10 sfaturi pentru a combate anxietatea pe parcursul zilei

Anxietatea poate avea un impact major asupra calitatii vietii individului, afectand atat sfera personala, cat si pe cea profesionala. Exista insa cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce intensitatea anxietatii si pentru a te bucura de lucrurile care ti se intampla, in ciuda tendintei anxioase.

Anxietatea cauzeaza adesea un comportament evitant, individul preferand sa evite complet anumite situatii pe care le considera ca fiind factori declansatori pentru anxietate. Asadar, va refuza invitatii la intalniri, la petreceri, promovari si nu numai, pentru a isi crea falsa impresie ca este in siguranta – evitarea unor contexte nu face insa altceva decat sa hraneasca anxietatea, facand-o mai puternica pe zi ce trece.

O persoana anxioasa sta intotdeauna ca pe ace, nu reuseste sa se relaxeze si pare sa astepte un nou atac al anxietatii. Ei bine, exista cateva sfaturi care pot ajuta persoanele anxioase sa faca fata mai bine anxietatii, pe tot parcursul zilei.

Crezi că suferi de anxietate?

Trezeste-te la aceeasi ora si creeaza-ti o rutina de dimineata – propune-ti sa te trezesti la aceeasi ora zilnic si creeaza-ti o ordine a lucrurilor pe care trebuie sa le faci dimineata. Ridica-te din pat, fa-ti patul, apoi roaga-te sau mediteaza. Atat rugaciunea, cat si meditatia, au efecte benefice asupra creierului si dispozitiei tale. Cu cat dispozitia ta va fi mai buna, cu atat mai putine sanse are anxietatea sa atace. Mai mult decat atat, nenumarate studii facute in ultimii ani au dovedit efectele benefice pe care meditatia le are asupra anxietatii si depresiei.

Gandeste-te, de asemenea, si la lucrurile frumoase din viata ta si multumeste pentru ele.

Fa-ti un dus rece – potrivit medicinei ayurvedice, terapia cu apa rece are efecte benefice pentru sanatate, stimuland circulatia si avand un efect energizant. Un dus rece de 2-3 minute va fortifica sistemul parasimpatic, dar si pe cel simpatic, insa totodata va contracta si musculatura, eliminand astfel mai rapid toxinele.

Mananca la timp – atat micul dejun, cat si pranzul si cina sunt extrem de importante, stii asta deja, insa stiai ca mesele regulate reduc anxietatea? Ei bine, scaderea nivelului de zahar din sange produce in corp transformari care declanseaza anxiatetea cu simptomele sale specifice. Asta inseamna ca mentinand nivelul de zahar din sange echilibrat prin 3 mese si 2 gustari pe zi, vei reduce si sansele ca anxietatea sa se instaleze.

 

 

Mentine un jurnal – terapia prin scris este extrem de benefica in tratarea anxietatii, metoda jurnalului fiind una adesea folosita de catre psihologii care trateaza tulburarile anxioase. Tine-ti mereu o agenda la tine, in care vei nota orice gand iti trece prin cap in momentele in care anxietatea se afla la cote maxime. Astfel, vei reusi sa te eliberezi de gandurile respective, dar vei deveni si mai rational.

Fa-ti o lista a prioritatilor – stresul de la locul de munca, termenele limita si tensiunea contribuie extrem de mult la aparitia si intensificarea anxietatii. Poti insa sa previi situatiile stresante incepandu-ti ziua cu o lista a lucrurilor pe care trebuie sa le faci, in ordinea importantei. Astfel, te asiguri ca ai timp pentru toate si ca cele mai importante lucruri vor fi gata la timp.

Fa o plimbare – daca anxietatea apare si te simti coplesit, nu te vei mai putea concentra cum se cuvine nici la locul de munca, nici acasa sau oriunde ai fi. Asadar, cand simti ca esti coplesit de gandurile pe care le ai, fa o plimbare. Mersul pe jos stimuleaza circulatia sanguina, elibereaza substante care iti ofera o stare de bine si te ajuta sa iti iei gandul de la lucrurile care simti ca te preseaza.

Nu te implica in conflicte – conflictele si tensiunile aferente nu sunt deloc benefice pentru persoanele anxioase asa ca mentine-te departe de situatiile conflictuale pentru propriul confort psihic.

Anticipeaza problemele pentru a le preveni – anticiparea nu ii este deloc straina anxiosului, insa pentru ca problemele favorizeaza anxietatea, este bine sa le anticipezi si sa le previi in masura in care acest lucru este posibil. Nu exagera insa la capitolul anticipare si ramai rational.

Evita persoanele toxice – persoanele rautacioase, barfitoare sau cu intentii dubioase ar trebui evitate intrucat anxiosii sunt extrem de sensibili si pot fi destabilizati de tensiunile resimtite.

Adopta un stil de viata sanatos – somnul odihnitor, alimentatia sanatoasa, sportul si consumul limitat de cofeina si de alcool ajuta anxiosul sa tina lucrurile sub control. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0