Jocul patologic de noroc

Jocul de noroc patologic este cea mai frecventă tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eșecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecințelor severe și devastatoare în plan personal, profesional si familial.

Incidența probabilă in populația general a acestui tip de dependență este de 30%, cu o frecvență de trei ori mai mare la sexul masculin, afectând grupa de vârstă între 40-50 ani.
Jucătorii patologici tind să aibă afecțiuni psihiatrice asociate care agravează comportamentul legat de jocul de noroc.

Manifestările jocului patologic de noroc:

Pentru un diagnostic pozitiv trebuie îndeplinite 5 sau mai multe din următoarele:
1. Este preocupat de jocurile de noroc
2. Trebuie să joace sume de bani din ce în ce mai mari pentru a realiza satisfacția dorită.
3. A făcut în mod repetat eforturi lipsite de succes de a controla , reduce sau înceta să mai joace.
4. Este neliniștit și iritabil atunci când încearcă să reducă sau să înceteze să mai joace.
5. Jocul este un mod de a fugi de probleme sau de a înlătura o stare emoțională negativă(vinovăție, anxietate, depresie, stimă de sine scăzută).
6. După ce pierde bani la joc, adeseori se întoarce a doua zi ca să își ia revanșa.
7. Îi minte pe cei din jur pentru a minimaliza gradul de implicare în jocurile de noroc.
8. A comis acte ilegale pentru a procura bani necesari pentru a juca.
9. A periclitat sau pierdut o relație semnificativă, slujba sau alte oportunități din cauza jocurilor de noroc.
10. Se bazează pe alții pentru a-i susține pierderile financiare generate de jocurile de noroc.

Afecțiuni asociate jocului patologic de noroc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mulți jucători patologici prezintă și alte tulburări psihice, cele mai frecvente sunt cele legate de consumul de substanțe: alcool, droguri.

Alte afecțiuni pot fi: tulburarea de panică, depresia majoră, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea afectivă bipolar , tulburarea de personalitate narcisică sau antisocial.
Suicidul sau ideația suicidară sunt foarte frecvente.80% din jucătorii patologici au în antecedente fie o tentativă de suicid, fie ideație suicidară.

Cauzele jocului patologic de noroc

Există o multitudine de factori care contribuie la declanșarea acestei tulburări, de la factori biologici, genetici, neuro-chimici, cognitivi sau care țin de mediu.
A fost avansat conceptul de comportament maladaptativ învățat.Jocul patologic este un tip de comportament, adică răspunde la recompense sau pedepse. Recompensa primită în urma jocului poate fi financiară sau chiar emoțională(plăcerea resimțită de jucator).Comportamentul devine maladaptativ când provoacă consecințe negative asupra individului. Învățarea se face prin observare și repetare.

Teoriile biochimice explică acest tip de comportament patologic prin afectarea sistemului serotoninergic și a dopaminei, un neurotransmițător implicat în sistemul de recompensă.
Factorii genetici joacă probabil un rol în jocul patologic de noroc, dar nu a fost descoperit încă un model genetic responsabil pentru apariția acestui tip de afecțiune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de mediu care pot contribui la apariția jocului patologic pot fi: expunerea la jocuri de noroc pentru adolescenți(aceștia fiind o populație vulnerabilă), existența unui părinte cu acest tip de afecțiune sau alte tipuri de dependență, în special alcool, pierderea unui părinte înainte de vârsta de 15 ani, un accent al familiei pus pe valori materiale sau financiare, sau dimpotrivă absența noțiunii de economisire.

Tratamentul jocului patologic de noroc

Tratamentul include psihoterapie, medicatie si participarea la grupuri de suport (Jucătorii Anonimi). Scopul tratamentului este abstinența totală.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este utilă pentru tratarea acestei tulburări prin stabilirea și creșterea motivației, identificarea avantajelor și beneficiilor renunțării la jocul de noroc. Se aplică tehnici comportamentale de recunoaștere și evitare a situațiilor de risc , de modificare a tipului comportamental nociv.Se aplică și tehnici cognitive de identificare a a tipului de gândire care facilitează jocul(gândul ca poate noroc și câștigă, ca poate recupera banii etc.). Se încearcă modificarea acestui tip de gândire și gasirea de alternative .
Terapia familială poate fi utilă pentru imbunătățirea rolurilor sociale ale pacientului și prevenirea recidivei.
Asocierea cu depresia, abuzul de substanțe sau riscul crescut de suicid se tratează în condiții de spitalizare. Antidepresivele si modulatoarele de dispoziție sunt folosite în aceste situații.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0