Interventiile chirurgicale de inlocuire a genunchiului si soldului ar putea fi benefice si pentru inima

Interventia chirurgicala de inlocuire a genunchiului sau a soldului ar putea avea un beneficiu surprinzator: ar imbunatati starea de sanatate a inimii. 

In cadrul unui studiu la care au participat 2200 de persoane peste 55 de ani, care sufereau de artrita, oamenii de stiinta au descoperit ca sansele de boli cardiace grave sau deces sunt cu 37% mai mici in randul persoanelor care au suferit o interventie de inlocuire a genunchiului sau soldului, spre deosebire de persoanele care nu au fost operate.  

„Artrita este asociata cu un risc ridicat de boli cardiovasculare și deces de cauza cardiovasculara. Este posibil ca artroscopia sa reduca aceste riscuri” a precizat autorul studiului, dr. Bheeshma Ravi, medic in cadrul sectiei de chirurgie ortopedica a Universitatii Toronto. Artroplastia totalaeste denumirea medicala a interventiei chirurgicale de inlocuire a articulatiilor genunchiului sau soldului. Pacientii participanti la studiu sufereau de osteoartrita, forma de artrita asociata cu degradarea normala a articulatiilor.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

Desi studiul a demonstrat o legatura intre interventiile de inlocuire a articulatiilor in cazul persoanelor cu artrita si risc redus de evenimente cardiace, nu a demonstrat o relatie de tip cauza-efect. „Rezultatele noastre sunt noi si interesante. Trebuie sa fie demonstrate si in alte studii” a spus Ravi.  Acesta a explicat ca persoanele cu artrita moderata pana la severa sufera deseori si de alte afectiuni, precum hipertensiune si diabet de tip 2, asociate de cele mai multe ori cu lipsa de activitate fizica. 

„Daca ne referim la nivelul de activitate fizica recomandat de American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) si alte orientari medicale, nu este vorba de un nivel ridicat de activitate fizica, in jur de 30 de minute pe zi, dar majoritatea persoanelor cu artrita nu pot respecta acest nivel” a explicat Ravi. 

Cercetatorii au analizat datele provenind de la persoane cu artrita moderata spre severa, care locuiau in comunitate. Toate aveau peste 55 de ani, iar artrita a fost confirmata prin radiografii. Studiul a inceput in 1996, participantii la studiu fiind monitorizati pana la deces sau pana in 2011. Pentru a raspunde preocuparii legate de faptul ca persoanele care sufera interventii chirurgicale ar putea fi mai sanatoase decat cei care nu aleg interventiile chirurgicale, Ravi si colegii sai au asociat persoanele care au suferit interventiile chirurgicale cu cele care nu au facut acest lucru in functie de varsta, sex si alte afectiuni medicale. De asemenea, au exclus persoanele care au suferit interventii chirurgicale in primii trei ani ai studiului. 

 

 

Analiza finala a cuprins 162 de perechi. Persoanele care fusesera operate au inregistrat un risc de eveniment cardiac grav sau deces cu 37% mai mic, dupa cum au aratat rezultatele. Ravi a precizat ca cel mai probabil motiv al diminuarii riscurilor a fost capacitatea de a fi mai activ din punct de vedere fizic. Acesta sustine ca exista si alte teorii, potrivit carora artrita poate mari nivelul de inflamatie, care la randul sau, mareste riscul de atac de cord, si ca prin inlocuirea articulatiei, inflamatia se poate diminua. 

De asemenea, e posibil ca riscul de probleme cardiace sa fie accentuat de calmante sau ca durerile si efectele stresante ale durerilor sa mareasca riscul de probleme cardiace. Ravi a precizat ca e posibil ca toti factorii de mai sus sa joace un anumit rol, dar cercetatorii banuiesc ca mobilitatea crescuta ar putea fi cea care are cel mai mare impact asupra riscului de boli cardiace. 

Un alt expert a numit studiul „foarte incurajator”. „Chirurgii ortopezi sunt de cele mai multe ori obisnuiti sa ingrijeasca populatiile mai sanatoase si ar putea fi reticenti sa opereze persoane cu boli cardiace” a precizat cardiologul dr. John Erwin III, profesor asociat si vice presedinte al departamentului de medicina interna al Baylor Scott & White Healthcare din Temple, Texas. „Desi exista riscuri ale interventiilor chirurgicale, chiar si fostii pacienti cardiaci se pot simti bine dupa inlocuirea articulatiilor, iar calitatea lor de viata se poate imbunatati” a spus Erwin. 

Erwin a fost de acord ca cel mai probabil mobilitatea face cea mai mare diferenta in ceea ce priveste riscurile cardiace. Pe langa beneficiile fizice, acesta sustine ca redobandirea independentei conduce la imbunatatirea simptomelor de depresie, care poate influenta si riscurile cardiace. 

Exista si riscuri asociate cu interventiile chirurgicale de inlocuire a articulatiilor. Printre acestea se numara degradarea tesuturilor si nervilor, infectii, nevoia de reoperare, formarea de cheaguri de sange si chiar decesul, potrivit autorului studiului, Ravi. „Beneficiile interventiei chirurgicale trebuie sa fie cantarite cu atentie in functie de riscuri. Daca nu sunteti sanatosi, operatia poate fi o problema” a precizat acesta. Iar oamenii trebuie sa stie ca perioada de recuperare este lunga. „Majoritatea studiilor au aratat ca beneficiile apar in general, dupa sase luni, desi exista variatii. De obicei, persoanele operate se pot intoarce la activitatile obisnuite dupa sase luni pana la un an” a precizat Ravi. 

In cazul persoanelor cu artrita severa, Ravi a precizat ca nu exista multe optiuni. Controlarea cu ajutorul calmantelor sau injectiilor poate ajuta in fazele incipiente ale bolii, dar mai putin daca artrita este in faza avansata. Acesta a precizat ca daca artrita influenteaza viata de zi cu zi a oamenilor, ii impiedica sa faca ceea ce vor, ar trebui sa discutati cu medicul despre operatie. 

 

 

Ravi si colegii sai urmeaza sa prezinte rezultatele marti, in cadrul conferintei anuale a American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academia Americana de Chirurgie Ortopedica) din New Orleans. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu. 
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0