Investigatii pentru stadializarea melanomului, ce pot fi efectuate in sarcina

Stadializarea consta in stabilirea extensiei bolii, raspandirea ei fie local, fie catre alte organe. Pentru aceasta este nevoie de unele investigatii ce pot afecta fatul aflat in dezvoltare. Stadializarea este necesara, deoarece stabilirea tratamentelor se face in functie de stadiul bolii.

Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai grav tip de cancer de piele, acesta avand abilitatea de a se metastazia. Principala cauza a melanomului este expunerea indelungata si neprotejata la radiatiile ultraviolete, care poate provoaca mutatii la nivelul ADN-ului celular, favorizand astfel aparitia acestui tip de cancer de piele. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orice pacient diagnosticat cu un melanom mai gros de 1 mm, ba chiar in unele cazuri si cu malanoame mai subtiri, trebuie sa efectueze anumite investigatii pentru stadializare. In cazul femeilor insarcinate este necesara o abordare mai precauta, intrucat unele investigatii pot afecta fatul, cu risc de malformatii sau pierdere a sarcinii. Astfel, se analizeaza fiecare caz in parte, cu punerea in balanta a riscurilor de afectare a fatului in uter in urma efectuarii oricarei investigatii.

In cursul sarcinii se pot efectua in siguranta pentru mama si fat teste de sange, ecografii si rezonanta magnetica pentru depistarea unor eventuale metastaze.

Biopsia si indepartarea melanomului pe cale chirurgicala, cu anestezie locala, poate fi facuta si in timpul sarcinii, in primul trimestru. Daca aceste interventii sunt necesare in trimestrul doi sau trei de sarcina, se vor amana pana dupa nasterea copilului.

De regula, in sarcina nu se efectueaza investigatii radiologice de tipul tomografiei computerizate sau PET-CT, din cauza riscurilor de aparitie a malformatiilor la fat. Acestea se pot amana pana dupa nastere. Totusi, efectuarea lor se poate lua in considerare in anumite cazuri selectionate, cand respectivele investigatii sunt total necesare, iar varsta fatului este suficient de mare, riscul malformatiilor fetale fiind mai mic.

 

 

In ceea ce priveste detectarea ganglionului santinela, desi aceasta se face de rutina pentru melanoame mai groase de 1 mm in afara sarcinii, nu exista inca un consens pentru pacientele insarcinate in ceea ce priveste necesitatea si momentul cel mai propice pentru a fi efectuata aceasta investigatie. Detectarea ganglionului santinela se face sub control radiologic, dupa injectarea unei substante radioactive, ceea ce poate afecta fatul. De aceea, se prefera ca aceasta investigatie sa fie facuta dupa nastere.

Diagnosticul de melanom stabilit in sarcina reprezinta o provocare atat pentru medici, cat si pentru paciente. Din fericire insa, prognosticul in melanom nu este mai putin favorabil pe perioada sarcinii, in comparatie cu alte perioade.

Medicii dermatologi sustin ca melanomul in stadiu I, II sau III poate fi tratat in mod identic atat la femeile insarcinate, cat si in afara sarcinii. Daca vorbim despre melanom in stadiu IV, celulele bolnave s-au imprastiat deja, prin sange, in tot corpul. Asadar, cancerul s-a metastaziat. Daca femeia insarcinata este diagnosticata cu acest tip de cancer, in stadiu final, se va amana tratarea bolii pana dupa nasterea fatului, intrucat vor fi necesare tratament mai agresive, ce afecteaza sever fatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0