Ceaiul verde și cel negru au proprietăți antihipertensive [studiu]

Compușii din ceaiul verde și cel negru relaxează vasele de sânge prin activarea proteinelor canalului ionic în pereții vaselor de sânge, potrivit unui studiu publicat de Universitatea din California, Irvine.

Multe persoane beau ocazional o cană cu ceai verde sau negru pentru aromă sau pentru plăcerea gustului. Însă aceste băuturi au și multe beneficii pentru sănătate, datorită conținutului de antioxidanți, mai precis flavonoide. Ceaiul verde conține o cantitate mare de galat de epigalocatechină, iar cel negru este o sursă bogată de teaflavină.

Unele studii au arătat că aportul de ceai verde și negru contribuie la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor și poate combate ateroscleroza, prevenind formarea plăcii în vasele de sânge. Alte cercetări au arătat că ambele tipuri de ceai ajută la reducerea riscului cardiovascular și al evenimentelor acute precum infarct sau accident vascular cerebral. 

Atât ceaiul verde, cât și cel negru conțin cofeină, care stimulează sistemul nervos blocând neurotransmițătorul inhibitor adenozină. De asemenea, ajută la eliberarea neurotransmițătorilor care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina. Ceaiurile verzi și negre conțin, de asemenea, aminoacidul L-teanină, care nu este prezent în cafea. Se crede că L-teanina traversează bariera hematoencefalică și declanșează eliberarea unui neurotransmițător inhibitor în creier numit acid gamma-aminobutiric, care produce o stare de relaxare, dar păstrează persoana alertă.

Ceaiul verde și cel negru pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Nu mai puțin important, diverse studii sugerează că aceste ceaiuri sunt utile în scăderea tensiunii arteriale. Faptul că unii compuși din ceaiul verde și din cel negru relaxează vasele de sânge ajută la explicarea proprietăților antihipertensive ale ceaiului și ar putea duce la proiectarea de noi medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Urmând această linie, un studiu¹ publicat în jurnalul științific Cellular Physiology and Biochemistry în martie 2021 subliniază potențialul antihipertensiv al ceaiurilor verde și negru. 

Rezultatele cercetării realizate la Universitatea California, Irvine, au arătat că doi compuși tip catechină (epicatechina și 3-galat epigalocatechină) din ceai activează fiecare un tip specific de proteină de canal ionic numită KCNQ5, care permite ionilor de potasiu să se împrăștie pentru a reduce excitabilitatea celulară. Deoarece KCNQ5 se găsește în musculatura netedă care acoperă vasele de sânge, activarea sa de către catechinele din ceai a fost, de asemenea, prezisă în relaxarea vaselor de sânge.

Deoarece până la o treime din populația adultă a lumii suferă de hipertensiune, iar această afecțiune este considerată a fi factorul de risc modificabil numărul unu pentru bolile cardiovasculare globale și mortalitatea prematură, noile abordări pentru tratarea hipertensiunii au un potențial enorm de îmbunătățire a sănătății publice globale. 

Pe lângă rolul său în controlul tonusului vascular, KCNQ5 este exprimat în diferite părți ale creierului, unde reglează activitatea electrică și semnalizarea între neuroni. Există variante genice patogene KCNQ5 care îi afectează funcția canalului cauzând encefalopatie epileptică, o tulburare de dezvoltare care este sever debilitantă și provoacă crize frecvente. 

Deoarece catechinele pot traversa bariera hematoencefalică, descoperirea capacității lor de a activa KCNQ5 poate sugera un viitor mecanism de remediere a canalelor KCNQ5 deteriorate pentru atenuarea tulburărilor de excitabilitate a creierului care decurg din disfuncția lor.

Ceaiul a fost produs și băut încă din cele mai vechi timpuri și peste două miliarde de căni de ceai sunt în prezent consumate în fiecare zi în întreaga lume, ceaiul fiind a doua cea mai consumată băutură la nivel global, după apă. Cele trei ceaiuri cu cofeină consumate în mod obișnuit (verde, oolong și negru) sunt produse toate din frunzele speciei veșnic verzi Camellia sinensis, diferențele dintre ele decurgând din diferitele grade de fermentație în timpul producerii ceaiului.

În unele țări, ceaiul negru este amestecat în mod obișnuit cu lapte înainte de a fi consumat. Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au descoperit că atunci când ceaiul negru a fost aplicat direct pe celulele care conțin canalul KCNQ5, laptele adăugat a împiedicat efectele benefice ale activării KCNQ5 ale ceaiului. 

Cu toate acestea, savanții consideră că acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să nu punem lapte în ceai pentru a profita de proprietățile benefice ale ceaiului, deoarece mediul din stomacul uman va separa catechinele de proteine și alte molecule din lapte care altfel ar bloca efectele benefice ale catechinelor.

Această ipoteză este confirmată de alte studii care arată beneficiile antihipertensive ale ceaiului, indiferent de adaosul de lapte. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, folosind spectrometria de masă, că încălzirea ceaiului verde la 35 de grade Celsius îi modifică compoziția chimică într-un mod care îl face mai eficient în activarea KCNQ5.

Însă, indiferent dacă ceaiul este consumat cu gheață sau fierbinte, această temperatură de 35 de grade este atinsă oricum după ce ceaiul este băut, deoarece temperatura corpului uman este de aproximativ 37 de grade Celsius. Astfel, concluzionează oamenii de știință, pur și simplu prin consumul de ceai îi activăm proprietățile benefice, antihipertensive.

Când e bine să consumi ceai verde sau negru?

Atât ceaiul negru, cât și cel verde conțin taninuri, care se pot lega de minerale și le pot reduce capacitatea de absorbție. Prin urmare, este mai bine ca aceste ceaiuri să fie consumate între mese. Pentru a obține energie și a spori atenția și concentrarea, se poate bea o cană de ceai verde sau negru cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, de exemplu (ceaiul negru conține mai multă cofeină decât cel verde). De asemenea, se mai poate bea o cană în jurul orei 14:00, dar nu mai târziu de ora 15:00, deoarece unele persoane pot avea probleme cu somnul dacă beau multă cofeină.

Atenție, persoanele care au sensibilitate la cafeină pot prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate, greață sau stomac deranjat la consumarea acestor ceaiuri, așa că dacă se observă astfel de efecte e indicat să se întrerupă consumul.

De asemenea, pacienții care iau medicamente și mai ales cei în tratament cu anticoagulante, cum este warfarina, ar trebui să întrebe medicul curant dacă au voie să bea ceai verde. Nu se va bea ceai verde concomitent cu administrarea de aspirină, deoarece ambele reduc eficacitatea coagulării trombocitelor. Dacă este băut cu medicamente stimulante, ceaiul verde ar putea crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cellular Physiology & Biochemistry - KCNQ5 Potassium Channel Activation Underlies Vasodilation by Tea
https://www.cellphysiolbiochem.com/Articles/000337/
1. Studiul „KCNQ5 Potassium Channel Activation Underlies Vasodilation by Tea”, apărut în Cellular Physiology and Biochemistry (2021). DOI: 10.33594/000000337, autori: Kaitlyn Redford et al.
NCBI - Molecular evidences of health benefits of drinking black tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/
NIH - Green Tea
https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0