La ce riscuri te expui cand porti gene false

Folosirea genelor false pe perioade scurte, cum ar fi o ocazie specială, precum și pe perioade îndelungate, în cazul genelor false purtate zilnic, poate cauza o serie de afecțiuni oculare.

Genele sunt considerate un aspect important al esteticii faciale și fac obiectul diferitelor tratamente de înfrumusețare. Deoarece genele formează o barieră între mediul extern și cel intern al ochiului, sunt extrem de sensibile la o varietate de amenințări și iritanți.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Marginea pleoapelor este responsabilă pentru producerea stratului lipidic al filmului lacrimal și pentru protecția ochiului împotriva traumatismelor externe. Prin clipire, ea distribuie lacrimile către zona nazo-lacrimală care se găsește în porțiunea interioară a marginii pleoapei. Dacă zona pleoapelor este inflamată, poate induce o tulburare sau instabilitatefilmului lacrimal care, la rândul său, poate afecta suprafața oculară. Lăsată netratată, această cascadă inflamatorie se poate dezvolta în boala de ochi uscat 1, printre altele. Dar bolile de ochi pot să apară și din cauza aplicării de gene false. 

Tipuri de gene false

Există mai multe tipuri de gene false, însă cele la modă acum sunt genele semipermanente, cunoscute și sub denumirea de gene fir cu fir sau extensii de gene. Acestea sunt făcute din materiale sintetice, precum și din păr natural de nurcă. Bineînțeles, cele din păr de nurcă sunt mai scumpe decât genele false sintetice. 

Genele false sunt fibre semi-permanente care sunt lipite de genele tale naturale pentru a le face să pară mai lungi, mai groase și mai închise la culoare. Scopul genelor false este de a oferi ochilor un aspect machiat, fără a folosi rimel sau farduri pentru ochi.

Pe de o parte, genele semipermanente sunt aplicate de un tehnician specializat, care lipește, între genele tale, fir cu fir, genele false. Astfel, la final, în funcție de îndemânarea tehnicianului, poți obține un aspect foarte natural al genelor. Aceste gene necesită întreținere, fiind nevoie de reaplicarea lor o dată la câteva săptămâni.

Pe de altă parte, există și genele false de unică folosință, care se aplică odată cu machiajul și sunt înlăturate în timpul demachierii. Aceste gene pot fi sub formă de bandă, dar și sub formă de buchețele de câte 3-4 fire. Genele false de unică folosință pot fi aplicate atât de un make-up artist, cât și de tine, dacă ai puțină îndemânare.

În ceea ce privește riscurile, ambele tipuri de gene false, atât cele semi-permanente, cât și cele de unică folosință, sunt considerate la fel de periculoase de către specialiștii în oftalmologie.

Riscurile pentru sănătate la care te expui folosind gene false

Chiar dacă beneficiile aplicării de gene false sunt numeroase, inclusiv potențialul de a completa sau de a îmbunătăți aspectul, există și dezavantaje în a aplica gene false. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, unele pericole ale utilizării genelor false includ infecția sau umflarea pleoapei, infecția corneei și pierderea temporară a genelor.  

Alergii

Poți dezvolta o reacție alergică la lipiciul folosit, la soluția folosită pentru îndepărtarea genelor, precum și la materialul din care sunt confecționate acestea. Blefarita alergică este una dintre afecțiunile care apar în urma purtării genelor false. Aceasta este o reacție alergică menifestată prin inflamarea severă a pleoapei ochiului.

Persoanele alergice au șanse mai mari să se confrunte cu asemenea probleme, însă alergiile pot apărea și la persoanele care nu prezintă un fond alergic. Dacă știi că ești alergică, însă totuși vrei neapărat să îți pui gene false, asigură-te că folosești un lipici hipoalergenic, pentru a reduce riscurile.

Infecții oculare

În timp ce genele naturale protejează ochii de praf, transpirație, corpi străini etc., genele false îți expun ochii la murdărie, praf și bacterii, mai degrabă decât să le împiedice să pătrundă în ochi. Aplicarea adezivului pentru lipirea genelor false creează, de asemenea, un mediu umed propice pentru bacterii și ciuperci. Acestea pot duce la pleoape grele și umflate, roșeață, foliculi înfundați ale genelor, dureri în jurul ochilor și ulcer corneean.  

Keratina bacteriană (n.r. inflamarea corneei) a fost, de asemenea, asociată și cu purtarea de gene false semi-permanente, nu numai cu purtarea lentilelor de contact.

Căderea propriilor gene

Genele au un ciclu de viață format din trei faze: faza de creștere (anagen), faza de degradare (catagen) și faza de repaus (telogen). În faza de repaus, genele cad și ciclul de viață începe din nou. Lungimea genelor rareori depășește 12 mm, deoarece rata de creștere și durata fazei anagene sunt mai scurte decât cele observate în cercetarea părului scalpului. Din păcate, genele false au fost asociate cu pierderea genelor. Aceste daune poate fi atribuite genelor false ca produs, precum și obiceiurilor utilizatorului.  

Greutatea genelor false pune presiune pe foliculii genelor tale naturale, ceea ce înseamnă că, treptat, genele tale pot cădea – acest fenomen poartă denumirea de alopecie de tracțiune.
Și persoana care poartă gene false poate agrava efectele utilizând o tehnică necorespunzătoare la îndepărtarea genelor false.

Acești factori contribuie la alopecia de tracțiune, o pierdere a genelor naturale cauzată de tragerea frecventă. Tensiunea constantă a lipiciului și greutatea genelor false pot duce la căderea temporară sau permanentă a genelor în cel mai rău caz.

Sensibilitatea ochilor

Sensibilitatea ochilor diferă de la individ la individ. Dacă ai ochi sensibili sau predispuși la alergii, sunt riscuri mari ca aceștia să reacționeze negativ la genele false, lipiciurile și substanțele utilizate pentru îndepărtarea genelor. Substanțele chimice întâlnire în lipiciurile pentru gene false sunt latexul, formaldehida, guma de celuloză, acidul benzoic, cianoacrilații, geraniolul, propilenglicolul, formaldehida etc.  

Ochi uscați

Genele prea lungi și voluminoase pot crește riscul de uscăciune a ochilor. Potrivit studiilor, există o lungime optimă pentru gene, adică o treime din lățimea ochiului, care trebuie menținută pentru a proteja ochii de praf, murdărie și vânt. Cu toate acestea, după aplicarea falsiilor, genele tale devin mai lungi și mai pline decât acestea și creează un efect de evantai cu fiecare clipire. Rezultatul? Începi să te confrunți cu simptomele ochilor uscați.

Posibilitatea de a întuneca irisul ochiului

Deși acest lucru este foarte rar, specialiștii atrag atenția că folosirea constantă a genelor false poate face ca irisul să-și schimbe culoarea. Chiar și substanțele chimice din adezivi pot provoca o pigmentare întunecată suplimentară care poate fi observată în iris. În concluzie, specialiștii în oftalmologie ne recomandă să evitam purtarea genelor false, pentru a reduce riscurile la care ne expunem cu bună știință.

Dacă totuși porți asemenea gene false, asigură-te că folosești un lipici hipoalergenic, pentru a preveni o reacție alergică. De asemenea, respectă regulile ce țin de igienă, curăță-le dimineața și seara și renunță la mascara.

În cazul în care ai căzut pe gânduri și te tentează să renunți la ideea de a purta gene false, trebuie să știi că există o serie de soluții naturale pentru că genele tale să fie mai dese și mai frumoase. De pildă, uleiul de ricin, aplicat cu o perie de rimel veche (curățată foarte bine), poate face minuni cu genele tale.

Când trebuie să ajungi la medic

Cea mai bună și cea mai sigură metodă de tratare a infecțiilor oculare cauzate de aplicarea genelor false este să mergi la un consult de specialitate. Unele simptome severe cu care te poți confrunta sunt roșeață, umflare extremă, durere, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, secreții oculare și febră. Dacă observi oricare dintre următoarele simptome mai mult de 24 până la 48 de ore, nu mai amâna vizita la medic. Deoarece multe infecții oculare sunt foarte contagioase, este esențial să începi un tratament cât mai curând posibil.

Cine ar trebui să evite genele false

Dacă urmează să treci printr-o procedură medicală care va afecta ochiul, cum ar fi chimioterapie sau radiații, ar trebui să te consulți cu medicul înainte de a aplica gene false.

În plus, persoanele cu următoarele afecțiuni ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua în considerare genele false: 

  • Trichotilomania – Trichotilomania este un impuls indus de stres sau anxietate de a-ți smulge părul, inclusiv genele.
  • Dermatita pleoapelor – Dermatita pleoapelor este o afecțiune a pielii care provoacă înroșirea și mâncărimea pielii pleoapelor.
  • Blefarita – Inflamație a pleoapelor care provoacă pleoape roșii, umflate și gene cu cruste.
  • Alopecia areata – Afecțiune care provoacă căderea totală sau parțială a părului pe scalp și poate afecta sprâncenele și genele.

Cum previi iritațiile oculare

Iată câteva modalități de a preveni ca genele false să îți irite ochii. 

Renunță genele false

Este un răspuns evident, dar și unul care poate să nu sune realizabil dacă ești fană al acestei tendințe. Dacă nu le poți elimina complet din rutina ta de frumusețe, limitează-le cât mai mult posibil.  

Folosește adeziv natural pentru gene

Pericolele adezivului pentru gene sunt mai cunoscute în zilele noastre, ceea ce înseamnă că unele tipuri de adeziv nu mai conțin ingrediente dăunătoare. Optează pentru un adeziv cât mai natural dacă vrei să-ți pui gene false. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of ophthalmology - American Academy of Ophthalmology Warns Consumers about the Dangers of Eyelash Extensions
https://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/american-academy-of-ophthalmology-warns-consumers-
1 Studiul „The eyelash follicle features and anomalies: A review”, J Optom. 2018 Oct-Dec; Sarah Aumond, Etty Bitton
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147748/#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0