Laptucile scad colesterolul! 3 retete delicioase cu laptuci

Laptuca este o planta legumicola cultivata pentru frunzele sale, care sunt folosite de regula pentru prepararea salatelor.

Laptucile sunt originare din Egipt, acestea fiind folosite de catre egipteni in primul rand pentru producerea de ulei din semintele plantei lactuca sativa, iar apoi pentru consum. Laptucile aveau si o semnificatie religioasa in Egiptul Antic, fiind considerate sacre.

In Europa Evului Mediu, laptucile erau folosite pentru proprietatile sale terapeutice, numeroase scrieri vechi mentionand modul in care laptucile erau folosite pentru tratarea diverselor afectiuni precum insomniile ori spasmele musculare.

Beneficii laptuci

Proprietati antiinflamatoare – studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca laptucile contin substante precum lipoxigenazele, care calmeaza inflamatia.

Proprietati antimicrobiene – latexul, substanta care se regaseste din plin in laptuci, are proprietati antimicrobiene.

Trateaza insomniile – laptucile au un puternic efect sedativ asa ca, daca ai probleme cu insomniile, e indicat sa consumi o salata de laptuci la masa de seara.

Amelioreaza anxietatea – persoanele anxioase ar trebui sa consume laptuci intrucat acestea au efecte anxtiolitice.

Scad nivelul de colesterol din sange – colesterolul crescut produce adesea boli cardiace asa ca ar trebui sa fii foarte atent la nivelul acestuia. Studiile facute pe sobolani au dovedit ca laptucile scad colesterolul.

Previn cancerul – extractul de laptuca scade riscul aparitiei cancerului, dar este benefic si in tratarea acestei boli, iar studiile facute in domeniu confirma eficienta laptucilor.

Imbunatatesc functiile creierului – substantele care se regasesc in laptuci precum acidul folic, potasiul si o serie de antioxidanti de pret au efecte benefice asupra functiilor neurologice. Acidul folic reduce riscul de Alzheimer, in timp ce potasiul faciliteaza vascularizarea creierului si imbunatateste activitatea neuronala.

 

Cum sa consumi laptucile

In primul rand, este foarte important sa cumperi laptuci organice, de preferat de la taranii din piata. Apoi, este esential sa acorzi o atentie sporita spalarii laptucilor intrucat acestea cresc in pamant si pot veni la pachet cu o serie de bacterii. Spala deci laptucile cu atentie, tinandu-le sub jetul de apa rece.

Laptucile sunt consumate, de regula, in stare cruda, in salate, sandvisuri sau pe post de gustare. Exista insa si o serie de retete deosebite pentru laptuci, care te vor ajuta sa reinterpretezi aceasta planta aparent banala.

 

 
 

 

Salata de primavara cu laptuci

Ingrediente: rosii, castraveti, morcovi, ardei rosu, ardei galben, frunze de laptuca, sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie.

Toaca legumele, apoi amesteca-le intr-un bol de mari dimensiuni cu sarea, piperul, uleiul de masline si zeama de la lamaie. Serveste salata alaturi de un fel principal.

 

Salata de laptuci cu porumb si ciuperci

Ingrediente: laptuci, ceapa, rosii, boabe de porumb fiert, ciuperci fierte, sare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie.

Amesteca toate legumele taiate cu condimentele, uleiul si zeama de lamaie. Poti adauga, daca iti doresti, peste sau piept de pui gatite pe gratar, pentru a obtine o salata consistenta, ce poate deveni fel principal.

 

 

Smoothie cu laptuci

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pune in blender frunze de laptuci cu fructele si legumele preferate. Intrucat laptucile au un continut ridicat de apa, nu mai este necesar sa adaugi apa sau alte lichide pentru prepararea smoothie-ului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0