Leacuri pe baza de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja, însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te poți bucura și altfel de înflorirea liliacului, folosindu-i florile pe post de leac pentru o mulțime de afecțiuni.

Poți beneficia de proprietățile terapeutice ale florilor de liliac folosindu-le sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau chiar sub formă de vin obținut din florile de liliac. Pentru folosirea florilor de liliac în scopuri terapeutice, acestea trebuie uscate. Culege florile atunci când sunt deschise în proporție de 80%. Lasă-le apoi la uscat într-un loc aerisit precum balconul. Întoarce-le în fiecare zi pentru a te asigura că se usucă în mod uniform. Poți folosi și scoarța arbustului în scopuri terapeutice, însă în acest caz scoarță trebuie tăiată fâșii subțiri înainte de înflorirea liliacului și păstrată într-o sacoșă din hârtie și măcinată înainte de folosire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficiile florilor de liliac

Florile de liliac sunt folosite în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, florile de liliac erau consumate pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru tratarea malariei. În secolul al XIX-lea, medicii foloseau florile de liliac pentru tratarea frigurilor. În vremurile noastre, specialiștii știu exact cât de eficiente sunt florile de liliac în tratarea anumitor afecțiuni.

Florile de liliac sunt benefice în următoarele situații:

  • Ameliorarea sau chiar tratarea durerilor de dinți și de măsele
  • Prevenirea și tratarea balonării
  • Ameliorarea durerilor reumatice
  • Curățarea pielii
  • Tratarea arsurilor, cicatrizarea pielii
  • Benefice pentru pacienții diagnosticați cu diabet
  • Ameliorarea durerilor articulare

Cum prepari remediile pe bază de liliac

Infuzia de flori de liliac

Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile curative ale florilor de liliac, poți încerca infuzia de liliac, preparată chiar de tine, acasă. Ca să obții această infuzie, poți folosi fie doar flori, fie flori și frunze de liliac. Adaugă 2 linguri de flori/ frunze de liliac într-o cană de apă fierbinte. Acoperă cana cu un capac și lasă florile să se infuzeze preț de 2 ore, apoi strecoară și consumă ceaiul obținut. Poți îndulci ceaiul cu miere, dacă simți nevoia.

Tinctura de flori de liliac

Pentru a prepara tinctura de liliac poți folosi atât florile de liliac, cât și scoarța arbustului, măcinată foarte fin. Într-un borcan, pune 100 ml de alcool, peste care vei adăuga 20 g de flori uscate de liliac sau scoarță măcinată. Închide ermetic borcanul și lasă florile/ scoarța la macerat preț de 10 zile. Agită borcanul, în tot acest timp, de 3-4 ori pe zi. După ce procesul este încheiat, strecoară tinctura și las-o încă 6 zile la decantat, în frigider. După aceste 6 zile, o vei mai strecura o dată și apoi o vei depozita în sticluțe mici. Folosește tinctura pentru masarea zonelor inflamate precum articulațiile. Las-o să acționeze și repetă operațiunea după 15 minute pentru rezultate vizibile.

Vinul de flori de liliac

Pentru a prepara vin de liliac, ai nevoie de:

  • 3 kg de flori de liliac
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 lămâi
  • 1 lingură de drojdie inactivă
  • 3 l de apă

Pune apa la fiert și spală florile de liliac. Pune apoi florile de liliac în apa care clocotește, oprește focul și acoperă oala cu un capac. După 48 de ore, strecoară infuzia, adaugă zahărul, drojdia inactivă, sucul de la cele două lămâi și amestecă până când acestea se dizolvă complet. Lasă vinul să fermenteze preț de 7 zile, apoi depozitează vinul în sticle închise ermetic și mai lasă-le încă 30 de zile. Dacă e necesar, mai strecoară-l o dată după aceste 30 de zile.

Ce beneficii au florile și frunzele de liliac

Frunzele de liliac accelerează vindecarea rănilor minore

Dacă te-ai ars din greșeală, poți apela cu încrederea la cataplasmele cu frunze de liliac. Tot ce trebuie să faci este să fierbi o mână de frunze de liliac până când apa își schimbă culoarea. Aruncă apa și aplică frunzele călduțe pe rană. Este important să acoperi zona cu un pansament sau cu un tifon curat și să o stropești des cu apa în care au fiert frunzele. Îndepărtează pansamentul după 24 de ore  și clătește zona cu apă călduță. 

Amelioreză durerile dentare

Te dor dinții? În acest caz, îți recomand un remediu la îndemână pe bază de frunze de liliac. Mărunțește 10 frunze de liliac și toarnă peste ele 500 ml de apă clocotită. Ține vasul acoperit pentru o oră și clătește-ți dinții cu soluția obținută ori de câte ori este nevoie, până la dispariția durerii. 

Leac contra diareei

Nu mai ai poftă de mâncare, ți-e greață și ai scaune frecvente și apoase? Pentru ameliorarea simptomelor poți încerca vinul de liliac, pe care poți să-l prepari prin metoda descrisă mai sus. Ca tratament naturist, se administreză 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.  Știai că scoarța de liliac are proprietăți vermifuge? De aceea, vinul de liliac poate fi util și în bolile parazitare interne. Se bea o ceașcă de vin pe zi, după cină, timp de trei zile. 

Remediu contra insomniei

Florile de liliac au în compoziție uleiuri volatile. Datorită acestui lucru, sunt recomandate în insomnii. Pregătește o infuzie din 2 linguri de flori de liliac la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 30 de minute, după care strecoară amestecul. Bea 3 ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere. 

Alungă stările de încordare

O fiertură din flori de liliac poate să alunge stările de încordare și să te relaxează. Pune la fiert într-o oală de 3 litri o cană de flori de liliac. Lasă la infuzat amestecul 10 minute, după care filtrează și adaugă fiertura în apa de baie. 

Ce beneficii are uleiul esențial de liliac

Uleiul esențial de liliac este derivat dintr-una dintre speciile de liliac, aparținând familiei Oleaceae. Cea mai comună specie de liliac este Syringa vulgaris. Proprietățile sedative, febrifuge, anxiolitice și antiinflamatoare ale acestui ulei esențial se datorează ingredientelor active din uleiul concentrat, inclusiv indol. Toate acestea pot să aibă efecte pozitive asupra organismului atunci când sunt utilizate cu moderație. 

Uleiul esențial de liliac este recomandat în special persoanelor care se confruntă cu niveluri ridicate de stres, anxietate, dar și celor care au un sistem imunitar slăbit, infecții parazitare sau se confruntă cu arsuri solare, îmbătrânire prematură, riduri, tăieturi, zgârieturi și vânătăi.

Îngrijirea pielii cu ulei esențial de liliac

Proprietățile stimulatoare și antioxidante ale acestui ulei esențial pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare a pielii, în special atunci când ai mici tăieturi, vânătăi sau zgârieturi. Acest tip de ulei esențial va stimula și creșterea de noi celule și va accelera vindecarea, chiar și a arsurilor solare, erupțiilor cutanate și a altor afecțiuni inflamatorii.

Previne îmbătrânirea prematură

Antioxidanții și compușii astringenți din uleiul esențial de liliac pot îmbunătăți aspectul pielii, făcându-te să arăți mai tânăr. Dacă ai linii fine, riduri, pete sau alte semne cauzate de înaintarea în vârstă, acest ulei poate ajuta la strângerea pielii, la creșterea elasticității și la prevenirea multor simptome ale îmbătrânirii premature.  

Întărește sistemul imunitar

Infecțiile bacteriene și fungice sunt deosebit de susceptibile la efectele uleiului esențial de liliac. Când este inhalat printr-un difuzor, acest tip de ulei poate ajuta sistemul respirator și gastrointestinal să prevină atacurile diferiților agenți patogeni din aer. 

Reduce anxietatea și stresul

Fiind unul dintre cele mai populare uleiuri de aromoterapie de pe piață, uleiul esențial de liliac este bine cunoscut pentru efectele sale asupra stresului și anxietății. Pur și simplu inhalarea acestui ulei poate induce sentimente de calm, scăzând nivelul hormonului de stres din organism. Acest lucru poate duce la un somn mai bun și la un nivel scăzut de depresie, precum și la un risc redus de boli cronice, potrivit unor studii mai vechi. 

Împrospătează aerul din cameră

Uleiul esențial de liliac oferă o aromă plăcută unei camere atunci când este utilizat într-un difuzor de ulei esențial și are, de asemenea, anumite proprietăți antibacteriene care ajută la curățarea aerului și a suprafețelor camerei. Mirosul uleiului de liliac este foarte plăcut. 

Utilizări cosmetice

Uleiul esențial de liliac este de obicei inclus în produsele cosmetice, cum ar fi săpunurile, șampoanele, parfumurile și săpunurile de baie.

Ingredient important în produsele de curățare

Persoanele care preferă detergenții naturali pentru casă, spre deosebire de produsele obișnuite care pot conține substanțe chimice dure, se bazează adesea pe uleiul esențial de liliac. Caracterul antiviral, antibacterian, antifungic și antiparazitar al acestui ulei, combinat cu mirosul său plăcut, fac din acesta un ingredient excelent în produsele de curățare.

Efectele secundare ale uleiului esențial de liliac

Uleiul esențial de liliac are anumite efecte secundare, în special atunci când este utilizat necorespunzător sau de către anumite persoane cu afecțiuni sau alergii preexistente. Ingredientele active din acest ulei pot fi foarte puternice și pot avea efecte secundare grave dacă nu este utilizat corect. 

  • Alergii – Uleiul esențial de liliac poate fi alergen, așa că este indicat să aplici o cantitate mică pe o zonă de piele și să aștepți 60-90 de minute pentru a vedea dacă apare o reacție alergică. Dacă apar reacții alergice, discută cu medicul. 
  • Sarcina – Din cauza concentrației mari de ingrediente active și substanțe chimice, uleiul esențial de liliac nu este recomandat femeilor însărcinate. 
  • Inflamația pielii – În afară de reacțiile alergice, uleiul esențial de liliac, folosit în doze mari, poate duce la mâncărime sau o erupție mare pe piele. Utilizarea acestui ulei cu un ulei vegetal, precum uleiul de floarea-soarelui, poate reduce riscul acestui efect secundar.
  • Consum intern – În niciun caz nu trebuie să consumi intern ulei esențial de liliac, deoarece poate avea efecte toxice și poate duce la probleme cu stomacul, greață, vărsături, dureri de cap, amețeli și alte reacții adverse mai grave.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Structure-odor relationships of linalool, linalyl acetate and their corresponding oxygenated derivatives
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594031/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0