16 lucruri surprinzatoare despre STANGACI

Mâna dominantă se observă încă de la vârste fragede, atunci când începem să mâncăm folosind o anumită mână. Există persoane dreptace, stângace, ambidextre (care folosesc cu aceeași îndemânare atât mâna dreaptă, cât și pe cea stângă) dar și persoane așa-numite „mixed-handed”, care folosesc cu mai multă îndemânare mâna stângă la unele activități, iar mâna dreaptă la alte activități. 

Cercetătorii care au studiat acest aspect nu au descoperit încă un motiv precis care îi determină pe unii dintre oameni să devină stângaci, însă susțin că ar fi o combinație a unor factori genetici cu factori care țin de mediu. În legătură cu a fi stângaci circulă o serie de mituri, adevărate sau nu. Fiind mai puțin întâlniți, stângacilor li se atribuie diverse calități sau defecte. S-ar putea să fi auzit chiar că unii oameni leagă geniul lui Einstein de o eventuală „stângăcie”, însă acesta este doar un mit. Nenumărate fotografii îl arată scriind pe o tablă formulele devenite celebre cu mâna dreaptă. Acest lucru nu înseamnă, însă, că alte genii ale științei nu au fost stângaci.

În trecut, copiii care erau în mod natural stângaci erau forțați să-și folosească mâna dreaptă, în principal din cauza prejudecăților față de scrisul cu mâna stângă și a prevalenței ustensilelor „pentru mâna dreaptă”. Mulți au învățat, de exemplu, să scrie cu mâna dreaptă în urma coerciției, însă scrisul lor tinde să fie foarte urât. În zilele noastre, însă, este acceptat să fii stângaci, dreptaci, ambidextri sau „mixed-handed” și fiecare persoană este încurajtă să fie așa cum este. În cazul în care copilul tău este în mod natural stângaci, nu îl forța să-și folosească mâna dreaptă. 

Recomandările Experților DOC

De ce se naște o persoană stângace?

Cercetările au arătat că există o componentă genetică în determinarea preferinței pentru o anumită mână. Unele studii au identificat anumite gene care pot fi implicate în dezvoltarea folosirii predominante a mâinii stângi. Cu toate acestea, genetica nu este singurul factor care contribuie la preferința pentru o mână anume.

Alți factori care pot influența dezvoltarea stării de a fi stângaci includ influențele hormonale, poziția fătului în uter și factori de mediu. De exemplu, nivelurile diferite de hormoni în timpul dezvoltării fetale pot afecta dezvoltarea creierului și pot influența preferința pentru o anumită mână. De asemenea, poziția fătului în uter și presiunile exercitate asupra acestuia pot juca un rol în dezvoltarea lateralității.

Un studiu asupra mamelor și copiilor a arătat că femeile care erau deprimate sau stresate în timpul sarcinii aveau mai multe șanse să aibă copii stângaci sau „mixed-handed”. În alte studii, bebelușii cu greutate mică la naștere sau ai căror mame erau mai în vârstă au avut mai multe șanse să se nască stângaci. Un studiu mai vechi a constatat că aproximativ 21% dintre gemeni, atât fraterni, cât și identici, sunt stângaci.

Ești stângaci? Este posibil să comunici mai eficient și să fii sportiv mai bun

Unele studii au scos la iveală conexiuni diferite la nivelul creierului unei persoane stângace, în comparație cu creierul unei persoane dreptace. La persoanele stângace, ambele părți ale creierului tind să comunice mai eficient. Aceasta înseamnă că persoanele stângace pot avea un limbaj și abilități verbale superioare. De asemenea, cercetarea poate arunca o nouă lumină asupra rolului pe care dezvoltarea creierului îl joacă în tulburările neurologice. Creierul stângacilor este diferit de cel al dreptacilor, prin aceea că lateralizarea creierului lor - pentru ce folosesc oamenii partea stângă și dreaptă a creierului - este diferită.

Se pare că oamenii stângaci care trec printr-un accident vascular cerebral se recuperează mai repede. Deși motivul este neclar, unii cercetători cred că acest lucru se datorează faptului că stângacii, în general, trebuie să-și „întărească” încă de mici ambele părți ale creierului pentru a reuși să se descurce într-o lume de dreptaci. 

Diferențele între stângaci și dreptaci în ceea ce privește performanțele intelectuale sunt, însă, minime și nu există dovezi solide care să sugereze că o grupă ar fi superioară celeilalte în mod clar. De-a lungul istoriei, au existat ipoteze și mituri despre legăturile dintre mâna folosită predominat și abilitățile cognitive, însă majoritatea acestora nu au fost susținute de cercetările științifice.

Cercetările actuale nu furnizează dovezi consistente privind diferențe semnificative în performanțele intelectuale ale stângacilor față de dreptaci. Este important să subliniem că inteligența și abilitățile cognitive sunt influențate de o gamă largă de factori, cum ar fi mediul, educația, genetica și alți factori individuali.

Caracateristici mai neplăcute ale stângacilor

Sănătatea este influențată de o combinație complexă de factori genetici, de mediu, stil de viață și alți factori individuali, iar preferința pentru o mână este doar un aspect al diversității umane și nu ar trebui să fie privită ca un factor determinant major al stării de sănătate a unei persoane. Totuși, se pare că persoanele care se folosesc predominat de mâna stângă sunt mai predispuse la anumite boli; studiile observaționale relevă că oamenii stângaci sunt mai predispuși să fie schizofrenici, alcoolici, delincvenți, dislexici și să aibă boala Crohn și colită ulcerativă precum și unele dizabilități mintale. Un alt studiu a arătat că femeile stângace aveau un risc mai mare de cancer de sân decât dreptacele, în special după menopauză.

În plus, scrisul lor poate fi mai urât și mai dezordonat. Se pare că acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt depistați și îndrumați corespunzător de mici, atunci când încep să învețe să scrie. Dacă profesorul nu știe cum să-și ajute elevii stângaci sau îi forțează să scrie cu mâna dreaptă, aceștia continuă să scrie greu lizibil, contribuind la un scris de mână dezordonat. Scrisul de mână poate fi oricum mai greu pentru stângaci, mai ales dacă li se predă de către o persoană dreptace, deoarece tehnicile de prindere a stiloului și formarea literelor sunt diferite.

Un studiu mai vechi sugera că stângacii au o speranță de viață mai scăzută și că provoacă mai multe accidente de mașină, însă mai multe studii ulterioare au dezmințit aceste afirmații, iar oamenii de știință s-au pus de acord că, în general, a fi dreptaci sau stângaci nu are niciun efect asupra duratei de viață.

Iată ce nu știai despre stângaci!

Iată 16 lucruri surprinzătoare despre stângaci, pe care poate nu le știai:

  1. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace.
  2. Persoanele stângace au tendința de a-și folosi mai mult emisfera dreaptă a creierului. Emisfera dreaptă este cea căreia îi corespund abilitățile care țin de orientarea în spațiu, de procesarea imaginilor vizuale precum și de perceperea muzicii.
  3. Stângacii par să atingă pubertatea cu 5 luni mai târziu decât persoanele dreptace.
  4. Se pare că oamenii stângaci au performanțe impresionante la capitolul sport, fie că este vorba despre tenis, înot, box sau baseball. Cercetătorii spun că acest lucru se întâmplă pentru că sportivii, fie ei stângaci sau dreptaci se antrenează de obicei împotriva adversarilor dreptaci. Când în cele din urmă se confruntă cu un adversar care folosește mâna stângă predominat, stângacii se pot adapta cu ușurință, dar dreptacii sunt într-un dublu dezavantaj. 
  5. Statistic vorbind, se pare că absolvenții de facultate stângaci au șanse cu 26% mai mari să devină bogați, în comparație cu colegii lor dreptaci.
  6. Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani au șanse cu 128% mai mari să nască un copil stângaci, față de cele care dau naștere unui copil la 20 de ani.
  7. Un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele stângace sunt mai talentate la matematică și arhitectură. De asemenea, acestea sunt mai pricepute și la capitolul exprimării verbale.
  8. Un alt studiu realizat de curând a descoperit că stângacii sunt mai predispuși la alergii și astm decât dreptacii.
  9. Oamenii de știință susțin că dacă un stângaci nu își mai poate folosi mâna dominantă, se adaptează mult mai ușor folosind mâna dreaptă, spre deosebire de un dreptaci, pentru care adaptarea este mai anevoioasă.
  10. Persoanele stângace sunt mai predispuse la insomnie. De asemenea, pot fi mai predispuse la tulburarea de mișcare periodică a membrelor, care îi face să le zvâcnească involuntar brațele și picioarele în timp ce dorm. Într-un sondaj pe 100 de pacienți de la o clinică pentru tulburările de somn, cercetătorii au descoperit că 69% dintre dreptaci zvâcneau în timp ce dormeau, în timp procentul de stângaci care făcea acest lucru era de 94%.
  11. Persoanele stângace au capacitatea de a vedea mai bine pe sub apă, în comparație cu dreptacii.
  12. O altă cercetare științifică a concluzionat că oamenii stângaci procesează emoțiile diferit, în sensul că aceștia tind să își piardă cumpătul mai repede decât dreptacii.
  13. Femeile au șanse mai mari cu 4% să fie stângace, în comparație cu bărbații.
  14. Mulți dintre intelectualii lumii au fost stângaci. Printre aceștia se numără Isaac Newton, Charles Darwin și Benjamin Franklin.
  15. Studiile în domeniu au descoperit o legătură între trauma la naștere sau chiar în timpul nașterii și șansele sporite de a fi stângaci.
  16. Stângacii sunt mai independenți și perseverenți, asta pentru că sunt învățați să supraviețuiască într-o lume a dreptacilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health - Left-handedness 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/left-handedness
Science Direct - Left Handedness
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/left-handedness
BMC - Modeling to explore and challenge inherent assumptions when cultural norms have changed: a case study on left-handedness and life expectancy
https://archpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13690-023-01156-6
Studiul „Modeling to explore and challenge inherent assumptions when cultural norms have changed: a case study on left-handedness and life expectancy”, apărut în Modeling to explore and challenge inherent assumptions when cultural norms have changed: a case study on left-handedness and life expectancy. Arch Public Health 81, 137 (2023). https://doi.org/10.1186/s13690-023-01156-6, autori: Ferres, J.L., Nasir, M., Bijral, A. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0