de o singură persoană, dar creează responsabilitate pentru alții. Implicați copiii, mai ales. Planificarea Sărbătorilor pentru tine este o povară - pentru ei, poate fi foarte interesant. Ei pot face decorațiuni, le pot așeza și pot chiar să vă ajute la coacerea delicioșilor cozonaci. Vă place să coaceți prăjituri de Crăciun, dar nu vă place să și decorați? Prietenului tău cel mai bun îi place să decoreze, dar nu se pricepe deloc la gătit?

Schimbați sarcinile - coaceți pentru doi, iar el poate decora pentru doi. Așa toată lumea iese în câștig.

9. Faceți din timp curățenie

Adunați toate gunoiul, ambalajele vechi, articolele sparte etc. și aruncați-le la gunoi. Strângeți obiectele nedorite într-o cutie de carton și donați-le. Identificați câteva zone din casa dvs. care ar putea necesita o atenție suplimentară de curățare, setați un cronometru pentru 30 de minute și treceți la treabă.  

10. Renunță la unele tradiții

Este întotdeauna plăcut să ții anumite tradiții de Crăciun, dar nu trebuie să simți că trebuie să faci totul la fel doar pentru că așa ai procedat în trecut. Pe măsură ce copiii tăi cresc sau interesele tale se schimbă, s-ar putea să vrei să renunți la unele tradiții și asta este în regulă. Îți deschide ușa pentru a crea altele noi! Renunță la petrecerea de Crăciun la care ți-e teamă să mergi în fiecare an și fă-ți timp suplimentar pentru a face ceva nou pe care ți-ai dorit dintotdeauna să-l încerci.

11. Ai grijă și de tine!

Nu este nimic mai rău decât să fii bolnav pe tot parcursul sărbătorilor, așa că trebuie să ai grijă și de tine. Știu că poate fi greu să te culci când pare să existe întotdeauna o listă mare de lucruri de făcut, dar planifică o oră de culcare și ține-te de ea! Respectă-ți programul de masă și ține cu tine o sticlă de apă oriunde te duci. Dacă aveți o rutină obișnuită de antrenament, încercați să o respectați. Dacă de obicei citiți cărți pentru a vă relaxa, găsiți timp pentru a continua să faceți acest lucru. Indiferent ce faceți de obicei pentru a vă menține sănătos – continuați să faceți asta!

Exersarea recunoştinţei în fiecare zi poate avea un impact general pozitiv asupra sănătăţii mintale. Studiile au arătat că, în medie, cei care se concentrează (prin scris sau vorbit) asupra a ceea ce sunt recunoscători sunt mai optimiști, se simt mai bine în privința vieții lor și au o viziune generală pozitivă asupra propriei stări de bine.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
McLean Hospital - McLean’s Guide to Managing Mental Health Around the Holidays
https://www.mcleanhospital.org/essential/mcleans-guide-managing-mental-health-around-holidays
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0