Joburile care cresc riscul de ingrasare, dar si cum sa previi acumularea kilogramelor

Meseria ta poate fi vinovată pentru acumularea de kilograme în plus pe care nu ți-o explici – iată ce joburi te predispun la îngrășare!

Stresul la care te expune meseria pe care o ai, condițiile de muncă și programul de lucru sunt doar câțiva factori ce te pot face să capeți câteva kilograme în plus. La locul de muncă, procesul de îngrășare poate fi determinat de trei factori-cheie: stresul la care ești expus, activitatea fizică pe care ar trebui să o faci, precum și programul tău de somn.

Potrivit studiilor, viața profesională duce la creșterea în greutate. Creșterea în greutate nu este singurul risc pentru sănătate asociat cu un loc de muncă - numeroase studii au descoperit că a petrece prea mult timp lucrând la birou poate duce la un risc crescut de diabet, cancer și deces.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce determină să ne îngrășăm la serviciu? 

Specialiștii spun că printre cele mai frecvent raportate cauze ale creșterii în greutate la locul de muncă se numără statul pe scaun vreme îndelungată, stresul și lipsa somnului. Dar și drumul lung până la muncă și obiceiurile alimentare ale colegilor pot determina câștigarea multor kilograme în plus. 

Stresul

Stresul cauzat de volumul de muncă, de interacțiunea cu colegii de serviciu ori de alți factori ce țin de munca ta, te poate determina să folosești mâncarea pentru a îți stăpâni emoțiile. Din păcate însă, atunci când ești stresat, nu poftești la alimente sănătoase precum fructele sau legumele, ci mai mult ca sigur simți nevoia de a mânca alimente foarte dulci sau foarte sărate. Studiile au dovedit faptul că asemenea alimente creează dependență și în creier se formează un cerc vicios dintre stres și consumul de alimente nesănătoase.

Sedentarismul

Cea mai evidentă cauză a creșterii în greutate legată de muncă este lipsa de activitate fizică pe care mulți angajați o fac de la (cel puțin) 9:00 la 17:00. Deși este adevărat că mai multe studii arată că oamenii care stau în picioare sau merg pe tot parcursul zilei ard mai multe calorii, ceea ce se poate traduce prin mai puține kilograme acumulate în timp, un studiu britanic din 2013 nu a reușit să găsească o legătură puternică între timpul petrecut pe scaun și obezitate. Autorii spun că, deși comportamentul sedentar cu siguranță nu ajută, există în mod clar și alți factori care favorizează creșterea în greutate.

Lipsa somnului

Și lipsa somnului are un impact negativ asupra obiceiurilor alimentare, dar și asupra metabolismului. Mai exact, lipsa somnului te face să poftești la alimente nesănătoase, dar totodată și metabolismul este încetinit. 

Angajații care muncesc până la miezul nopții pentru a respecta termenele limită sau pentru a ține pasul cu sarcinile dificile de la serviciu pot, de asemenea, să dea vina pe programul lor de somn limitat pentru creșterea în greutate. Într-un studiu din 2013 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, adulții care dormeau doar patru ore pe noapte timp de cinci nopți la rând s-au îngrășat mai mult decât cei care obișnuiau să doarmă opt ore, din cauza meselor suplimentare (și alimentelor cu mai multe calorii) pe care le-au consumat târziu în noapte. 

Un alt studiu în cadrul căruia au fost monitorizate timp de 16 ani mai mult de 70.000 de femei a concluzionat faptul că femeile care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au tendința de îngrășare mai accentuată în comparație cu femeile care dorm în jur de 7 ore pe noapte.

Drumul lung până la muncă

Adulții care au mai multe locuri de muncă, care încep să lucreze dimineața devreme sau care fac naveta pe distanțe mai lungi au mai multe riscuri să se confrunte cu tulburări de somn, atrag atenția specialiștii. Pe lângă timpul petrecut la birou, mulți dintre noi petrec chiar și o oră în trafic, fie cu mijloacele de transport în comun, fie cu mașina, pentru a ajunge la serviciu și apoi din nou pentru a ajunge acasă. Cei care iau transportul public spre și de la locul de muncă tind să aibă un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât cei care conduc sau merg cu mașina, potrivit unui studiu apărut în 2014 în British Medical Journal, la fel ca și cei care merg pe jos sau merg cu bicicleta. Indicele de masă corporală este o convenție pentru clasificarea greutății la adulți în funcție de greutate și înălțime. Și tu îți poți calcula indicele de masă corporală, gratuit, pe DOC.ro.

Obiceiurile alimentare ale colegilor

Dacă mergi frecvent la prânz cu colegii tăi, alegerile lor alimentare nesănătoase te pot afecta. Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică a constatat că oamenii tind să se conformeze „normelor de alimentație” în mediile sociale. Cu alte cuvinte, dacă știi că alți oameni comandă alimente bogate în grăsimi, este mai probabil să faci și tu același lucru. Specialiștii spun că asta e de înțeles, pentru că nimeni nu vrea să fie cunoscut drept persoana care mănâncă doar tofu sau bea smoothie-uri verzi, așa că faci ce fac și ceilalți, chiar dacă nu este ceea ce ai comanda în mod normal.

Automatele cu gustări și băuturi

Când ai multe ședințe și cantina este prea departe, automatul poate fi salvatorul tău, cel puțin temporar. Dar cele mai multe dintre aceste gustări ambalate sunt bogate în calorii și sărace în nutrienți. Ca să eviți să cazi tentației și să cumperi astfel de produse, încearcă să ții la îndemână gustări sănătoase, cum ar fi mere sau batoane cu fructe și nuci. 

Lipsa luminii solare

Dacă lucrezi într-o încăpere fără ferestre și ajungi la serviciu înainte de apariția soarelui, s-ar putea să ratezi o armă puternică, complet naturală, împotriva obezității. Un studiu din 2014 de la Universitatea Northwestern a constatat că lumină puternică în orele dimineții ajută la reglarea ritmurilor circadiene, care la rândul lor reglează echilibrul energetic. Autorii studiului sugerează să profiți de lumina soarelui între 20 până la 30 de minute dimineața în fiecare zi pentru a evita creșterea nedorită în greutate - încă un argument pentru a merge pe jos la serviciu sau a lua acea pauză de la mijlocul dimineții!
 

Joburile care te fac să acumulezi kilograme în plus

Șofer 

Fie că este vorba despre șofer personal, de autobuz sau taximetrist, aceasta este o meserie care implică multe ore petrecute pe scaunul mașinii, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și predispune la îngrășare.

Profesor 

Profesorii petrec multe ore pe scaun, la catedră, dar și mult timp corectând lucrările elevilor sau pregătind proiecte noi pentru aceștia. Toate aceste activități implică statul pe scaun și lipsa mișcării. De asemenea, interacțiunea cu elevii poate fi extrem de stresantă, așa că profesorii au încă un motiv pentru care să acumuleze kilograme în plus.

Agent de turism 

Este persoana care te ghidează spre cele mai frumoase vacanțe, însă și persoana care petrece multe ore vorbind la telefon pentru ca totul să decurgă ca la carte pentru tine. Agenții de turism lucrează într-un mediu stresant, care favorizează totodată un stil de viață sedentar.

Polițist

Stresul, dar și turele de noapte și programul haotic contribuie la acumularea kilogramelor în plus. De aceea, polițiștii au adesea probleme de greutate.

Cadru medical 

Multe ore petrecute în picioare nu ajută cu nimic dacă somnul lipsește cu desăvârșire iar alimentația sănătoasă nici nu poate fi adusă în discuție. Cadrele medicale au, în mod uimitor, un stil de viață foarte nesănătos, care favorizează acumularea de kilograme.

Tehnician laborator 

Stresul, presiunea și volumul mare de muncă sunt principalii factori cu care se confruntă un tehnician de laborator. Din păcate, acești factori cresc și riscul de îngrășare.

Cum previi îngrășarea la locul de muncă?

În  principiu, orice job care presupune petrecerea multor ore pe scaun, la birou, eventual în fața unui computer, predispun la îngrășare. Dacă se lucrează și într-un mediu stresant și statul peste program este la ordinea zilei, ai toate șansele să te îngrași.

Pentru a preveni acest lucru să se întâmple, organizează-te cât mai bine. Fă-ți o listă cu priorități, dar stabilește-ți și un program de masă. Nu renunța la nicio masă și fă-ți întotdeauna timp să te ridici, din când în când, de pe scaun pentru o plimbare scurtă. Ar fi de mare ajutor să îți iei mâncare de acasă, la pachet, astfel șansele să mănânci ceva nesănătos sunt reduse considerabil.

Fă o plimbare scurtă în pauza de la prânz

De altfel, încearcă să eviți telefonul în timpul pauzei de prânz - folosește acea oră pentru a arde câteva calorii suplimentare. Mergi la plimbare, de exemplu. În felul acesta, îi oferi minții o pauză mentală, care ameliorează stresul ce te poate face să poftești la mâncăruri bogate în calorii.

Păstrează la îndemână gustări sănătoase

Evită tentațiile culinare nesănătoase păstrând în frigiderul de la birou sau în sertarul biroului tău gustări sănătoase. Iaurtul, fructele și bețișoarele din legume sunt gustări sănătoase, la care poți apela când apare pofta de dulce. 

Bea cât mai multă apă

Pe parcursul zilei, hidratează-te cât mai mult. Ține o sticlă de apă reutilizabilă pe birou și ia mici înghițituri pe tot parcursul zilei. Apa nu este doar fără calorii; oferă stomacului senzația că este sătul, ceea ce reduce consumul de gustări nesănătoase. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer for Disease Control and Prevention - Causes of Obesity
https://www.cdc.gov/obesity/basics/causes.html
Sleep Foundation - Obesity and Sleep
https://www.sleepfoundation.org/physical-health/obesity-and-sleep


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0