Sănătatea orală la diabetici

Diabetul este o boală care îți poate afecta, într-un fel sau altul, întregul corp, inclusiv cavitatea orală și tot ce ține de afecțiunile dinților și ale gurii. Afecțiunile orale netratate la timp pot duce la complicații serioase, mai ales în cazul pacienților cu boli cronice. Prin urmare, dacă te numeri printre pacienții cu diabet, știi că va trebui să acorzi mai multă atenție dinților și gingiilor tale.

Potrivit specialiștilor, pacienții cu diabet se confruntă cu afecțiuni ale gingiilor mult mai des decât persoanele care nu suferă de această boală. Motivul este simplu: cavitatea orală a unui pacient cu diabet conține mai multe bacterii raportat la un nivel normal.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Atunci când pacientul diabetic nu ține sub control nivelul glicemiei, crește riscul de probleme la nivelul gingiilor, iar sănătatea cavității orale este afectată. Acest lucru se întâmplă deoarece diabetul necontrolat afectează globulele albe din sânge, cele care reprezintă principala linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor bacteriene care pot să apară în gură și nu numai.

Problemele cavității orale la persoanele cu diabet

Specialiștii atrag atenția asupra celor mai frecvente probleme la nivelul cavității orale, pentru pacienții cu diabet zaharat, printre care se numără:
•    gura uscată (senzația frecventă de uscăciune a gurii, însoțită de sete permanentă)
•    inflamația gingiilor (care poate duce la gingivită și parodontită, numită și boala parodontală) - gingiile sunt rosii, inflamate și sângerează, acestea fiind primele semne ale unei afecțiuni gingivale
•    vindecarea lentă a țesuturilor din cavitatea orală
•    candidoza orala sau bucală - o infecție a gurii și a gâtului provocată de o ciupercă; primele semne sunt apariția unor pete sau a unor zone able pe limbă. La instalarea primelor simptome de acest gen, este important ca pacientul să meargă la medicul stomatolog.
•    senzație de arsură la nivelul gurii și/sau al limbii

Cum pot fi rezolvate aceste probleme?

Pacientul cu diabet trebuie să țină cont de o serie de recomandări, pentru ca sănătatea orală sa nu aibă de suferit, dar și pentru a evita ca anumite probleme să se agraveze in timp. Prin urmare, se recomandă următoarele măsuri și practici de igienă orală:
•    menținerea glicemiei la un nivel normal
•    informarea medicului dentist despre boală (diabetul), precum și furnizarea altor detalii esențiale (afecțiuni ale gurii sau ale dinților din trecut, intervenții și istoricul de afecțiuni din familie). Înainte de a merge la consultația stomatologică, se recomandă luarea unei mese principale, conform dietei diabetice. De asemenea, este important ca medicul să fie la curent cu tratamentul pentru diabet pe care pacientul îl urmează la momentul respectiv. 
•    menținerea unei igiene orale bune, care să cuprindă perierea dinților cu o periuță cu peri moi și cu o pastă de dinți cu ingrediente blânde, organice. De asemenea, se recomandă folosirea aței dentare sau a unui irrigator bucal, de două ori pe zi.
•    mersul la medicul dentist pentru controale de rutină la fiecare 6 luni sau anual
•    renunțarea la fumat (cu atât mai importantă dacă pacientul are peste 45 de ani)

Care sunt simptomele pe care nu trebuie sa le treci cu vederea?

Dacă prezinți oricare dintre simptomele de mai jos, este important să mergi cât mai repede la medicul stomatolog:
•    ai sângerări gingivale recurente sau gingiile sunt vizibil inflamate și dureroase în timpul mestecării alimentelor sau periajului cu periuța de dinți
•    ai infecții orale frecvente (poate fi vorba și despre aftele bucale frecvente)
•    ai respirație urât mirositoare care nu dispare după ce te-ai spălat pe dinți

Cum poți preveni problemele cavității orale?

Este deosebit de important sa ai foarte mare grijă de gingii și de dinți și să eviți infecțiile bucale care, netratate, pot duce la complicații grave. Periază dinții și folosește ața dentară sau irigatorul bucal pentru spațiile dintre dinți, la care ajungi mai greu, de două ori pe zi. Poți, de asemenea, să îți periezi dinții după fiecare masă. Așteaptă cel puțin 30 de minute după ce ai mâncat, inainte de a-ți peria dinții, pentru a proteja astfel smalțul dentar care este mai sensibil în urma expunerii la substanțele acide din alimente. 

Dacă porți proteze, îndepărtează-le și curăță-le zilnic. Necurățate, acestea pot duce la acumularea de bacterii și crește, astfel, riscul de infectare. Este important sa nu dormi cu ele. 
De asemenea, îți poți clăti zilnic gura cu o apă de gură antibacteriană. Alege un produs cu ingrediente blânde, pentru a nu-ți irita cavitatea bucală. Dacă ai gura mereu uscată, încearcă o apă de gură care nu conține alcool sau arome chimice, deoarece alcoolul și esențele cu aromă pot contribui la deshidratarea cavității orale.

Pentru a combate simptomele de gură uscată, e important să ai mereu la îndemână un pahar sau o sticlă de apă, din care să bei câteva înghițituri frecvent. De asemenea, se recomandă consumul de apă în timpul mesei, pentru a tăia din efectul acidic al anumitor alimente. Guma de mestecat fără zahăr poate fi, de asemenea, de ajutor în combaterea senzației de gură uscată. Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea cavității orale, atât la persoanele diabetice, cât și la oricine altcineva. Băuturile carbogazoase și alimentele dulci sunt principalii inamici ai sănătății dinților și gingiilor, împreună cu o igienă orală necorespunzătoare. Este important să îți adaptezi regimul alimentar în conformitate cu tratamentul și recomandările medicului curant, dar să ții cont și de alimentele care pot dăuna dinților.  

Nu în ultimul rând, la o perioadă de 6 luni sau un an, e recomandat să mergi la medicul dentist pentru un control însoțit de un periaj profesional și un detartraj. Prin eliminarea tartrului se pot preveni numeroase afecțiuni ale dinților și gurii, cum ar fi gingivita sau parodontoza. Nu uita să îi comunici medicului stomatolog, încă de la început, faptul că suferi de diabet. 

Este esențial să ții glicemia sub control, iar dacă fumezi, este bine să renunți la acest obicei, cât mai curând. Dacă îți este dificil sau nu știi cum să te lași de fumat, vorbește cu medicul tău despre cele mai bune modalități care te pot ajuta să renunți la acest obicei. 

 

Sursă foto: Shuttertsock
Bibliografie:
Diabetes Ireland – Diabetes and Oral Health
https://www.diabetes.ie/oralhealth/ 
Cleveland Clinic - Oral Health Problems and Diabetes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11263-oral-health-problems-and-diabetes 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0