Sucuri raw si smoothieuri pentru un ficat sanatos

Orice mâncăm sau bem este procesat de ficat și transformat în diverse substanțe chimice de care organismul are sau nu nevoie. Un ficat bolnav de hepatita C și de orice altă afecțiune cronică își îndeplinește cu dificultate funcțiile, așa că îi prinde bine să fie ajutat de alimentele sau băuturile consumate zi de zi.

Alimentele și băuturile sunt procesate de ficat

Nutrienții din alimente și băuturi sunt transformați de către ficat în substanțe benefice pentru organism, în timp ce resturile de care organismul nu are nevoie sunt transportate de bilă înapoi în intestine și sunt eliminate apoi din organism. Unele substanțe procesate de ficat pot fi eliminate și prin intermediul rinichilor, în timpul urinării.

Ficatul nu este responsabil numai pentru eliminarea toxinelor din organism, ci are un rol și în procesarea hormonilor. Dacă ficatul nu funcționează așa cum ar trebui, pot apărea dezechilibre hormonale precum excesul de estrogen ori producția deficitară de insulină.
Toxinele pe care ficatul are misiunea de a le elimina pot dăuna țesuturilor. Metalele grele, radiacalii liberi și substanțe care afectează metabolismul – toate pot pătrunde în organism prin hrană, apă sau aer, iar ficatul trebuie să se asigure că te protejează de acestea.

Sucuri raw care susțin sănătatea ficatului

Un stil de viață sănătos și o alimentație bazată pe produse cât mai simple și naturale sunt elementele cheie pentru un ficat sănătos. Dacă ficatul este bolnav, cu atât mai mult acesta trebuie protejat de alimente nocive, pentru a se putea reface. Unele sucuri naturale, preparate în casă, pot fi utile în cazul unui ficat bolnav. Iată câteva exemple de sucuri raw și smoothieuri care sprijină funcția ficatului.

Suc raw de morcov

Pentru sucul de morcov ai nevoie de următoarele ingrediente: 
8 morcovi mari
10 frunze de păpădie
1 sfeclă mică
2 mere
3 cm de rădăcină de ghimbir

Folosește blenderul pentru a transforma ingredientele enumerate mai sus într-un suc cu pulpă. Strecoară sucul cu ajutorul unei site fine și consumă-l proaspăt, între mese, dar niciodată după masă pe post de desert.

Suc raw de sfeclă cu pătrunjel

Pentru a prepara sucul de sfeclă cu pătrunjel ai nevoie de următoarele ingrediente:

1 sfeclă roșie
1 morcov
1 lămâie fără coajă
1 mână de pătrunjel

Folosește blenderul pentru a amesteca toate în gredientele. Strecoară apoi sucul și consumă-l proaspăt, pe stomacul gol, pentru a contribui la obținerea unui ficat sănătos.

Smoothie cu portocale și țelină

Pentru a prepara acest smoothie ai nevoie de următoarele ingrediente:

2 portocale curățate de coajă
½ rădăcină de țelină
1 lămâie fără coajă
½ cană de frunze de păpădie
½ cană de pătrunjel

Folosește blenderul pentru a transforma toate ingredientele într-un smoothie. Servește smoothie-ul pe stomacul gol pentru stimularea activității ficatului.

Ce mai poți face dacă ai ficatul bolnav?

Alte ponturi care te ajută să îți protejezi ficatul, mai ales dacă acesta este deja bolnav ar fi:

Evitarea alimentelor bogate în grăsimi nesănătoase

Bolnavii de hepatita C nu ar trebui să consume unt, untură, smântână, cărnuri grase sau brânzeturi grase. Acestea e bine să fie înlocuite cu cantități moderate de ulei de măsline sau de floarea-soarelui, avocado, carne slabă, brânză degresată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Limitarea consumului de carbohidrați

Corpul are nevoie de carbohidrați, însă aceștia se găsesc în mai multe alimente, nu toate sănătoase. De exemplu, pe de o parte, gogoșile au carbohidrați, însă nu se recomandă consumul regulat, deoarece acestea sunt prăjite și conțin făină albă și zahăr, adică ingrediente nehrănitoare. Pe de altă parte, și fulgii de ovăz conțin carbohidrați, dar aceștia sunt foarte hrănitori, deoarece conțin vitamine, minerale și antioxidanți și sprijină digestia.

Evitarea alcoolului

Pacientul cu hepatita C, ca de altfel orice pacient cu afecțiuni hepatice, ar trebui să evite consumul de alcool, deoarece alcoolul nu doar că nu sprijină vindecarea ficatului, ci agravează leziunile.

Evitarea medicamentelor luate „după ureche”

Deși multe medicamente se pot lua de la farmacie fără prescripție medicală, acestea sunt, totuși, medicamente care pot avea efecte secundare, mai ales dacă pacientul nu citește atent prospectul și nu ia dozele potrivite sau le combină cu alte medicamente cu care interacționează negativ. O persoană cu hepatita C sau altă boală care afectează ficatul e indicat să ceară sfatul medicului legat de orice medicamente sau suplimente intenționează să ia.

Obținerea unui program de somn de 8 ore pe noapte

Cam jumătate dintre adulții lumii suferă de insomnii, deci se poate spune că somnul tulburat sau insuficient este o problemă globală. Și persoanele altfel sănătoase ar trebui să ceară sfatul medicului dacă nu reușesc să doarmă adecvat pentru o perioadă lungă, cu atât mai mult persoanele bolnave, care au nevoie și de odihnă suficientă pentru a se reface.

Practicarea unui sport nu foarte solicitant

Mișcarea regulată este importantă pentru toată lumea, la orice vârstă, inclusiv pentru persoanele bolnave, atâta vreme cât respectă indicațiile medicului. În caz de afecțiuni hepatice, nu se recomandă sporturi intense, însă mersul pe jos sau mersul usor cu bicicleta pot fi foarte potrivite. Dacă pacientul simte că obosește, e indicat să ia o pauză să se odihnească.

Adoptarea unei diete echilibrate

Deși poate fi greu de respectat întru totul o dietă fără grăsimi animale, fără prăjeli și fără produse cu zahăr, important este ca pacientul să se străduiască să își compună mese cât mai sănătoase, bazate pe legume, proteine slabe, leguminoase, fructe, cereale integrale și grăsimi bune și să limiteze pe cât posibil ce nu are voie. Dacă persoana nu știe cum să-și alcătuiască mese sănătoase și echilibrate, care să ajute la refacerea sănătății, e bine să ceară ajutorul medicului curant.

Lista alimentelor bune pentru un ficat sănătos

Câteva alimente sunt mai utile decât altele pentru a avea un ficat sănătos:

  • sfeclă
  • morcov
  • lămâie și limetă
  • legume cu frunze închise la culoare
  • alimente sulfuroase precum ceapă și usturoi
  • legume din familia de crucifere precum broccoli, varză sau conopidă

Medicul este cel în măsură să îți recomande anumite alimente sau poate chiar suplimente, în funcție de nevoile ficatului și organismului tău. În caz de hepatita C, alimentația sănătoasă trebuie să fie complementară tratamentului medicamentos, care trebuie respectat pe o perioadă mai lungă, după recomandările medicului, pentru ca virusul hepatic să fie eliminat, iar ficatul să se regenereze treptat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Hepatitis C Trust - Diet
http://hepctrust.org.uk/information/living-hepatitis-c/diet
NIH - Adherence to a Fish-Rich Dietary Pattern Is Associated with Chronic Hepatitis C Patients Showing Low Viral Load: Implications for Nutritional Management
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8541240/
Studiul „Adherence to a Fish-Rich Dietary Pattern Is Associated with Chronic Hepatitis C Patients Showing Low Viral Load: Implications for Nutritional Management”, Nutrients. 2021 Oct; 13(10): 3337, doi: 10.3390/nu13103337, autori: Claudia Ojeda-Granados et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0