Regim alimentar pentru pacientii care sufera de lupus

Lupusul eritematos sistemic este o boală de natură autoimună, care se manifestă prin inflamație la nivelul întregului corp, dar și prin alte simptome. Dieta adoptată poate ameliora sau declanșa ori agrava simptomele specifice acestei afecțiuni. De aceea, se recomandă urmarea unui regim alimentar sănătos, echilibrat și nutritiv, care să asigure starea de bine a pacientului bolnav de lupus.

Regimul alimentar pentru pacienții cu lupus trebuie să fie unul echilibrat, pe bază de alimente sănătoase, de preferat de proveniență organică. Cu toate că nu există restricții alimentare clare pentru pacienții care au primit diagnosticul de lupus, aceștia se întreabă dacă există unele alimente interzise în lupus. Specialiștii în nutriție sunt de părere că, într-adevăr, unele alimente ar trebui evitate, întrucât favorizează inflamația.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Regim alimentar în lupus: alimente permise și interzise

Regimul alimentar adecvat este recomandat în cazul celor diagnosticați cu lupus întrucât ajută pacientul în următoarele privințe:

  • Reduce inflamația din organism și simptomele asociate acesteia
  • Menține oasele și musculatura fortificate
  • Combate efectele adverse ale tratamentelor medicamentoase administrate
  • Menține pacientul la o greutate normală
  • Reduce riscul de afecțiune cardiovasculară

Alimente utile pentru reducerea inflamației în lupus

Consumul alimentelor antiinflamatoare ar putea fi de ajutor pacienților diagnosticați cu lupus. Iată ce alimente au asemenea efecte:

  • Fructele și legumele
  • Alimentele bogate în acizi grași Omega 3: pește, nuci, semințe de in, ulei de rapiță, ulei de măsline
  • Mirodeniile precum turmericul

Alimente care fortifică oasele

Sănătatea oaselor reprezintă un subiect sensibil pentru pacienții bolnavi de lupus, de aceea este extrem de important să acorde atenție fortificarii acestora. Medicamentele administrate pacienților care suferă de lupus cresc riscul de osteoporoză.
Pentru oase puternice și sănătoase se recomandă consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D, precum:

  • Laptele degresat
  • Iaurtul sărac în grăsimi și sodiu, bogat în probiotice
  • Brânza dietetică
  • Laptele de soia sau de migdale
  • Legumele cu frunze verzi

Alimente care combat efectele negative ale medicamentelor administrate pentru tratarea lupusului

Medicamentele administrate în caz de lupus pot cauza efecte adeverse precum: retenția fluidelor în țesuturi, greață, probleme gastrointestinale, slăbirea sistemului osos. Poți combate aceste efecte adverse adoptând o dietă săracă în sodiu, dar bogată în calciu și vitamina D. De asemenea, sunt recomandate mesele mici și dese, consumate în tihnă, nu pe fugă.

Alimente care ajută pacientul să își mențină greutatea

Lupusul este asociat atât cu scăderea în greutate, cât și cu acumularea kilogramelor în plus. Pentru menținerea greutății ideale e indicat să se țină cont în alcătuirea unui regim alimentar și de consumul suficient de fructe, legume și cereale integrale, dar totodată și de evitarea alimentelor nesănătoase și hipercalorice precum preparatele de fast-food, dulciurile și carnea foarte grasă.

Alimente care reduc riscul cardiovascular

Pacienții care suferă de lupus prezintă risc cardiovascular crescut. Asta înseamnă că le este util să adopte o dietă sănătoasă pentru inimă, astfel încât nivelul de colestrol să fie ținut sub control. Studiile de specialitate au confirmat faptul că alimentele bogate în acizi grași Omega 3 reduc riscul cardiovascular așa că e indicat consumul de alimente precum:

  • Somon
  • Sardine
  • Macrou
  • Herning
  • Ton
  • Semințe de in
  • Nuci
  • Nuci pecan
  • Ulei de rapiță, ulei de nucă sau ulei de in

Alimente interzise în lupus

Pentru a ține boala sub control, alimentele cu efect inflamator trebuie evitate pe cât posibil, iar printre aceste alimente interzise în lupus se află:

  • Prăjelile
  • Carnea procesată (salam, cârnați, crenvurști etc.)
  • Grăsimile trans
  • Produsele de patiserie și cofetărie
  • Sosurile din comerț
  • Produsele lactate bogate în grăsimi (cașcavalul, untul, înghețata, frișca)

Exemplu de meniu pe o săptămână pentru pacienții cu lupus

Dacă suferi de lupus, este important să urmezi un regim alimentar sănătos și echilibrat, care să includă alimente bogate în nutrienți și să stai departe de acele alimente interzise în lupus, care ar putea agrava simptomele bolii. Iată un meniu sugestiv pentru o săptămână pentru cineva care suferă de lupus:

Luni

Mic dejun: Omeletă cu legume crude și brânză feta, o felie de pâine prăjită integrală și o portocală proaspătă
Prânz: Salată de pui fiert cu verdeață, castraveți, avocado, roșii și semințe de dovleac, dressing de lămâie și ulei de măsline
Cină: Pește la grătar cu conopidă și broccoli, cu garnitură de orez brun

Marți

Mic dejun: Iaurt grecesc cu fructe proaspete și nuci
Prânz: Sendviș cu pâine integrală și carne de pui fiartă sau la cuptor, avocado, roșii și salată verde, alături de legume la grătar
Cină: Tocană de legume cu carne de vită, alături de o felie de pâine integrală

Miercuri

Mic dejun: Fulgi de ovăz cu lapte de migdale, banană și migdale mărunțite
Prânz: Salată de ton cu lămâie și ulei de măsline, alături de legume la grătar
Cină: Pește la cuptor cu cartof și broccoli cu dressing de ulei de măsline și lămâie

Joi

Mic dejun: Ouă ochiuri cu roșii și avocado, cu o felie de pâine integrală prăjită 
Prânz: Salată de quinoa cu avocado, roșii, ardei gras și ton, dressing de iaurt grecesc
Cină: Tocană de fasole cu carne de curcan

Vineri

Mic dejun: Smoothie cu banană, căpșuni, iaurt grecesc și semințe de in
Prânz: Salată de curcan cu legume la grătar, avocado și dressing de lămâie și ulei de măsline
Cină: Pui la cuptor cu ardei gras, ciuperci și roșii și dressing de iaurt grecesc

Sâmbătă

Mic dejun: Omletă cu spanac și brânză, o felie de pâine integrală prăjită și fructe proaspete
Prânz: Salată de fructe de mare cu dressing de lămâie și ulei de măsline cu orez brun
Cină: Tocană de legume cu carne de vită, cu o felie de pâine integrală

Duminică

Mic dejun: Smoothie cu banană, căpșuni, iaurt grecesc și semințe de in
Prânz: Pui la grătar cu legume la grătar și o felie de ananas
Cină: Somon la grătar cu broccoli și sparanghel, un cartof fiert

Ce efecte are lupusul asupra organismului?

Lupusul este o boală autoimună care poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv:

  • pielea - lupusul poate provoca erupții cutanate, roșeață, mâncărime, sensibilitate la soare sau căldură și leziuni care pot provoca cicatrici;
  • articulațiile - lupusul poate provoca inflamație și durere în articulații, ceea ce poate duce la rigiditate și limitarea mișcării;
  • rinichii - lupusul poate afecta funcția rinichilor, ceea ce poate duce la retenție de lichide, umflături, hipertensiune arterială și alte probleme renale;
  • plămânii - lupusul poate provoca inflamație și deteriorare a țesuturilor pulmonare, ceea ce poate duce la dificultăți respiratorii și alte probleme pulmonare.
  • sistemul nervos - lupusul poate afecta sistemul nervos central și periferic, ceea ce poate duce la dureri de cap, tulburări de vedere, pierderea memoriei și alte probleme neurologice.
  • sistemul cardiovascular - lupusul poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și hipertensiunea arterială.
  • sistemul imunitar - în lupus, sistemul imunitar atacă propriul organism, ceea ce poate duce la inflamație și daune la nivelul țesuturilor și organelor.

Ce remedii naturiste pot fi de ajutor în lupus?

Precizăm din start că este important să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a încerca orice remediu natural pentru gestionarea lupusului și să reții că, deși unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii, acestea nu ar trebui să înlocuiască tratamentul prescris de medicul curant. 

Iată câteva dintre opțiunile de remedii naturiste care s-au dovedit a fi utile pentru unii pacienți cu lupus:

Dieta antiinflamatorie

Cum spuneam, consumul de alimente care combat inflamația poate ajuta la reducerea simptomelor lupusului. Aceste alimente includ legume cu frunze verzi, fructe de pădure, pește gras, nuci și semințe.

Ulei de pește

Uleiul de pește poate ajuta la reducerea inflamației din corp, ceea ce poate fi benefic pentru pacienții cu lupus. Caută suplimente alimentare de calitate, certificate, pe bază de ulei de pește.

Aloe vera

Aloe vera poate ajuta la ameliorarea simptomelor lupusului, cum ar fi erupțiile cutanate și durerile articulare.

Turmericul

Turmericul este un alt antiinflamator natural care poate fi util pentru pacienții cu lupus. Poate fi adăugat la mâncăruri gătite sau luat sub formă de supliment.

Yoga și meditația

Posturile de yoga și meditația pot ajuta la reducerea stresului și anxietății, care, dacă nu sunt gestionate, tind să agraveze simptomele lupusului.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este un antiinflamator natural și poate ajuta la reducerea durerii și inflamației din corp. Iată cum poți să prepari simplu un ceai de ghimbir: ai nevoie de o bucățică de ghimbir proaspăt (de aproximativ 2-3 cm), 2 căni de apă, 1-2 lingurițe de miere (opțional) și suc de lămâie proaspăt (opțional). Spală bine bucățica de ghimbir și taie felii subțiri sau cubulețe, pe care le pui într-un ibric sau într-o cratiță mică. Adaugă 2 căni de apă și pune totul la fiert.

Lasă ghimbirul să fiarbă timp de 10-15 minute (cu cât fierbe mai mult, cu atât va fi mai puternic gustul înțepător de ghimbir), după care poți adăuga miere și suc de lămâie, în funcție de preferințe. Lasă ceaiul să se odihnească timp de câteva minute, apoi strecoară pentru a îndepărta bucățile de ghimbir. Bea ceaiul de ghimbir cald și bucură-te de beneficiile sale. Poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi cuișoare, scorțișoară sau cardamon, pentru un gust și mai complex.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus - Eating healthy when you have lupus
https://www.lupus.org/resources/diet-and-nutrition-with-lupus
Johns Hopkins Lupus Center – Diet
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lifestyle-additional-information/lupus-diet/
Pub Med - Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33131703/
Studiul „Effect of omega-3 fatty acids on systemic lupus erythematosus disease activity: A systematic review and meta-analysis”, Autoimmun Rev. 2020 Dec;19(12):102688. doi: 10.1016/j.autrev.2020.102688. Epub 2020 Oct 22, autori: Alí Duarte-García et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0