10 lucruri pe care le poti face cu copiii afara, in ciuda frigului

Temperaturile scăzute nu ar trebui să te determine să ții copiii închiși în casă ori să îi scoți numai la locurile de joacă amenajate în interior. Medicii recomandă scoaterea copiilor în fiecare zi afară, chiar și atunci când condițiile meteorologice sunt aspre.

Există o serie de activități pe care le poți desfășura cu micuții în aer liber, în zilele geroase de iarnă. Dacă nu ai inspirație, am pregătit pentru tine o listă de activități din care te poți inspira.

Lucruri pe care le poți face cu copiii afară, în ciuda frigului

Faceți un om de zăpadă

Dacă în zona în care locuiești este zăpadă, ați putea să faceți un om de zăpadă fie în fața casei, fie într-un parc aflat în apropierea casei. Plecați de acasă pregătiți cu morcov pentru a-i face nas și cu măsline pentru ochii și gura omului de zăpadă și bucurați-vă de zăpada abundentă. Puteți chiar să vă împrieteniți cu alți copii și să faceți omul de zăpadă împreună. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De asemenea, puteți face și o cazemată din zăpadă, pentru ca apoi să începeți o bătaie cu bulgări de toată frumusețea. O altă variantă ar fi să folosiți jucăriile de plajă și cu ele să construiți propriul castel de zăpadă. Cea mai bună parte este că acest castel va rezista în timp, spre deosebire de cele de pe plajă, care pot fi lovite de valul care atinge țărmul. 

Mergeți la patinoar

O altă activitate pe care o puteți face cu copiii este să mergeți la patinoar. Patinoarul din cartierul în care locuiți nu trebuie ocolit. Du-i pe cei mici acolo pentru a se bucura de iarnă. Nu sta pe margine, pune-ți patinele în picioare și patinează cu ei.

Bucurați-vă de o ciocolată caldă 

Du-i pe cei mici la o tarabă dintr-un părculeț și savurați împreună o ciocolată caldă, care să vă însenineze ziua.

Mergeți la săniuș

Săniușul este una dintre activitățile favorite ale copiilor pe timp de iarnă. Așadar, îmbracă-i bine pe cei mici, scoate sania din debara și porniți la drum. Ideal ar fi să mergeți într-un părculeț care are și dealuri, pentru ca micuții să aibă un mic derdeluș la dispoziție.

Jucați bowling cu gheață

Joacă bowling cu gheață cu cei mici. Seara umple câteva baloane cu apă, scoate-le în fața casei sau pe pervazul geamului, apoi dimineața ia baloanele înghețate și folosește-le pentru a te juca bowling cu cei mici – mai mult ca sigur aveți deja popice din plastic.

Plimbați-vă prin grădina botanică

Vizitează grădina botanică într-o zi de iarnă. Poate suna ciudat, însă zăpadă va oferi forme de-a dreptul deosebite plantelor și arborilor din grădina botanică, iar micuții tăi vor fi încântați de ceea ce vor vedea. Puteți profita de faptul că nu va fi prea multă lume pe acolo pentru a face chiar și o ședință foto, ca să aveți amintiri de la acea zi petrecută împreună. 

Căutați conuri de brad

Ia-i pe cei mici la o plimbare și căutați conuri de brad. Adunați cât de multe puteți, iar când ajungeți acasă puneți-le le uscat pe calorifer și apoi faceți decorațiuni DIY din ele.

Faceți un foc de tabără

Dacă stați la curte, faceți un foc de tabăra în fața casei într-o seară rece de iarnă. Puteți invita și vecinii pentru a face un maraton de spus povești horror. Ceaiul fierbinte și ciocolata caldă vor completa momentul.

Mergeți la schi

În cazul în care timpul vă permite, urcați-vă în mașină și mergeți cu cei mici pe cea mai apropiată pârtie pentru a-i învăța să schieze. Pentru a vă asigura că totul se petrece în siguranță, angajați un instructor care să îi învețe pe cei mici să schieze în mod corect.

Plimbați-vă cu sania trasă de cai

Dacă aveți ocazia, o plimbare cu sania trasă de cai va fi mai mult decât binevenită, iar în zonele turistice vei găsi oferte avantajoase din acest punct de vedere.

Recomandări pentru când ieșiți afară în timpul iernii

Înainte ca copiii să iasă afară, nu uita de crema de protecție solară. Chiar dacă este iarnă, zăpada poate reflecta între 10% și 85% din razele ultraviolete ale soarelui și poate crește expunerea la soare, așa că este important să ne protejăm pielea, chiar și în acest anotimp. 

Asigură-te că micuții au șosete groase și calde și cizme de zăpadă, împreună cu mănuși și căciulă. Dacă nu poartă căciulă, copiii riscă să piardă o bună parte din căldura corporală. De altfel, copiii ar trebui să fie îmbrăcați corespunzător pentru vremea rece, adică cu straturi subțiri care să ajute la menținerea căldurii. Poți opta pentru haine din materiale din lână, deoarece bumbacul nu menține căldura. Și neapărat cu o haină și pantaloni impermeabile.   

De ce este bine să ieși cu copiii afară, chiar și iarna

Așa cum am explicat mai sus, doar pentru că iarna este frig, asta nu înseamnă că copiii trebuie să stea în casă toată ziua. De fapt, joaca în aer liber este extrem de benefică pentru copii, mai ales atunci când temperaturile sunt scăzute. În ciuda concepției greșite că vremea rece îi îmbolnăvește pe copii, aerul proaspăt de iarnă are multe beneficii nu doar pentru copii, ci pentru toată lumea. 

Reduce expunerea la germenii din interior

Dacă îți faci griji că micuțul tău se va îmbolnăvi dacă se joacă afară iarna, trebuie să știi că virușii sunt cei care cauzează îmbolnăvirea, nu temperaturile scăzute. Ba din contra, încurajarea jocului în aer liber iarna poate ajuta la reducerea expunerii copiilor la germeni și bacterii. Întrucât iarna avem tendința de a sta mult mai mult în casă, specialiștii atrag atenția că asta ajută la răspândirea germenilor și bacteriilor, întrucât toată lumea respiră același aer. 

Inspiră aer proaspăt

Nu e suficient doar să aerisim casa în care locuim, ci trebuie să ieșim și în aer liber. Chiar și iarna avem nevoie să inspirăm aer proaspăt și să ieșim dintr-o încăpere unde bacteriile s-ar putea ascunde. 

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Contrar credinței populare conform căreia dacă stăm mult în aer liber iarna ne îmbolnăvim, specialiștii spun că acest lucru limitează contactul cu bacteriile și germenii. Ba mai mult decât atât, acest lucru ajută la întărirea sistemului imunitar, iar astfel copilul ajunge să nu se mai îmbolnăvească la fel de des. Un alt lucru interesant este că plantele din natură emit fitoncide, care sunt compuși organici antimicrobieni care le protejează de ierbivorele din mediu.

Când copiii ies afară, ei respiră fitoncidele care pătrund în aer. Cercetări mai vechi au arătat că unele dintre aceste fitoncide sunt antimicrobiene atunci când sunt inhalate, în timp ce altele întăresc sistemul imunitar. Mai mult decât atât, se pare că inhalarea acestor substanțe ajută la creșterea numărului și activității unui tip de globule albe numite „celule ucigașe naturale” sau NK. Aceste celule ucid celulele infectate cu tumori și virusuri din corpul nostru. Într-un studiu mai vechi, oamenii de știință au observat că a avut loc o creștere a activității acestor celule după ce câteva persoane și-au petrecut 3 zile și 2 nopți într-o pădure. Prin urmare, petrecerea timpului în aer liber, chiar și iarna, ajută copiii să-și dezvolte imunitatea la germeni și alergeni.

Mișcarea are numeroase beneficii pentru sănătate

Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane (HHS) din Statele Unite ale Americii (SUA), copiii cu vârste cuprinse între șase și 17 ani ar trebui să facă cel puțin o oră de exerciții fizice moderate până la intense în fiecare zi. Timpul petrecut în aer liber este legat de niveluri mai ridicate de activitate fizică și poate scădea tensiunea arterială și ritmul cardiac. Prin urmare, copiii trebuie să iasă la aer liber, chiar și când este frig afară. 

Perfecționează abilitățile sociale

Copiii care ies în mod regulat afară și se joacă și cu alți copii își perfecționează abilitățile sociale, abilități de care au nevoie la rezolvarea problemelor, la negociere, la planificare, la prioritizare și la multitasking. 

Stimulează Imaginația

De altfel, joaca în aer liber poate ajuta, de asemenea, la stimularea creativității și a imaginației, deoarece copiii fac tot ce gândesc pentru a se distra în timp ce se joacă. 

Crește nivelul de vitamina D

Așa cum probabil știi, vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră. Și pentru că ea se sintetizează la nivelul pielii atunci când stăm în aer liber, este esențial să ieșim din casă, chiar și iarna. Printre beneficiile vitaminei D se numără: ținerea la distanță a virușilor și bacteriilor și susținerea sistemului osos. 

Deficiența de vitamina D este frecventă în timpul iernii, cât și primăvara, deoarece, așa cum am menționat și mai sus, avem tendința de a petrece mai mult timp în interior. Prin urmare, este esențial să petrecem mult timp în aer liber. Specialiștii spun și că vitamina D influențează serotonina și poate să afecteze starea de spirit, iar deficiențele de vitamina D au fost legate de simptome precum depresie sau chiar de tulburări afective sezoniere. 

Depresia de iarnă se manifestă prin sentimente de tristețe și pierderea energiei. Dacă te confrunți cu astfel de stări, nu mai amâna consultul medical de specialitate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Physical Activity Guidelines for School-Aged Children and Adolescents
https://www.cdc.gov/healthyschools/physicalactivity/guidelines.htm
Department of Environmental Conservation - Immerse Yourself In A Forest For Better Health
https://dec.ny.gov/nature/forests-trees/immerse-yourself-for-better-health


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0